Проучване: Българинът не иска еврото, но е "за" валутния борд

69% смятат, че положението у нас е нетърпимо
Обновена: 5 авг 2014 22:14 | 5 авг 2014 18:05, Надежда Бочева
135
Проучване: Българинът не иска еврото, но е "за" валутния борд
Снимка: Reuters

В България има стабилни мнозинства в подкрепа на членството в ЕС, присъединяването към Шенген и запазването на паричния съвет, но не и за въвеждането на еврото. Това показва изследване на Институт „Отворено общество“, проведено в периода 16 юни – 6 юли 2014 г. сред 1167души.

Въвеждането на еврото

По отношение въвеждането на еврото в България респондентите са като цяло скептични – две трети от всички анкетирани отговарят отрицателно (65%). Жителите на столицата дават най-силна подкрепа за промяната с 22%, подкрепящи идеята.

Най-малка е подкрепата в селата (14%), като няма отчетлива връзка между големината на населените места и тяхната позиция по въпроса за смяната на националната валута.

Във възрастовите групи от 18 до 60 години подкрепата е еднаква (17-18%), като най-скептични са лицата над 60 години с 12% подкрепа за смяната на лева с евро.

По-отчетлива връзка има между нивото на завършено образование и подкрепата за въвеждането на еврото. Висшистите подкрепят промяната в най-голяма степен (18%), а почти същият е делът от хората със средно образование, които казват „да” на еврото (17%).

При анкетираните с основно, начално и по-ниско ниво на образование подкрепата спада до 10-13%, като най-ниско образованите са именно хората, които са най-затруднени да дадат категоричен отговор (38%) измежду всички сравнени групи сред пълнолетното население.

Подкрепата за промяната на националната валута не се влияе силно от социалния статус на респондентите, като работещи, безработни и работещи пенсионери заявяват почти еднакво ниво на подкрепа (около 20%). Най-ниски са нивата на подкрепа при неработещите пенсионери (11%), при домакините и жените по майчинство (7%), като всяка трета от тях (31%) признава, че не може да прецени.

Другите социални групи, на които е трудно да изразят категорично мнение, са безработните (22%) и неработещите пенсионери (22%).

Едно от възможните обяснения за това е свързано с това, че те не играят основна роля на пазара на труда и съответно част от тях нямат пряко отношение към темата за лева и еврото.

Макар че като цяло обществото е против промяната на националната валута, може да се каже, че еврото се приема в по-висока степен от хората с доходи над 532 лева на член от домакинството (22%), в сравнение с останалите групи.

Значими различия в отношението към еврото са наблюдават според партийните предпочитания, като разликите достигат до 25%. Най-много подкрепящи въвеждането на еврото има сред избирателите на България без цензура (31%), а най-малко при тези на ДПС (6%).

Всеки четвърти поддръжник на десните партии, а именно ГЕРБ (22%) и Реформаторския блок (25%), смята, че би било добре, ако левът се замени с еврото. При гласуващите за БСП подкрепата е 16%, а при тези, които няма да гласуват, още по-малко (10%).

Подкрепата за валутния борд

Подкрепата за системата на валутен борд в страната остава традиционно висока, макар че в сравнение с юли 2013 г. се наблюдава известен спад на подкрепата до около традиционното и ниво около 50% от пълнолетното население на България. Подкрепящите борда граждани са мнозинство сред всички наблюдавани социални групи, както и сред симпатизантите на всички значими политически партии.

Най-голяма е подкрепата за борда в София (64%), докато между областните, малките градове и селата няма значими разлики (от 43% до 45%). В разпределенията по възрасти по-силно подкрепящите са във възрастовата група от 46 нагоре (около 50%), докато при по-младите две възрастови групи подкрепата е с около 6-8% по-малко. Значително по-интересна е право пропорционалната зависимост между подкрепата към борда и нивото на завършено образование. Сред тези, с начално и по-ниско образование подкрепата към валутния борд е 19%.

При завършилите 8-ми клас, подкрепата е почти два пъти по-голяма (34%). Всеки втори респондент със средно образование е „ЗА” левът да продължава да е фиксиран към еврото, докато сред висшистите този дял достига до 57%.

