Раждащата жена не може да е сама на бойното поле!

Да паднат таксата за придружител и избор на екип при раждане, искат майки
25 мар 2016 17:52,
10
Раждащата жена не може да е сама на бойното поле!
Снимка: Архив Булфото

Трябва да имаме една цялостна грижа за нашите майки и новородени през бременността, раждането и родовия период - първите седмици. Сега нещата са много накъсани. Това мнение изразиха в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Ралица Димитрова, председател на Коалицията за майчино здравеопазване и Нели Мутафова, председател на Сдружение "Родилница".

Тази седмица беше официално представена новата Коалиция, която е от седем неправителствени организации, които се обединяват за грижата за майките и техните новородени.

Според Ралица Димитрова притеснителна e липсата на първи контакт между майката и бебето.

"86% от майките нямат този първи контакт. Много често става дума за правила в болницата. Често се спекулира, че има първи контакт - бебето е на два метра от майката върху затоплящ се плот, вместо да бъде върху нея", коментира Димитрова и допълни, че това са препоръки, заложени от поне три големи международни здравни организация - едната от тях е СЗО, и е нередно някой тук да решава дали това е правилно или не за нашите майки.

Димитрова допълни, че всяка раждаща жена трябва да бъде придружена от някой по неин избор и това не трябва да се заплаща.

"Таксата за придружител е висока и отблъсква много семейства. А не би трябвало да има такава такса за таткото или бабата. Раждащата жена не може да е сама на бойното поле", аргументира се и Нели Мутафова.

Според нея трябва да бъде премахната и таксата за избор на екип при раждане. По думите й дори лекарите виждат тази такса като недостатък на системата, тъй като тя е предпоставка за много нарушения.

"От една страна изборът на екип е предпоставка за дискриминация по социален статус. От друга страна, ако жена си е избрала лекар, но него го няма, когато тя отиде в болницата вече с родилни болки, тя е тотално неглижирана от другите лекари", обясни Мутафова.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 8 години
Платена трябва да е само услугата "Избор на оркестър" в родилната зала. Роднините трябва да присъстват по право. Ако от оркестъра също са роднини тогава всичко да е фри! Жената ражда, оркестърът свири, а роднините бият лекари! Идилия!
7
2
 
9
 
! Отговори
пазарна икономика преди 8 години
Болниците заприличаха на ниско бюджетни авиолинии , уж всичко е ОК и като ти се наложи започват :50лв 100 1000. Ами то ще е по- добре да отидеш в частна клиника и парите които се предполага че държавата отделя за родилната пътека на всяка жена да се насочат към центъра където е обслужена .. Тогава ще има конкуренция да си предложат нещо по добро
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво момичета ! Подкрепям Ви! Плащане за раждане в държавна болница трябва да се криминализира . В България да раждаш е отвратително - плащане под и над масата, арогантни лекари,арогантни сестри и акушерки, сърдити санитарки- Мъка,страх и ужас!
5
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде пак лигавщини! И аз не подкрепям практиката пациентите да са клиенти, и да плащат допълнително за всяко нещо, обаче какво толкова ще стане като раждащата жена е сама, нали и без това тя върши цялата работа.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойно поле за съжаление не е толкова далеч от истината - жената се бори за живота си и този на детето си, въпреки "грижите" на нашите "компетентни" лица, които си я подготвят за секцио по спешност реално. Опитът ми с държавна болница отпреди 2 месеца, при избран екип...
3
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато жената ражда - мъжът черпи приятелите си за здраве . Мухльото държи ръката на жена си или снима докато ражда , и докато се усети само дето не го кърми.
2
5
 
18
 
! Отговори
Тадам преди 8 години
А колко придружители ще може да има една родилка ? Че Айшето като домъкне махалата с нея, ще видите какво значи "бойно поле"...:D
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Развеселихте ме с това сравнение ;) А все по-модерно става да се ражда вкъщи...