Грипът удря до 800 000 души у нас на сезон

Епидемията ще почне от Западна Европа, у нас ще е през януари
22 окт 2014 08:21,
9
Грипът удря до 800 000 души у нас на сезон
Снимка: архив Булфото

Грипните епидемии в България, в зависимост от интензитета си, засягат от 250 хиляди до 800 хиляди души в сезон. Това обяви в интервю за БТА д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Той припомни, че грипната вълна у нас се очаква да започне към края на годината. Ще продължава да нараства в края на януари догодина, като вероятно първоначално това ще се случи взападната част на Европа. В рамките на две-три седмици ще обхване цяла Европа, допълни главният държавен здравен инспектор.

Още по темата
Вирусът "Чикунгуня", заради който българското МВнР предупреди да се избягват посещения на държавите от Карибския басейн, е коренно различен, това е типично заболяване за тропическите райони, каза още епидемиологът. По думите му при 90 на сто от болните от този вирус болестта преминава като леко грипоподобно заболяване, без каквито и да било последствия.

Вирусът "Чикунгуня" се пренася от малки мушички - папатаци. Това е причината вирусът да е много пряко свързан с промяната в  климата - колкото е по-топло, толкова повече преносители на  заболявания се появяват, обясни д-р Ангел Кунчев.

"Има няколко вируса, които са на особено внимание сред световната медицинска общественост и обикновено, когато става дума за ебола, винаги се движат в пакет - това са вирусът на марбургската треска и треската Ласса, те подобно на еболата са много смъртоносни и всички с произход от Африка", каза в отговор на въпрос д-р Ангел Кунчев. По думите му общото и при трите вида трески е, че начинът на предаванее много идентичен и смъртността е много висока.

Условия за масово разпространение на вируса на марбургската треска и треската Ласса няма, макар че и за ебола  смятахме така, но тя ни опровергава, отбеляза д-р Кунчев. Тези трески се разпространяват на определено място, в случая - в африканските страни, и дори изнасянето им в други континенти по-скоро е като извънредно явление и няма много възможности за широко разпространение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Това се пуска всяка година като дезинформация!Платено съобщение-купувайте ваксини!
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не виждате ли самолетите които пръскат над града
1
1
 
13
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
800 000 души !Урожай за фармацевтичните социопати....Не посещавайте в супермаркети и молове където вирусите се разпространяват най-лесно