Най-много респонденти, заявили подкрепата си за валутният борд има сред определящите се като работещи и работещи пенсионери (51-53%). Най-скептичните към борда са домакините и жените, в отпуск по майчинство с подкрепа едва 28%. Респондентите, на които им е най-трудно да преценят дали подкрепят борда или не, са учащите с 44% без категоричен отговор по въпроса.

Паричният съвет е подкрепен най-силно от електората на Реформаторския блок (65%) и ГЕРБ (59%). В подкрепата на борда сред електората на БСП (48%), ДПС (48%) и България без цензура (49%) няма разлики, като малко по-малко от половината дават положителен отговор.

Разликата има в процента на категоричните отрицателни отговори, като електоратът на БСП най-отчетливо е против системата на валутен борд (26%), в сравнение с привържениците на ДПС (19%) и БЦЦ (17%).

Като цяло според авторите на проучването негативните оценки за положението в страната се задържат на безпрецедентно високо ниво. Близо 69% от анкетираните определят положението в страната като „непоносимо“ и смятат, че през последната година страната се е развивала към „по-лошо“. Най-висок дял на негативните отговори се наблюдава в областните градове (без София) – 76%, а най-нисък е делът на негативните оценки в селата (63,5%) и в София (64,5%).

Делът на оптимистите за икономическото развитие на България спада до най-ниското си ниво за последните 6 години и е сравним с нивата от началото на икономическата криза през 2008 година.

Резултатите от изследването през юли 2014 г. показват, че за последните 12 месеца се наблюдава известен спад на дела на негативните оценка за икономическото положение в страната с 6%. Делът на анкетираните, които смятат, че икономическата ситуация в страната се е влошила, се е понижил от 63% за 2013 г. до 57% за 2014 г.

Едва 7% от анкетираните са на мнение,че през по следните 12 месеца има подобрение. Продължава тенденцията около 30 % от хората да смятат, че ситуацията „не се е променила“.

Близо половината български граждани определят здравеопазването като сферата, която най-спешно се нуждае от реформи и смятат, че правителството на Орешарски не е успяло да направи успешни реформи в нито един сектор.

Към момента на провеждане на изследването се наблюдават идентични оценки за управлението на кабинетите „Станишев“ и „Орешарски“. В сравнение с данните за юли 2013 г., това означава, че по отношение на правителството на Пламен Орешарски се наблюдава спад на позитивната оценка с 5% и същевременно ръст на негативната оценка с 20%. Т.е. значителна част от отговорите „не мога да преценя“ през 2013 г., са се трансформирали в негативна оценка година по-късно.

Делът на хората, които отговарят, че България се развива „към по-лошо“ по време на правителството на Орешарски е най-висок в София (74%) и областните градове (73%) и най-нисък в селата (55%), като се наблюдава известна правопропорцинална зависимост спрямо типа на населеното място и нивото на негативните оценки за развитието на страната. Във възрастовите групи от 18 до 60 г. делът на негативните оценки е 68-70%, докато във възрастовата група над 60 г. той е 59%.

Участието на България в санкции срещу други държави, включително срещу Русия, среща масово неодобрение, сочат още данните от изследването.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо,неискаме комунисти !!!
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейски съюз и еврозона няма нищо общо - това за многознайковците- има няколко страни в Еврозоната без да са в Европейския съюз!!
87
0
 
2
 
! Отговори
MIRAGE преди 9 години
Е как ще искат еврото, та тия хрантуници от борда на БНБ как ще взимат заплати от 30 хил. на месец, те стават ненужни, затова са впрегнали цялата медийна машина да повтаря нон стоп колко е страшно еврото. Като гледам гърците не са измряли от еврото, напротив там масово са се възползвали от изгодните кредити в евро и са накупили по няколко имота, най-ниските заплати са 800 ЕУР / 1600 лв. за общ работник/, цените в магазините на доста продукти са по-ниски от тук. По-сигурно е EUR от BGN!
86
0
 
3
 
! Отговори
gogo преди 9 години
Как ли разбраха какво искал българинът, мен никой не ме е питал.
85
1
 
2
 
! Отговори
alkap преди 9 години
След като дойде русофобското правителство което лиже *** на европа още станахме чисти европеици- най големите *** премиери най необразованите и *** хора станахме чиста европа. Напред народе към Англията
84
0
 
1
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
aз предлагам да сменим лева за швейцарски франк.
83
5
 
1
 
! Отговори
непушач преди 9 години
България трябва да вземе активно участие при санкции срещу Русия. Спомнете си Февруарските Манифестации щедро спонсорирани от тази коварна държава. Целта да се дестабилизира България и евентуална гражданска война. Така де след като дойде Русофилското правителство на власт доходите от туризъм спаднаха с 20%. Направете си сметката сами.
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vanko84 ако го няма валутния борд правителството веднага ще напечата пари за да попълни дупката в бюджета, като от отчетеш и че нямаш никаква икономика резултата ще бъде зверска инфлация и реалните ти доходи ще паднат на половина
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NAI Loshoto e valutnioq bord ,za tova balagrite polu4avame niski pensiii zaplati ,kakvoto kajat valutniq bord tova e
80
0
 
5
 
! Отговори
ванко2 преди 9 години
До ЦиганинИ как я смяташ тази работа с плаващия курс? Това означава спад на заплатите и пенсиите. И докато работещите имат някаква възможност да ги предоговарят, то пенсионерите ще чакат на онези хрантутници в парламента. Никой няма да държи пари в банка в лева, а цените в магазина ще бъдат като едно време - в лева и марки(сега евро).
79
2
 
8
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
чудят се как да ни вкарат еврото та да обеднеем и да станем все по зависими отвъншни фактори,да нямаме национален суверенитет ако ни вкарат еврото,ще обеднеем много,и това е лъжа нито еврото искаме,нито валутен борд
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При анкетираните с основно, начално и по-ниско ниво на образование подкрепата спада до 10-13%, като най-ниско образованите са именно хората, които са най-затруднени да дадат категоричен отговор (38%) измежду всички сравнени групи сред пълнолетното население.------------------хахахахахахаха,най-ниско образованите решават съдбата на държават
77
2
 
7
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Въвеждането на евро означава само едно- заплатите се пресмятат точно 1 към 2, цените остават толкова в евро, колкото са сега в лева.Така се получи в Германия, независимо какво се разправя официално.Разбира се има и кяр от цялата работа, ако искате да строите или да си купите жилище. Лихвите ще спаднат до 2- 3%. Само дето....цените и на жилищата ще скочат.
76
1
 
5
 
! Отговори
Дам преди 9 години
"Основното е че Норвегия не е член на ЕС."Е цък на wikipedia....цък на природни богатства и разбираш, защо България трудно може да следва Норвегия и това, че не е в ЕС. Интересното е друго обаче, не е в ЕС, ама е в НАТО, защо ли? Е с този миролюбив съсед..дали не е заради него и член 5 и това, че са им пряка конкуренция в продажбата на ресурси, а са един файтон хора тия норвежци - а имат наглостта да правят конкуренция в петрола и газта на миролюбивия руски народ!!!
75
0
 
5
 
! Отговори
Stranno преди 9 години
Интересно е, как всички са за борда, който виси на 121 гласа в парламента, да не говорим, че е нужно само кворум и 50%+1 глас и чао чао борд. Ама иначе били скептични към еврото, което си е точно борд, само дето не мож го бутна в страхотния ни парламент. Та както и да е, предпочитам да мина закръглянето на няколко малки суми (при въвеждане на еврото, евентуално!) и да имам в пъти по-малък риск, от колкото борд зависещ от нашите титани на мисълта в парламента!
74
5
 
7
 
! Отговори
морски преди 9 години
А кога ще направят допитване,РЕФЕРЕНДУМ,иска ли българина България да членува в Европейския съюз и НАТО!!!КОГА?Това е темата на деня.
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СпонгиПреди 1989 г. имаше валутен борд на лева към рублата, но СССР беше предаден от Горбачов, който се продаде за долари на ЦРУ и разпусна СССР и съветската рубла. После късно разбра каква огромна грешка направи довела до мизерия милиони руснаци.
72
3
 
6
 
! Отговори
До 99 преди 9 години
Лева е най-стабилната валута на балканите!? Айде сега да отвориш да прочетеш що е то валутен борд.
71
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Махнете борда и върнете пак ГЕРБ на влас и да се свършва бързо ! Поне да не се мъчим .
70
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа трябва да приеме както валутния борд,така и лева...Не се смейте!И лева,и борда имат по-дълга история от еврото...

Спонсорирани публикации