България куца при корупцията, демокрацията и свободата на медиите

Все по-голямо разделение между балканските и другите страни в Европа
114
България куца при корупцията, демокрацията и свободата на медиите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Между страните от Балканите и останалите държави в Европа зее все по-голяма пропаст. Това показва шестото поред издание на годишната класация "Индекс на настигането" на институт "Отворено общество", цитирано от "24 часа".

Индексът измерва и класира постиженията на 35 страни в Европа – членки и кандидатки, по 47 индикатора, разделени в 4 категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление.

Балканските държави са на последните 10 места в класацията, като на дъното са Албания, Турция и Босна и Херцеговина - съответно на 33-о, 34-о и 35-о място. С 34 точки България се намира на 29 място, а пред нас са Румъния и Гърция.

Страната ни запазва позицията си от последните издания през 2015 и 2014 г., като най-успешно се представяме в категорията "Икономика" - 27-а позиция, с подобрение спрямо класацията от 2015 г.

В категорията "Качество на живот" също се изкачваме с едно място и заемаме 29-а позиция. На същото място и без промяна сме в категорията "Управление".

В категорията "Демокрация" България е на 30-а позиция, като има влошаване с едно място спрямо предното издание на класацията.

При отделните индикатори, най-доброто представяне на България е по "държавен дълг" с 3-о място в класацията сред всички 35 изследвани държави.

Най-нисък резултат България има при индикаторите "очаквана продължителност на живота" - предпоследното 34-о място, "корупция" - 33-о място, "доверие в хората" и "свобода на медиите" - 30-о място.

Новият доклад по шестото издание на "Индекс на настигането" се нарича "Не спирайте сега".

"Както се вижда от данните, политиката по сближаване е особено важна за Балканите, които са на дъното на класацията и имат остра нужда от внимание и инвестиции в настигането във всички основни аспекти. Сближаването трябва да остане основен приоритет за ЕС и да не спира точно в момента, когато започва да дава видими резултати, особено на фона на съществуващите политически разногласия и други различия в ЕС", заяви Марин Лесенски, който ръководи екипа на изследването.

В челото на класацията са северните и северозападните страни  - Дания, Швеция, Люксембург и Холандия, с резултат от 71 точки, следвани на малка дистанция от Финландия, Исландия, Германия, Австрия, Ирландия и Великобритания.

Друг интересен извод е, че по нива на държавен дълг Източна Европа е с по-добри показатели от Запада, което значи, че харчи по-дисциплинирано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От гледната точка на западните НПО-та и масмедии те са добре, а ние сме зле. Това е прах в очите на тяхното собствено население, за да се прикрие тяхното собствено безумие. Тези класации не се правят с цел ние да сме тяхни адресати. Нашата попара си я знаем много добре и си я сърбаме предоволно.
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато не се вдигнем и не изметем Мутрагена с цялото му правителство крадци и лъжци, ще сме все така, най-бедни, най-корумпирани и без свобода на словото. Мутрагена-Ленторез е накупил медиите и десетина джурналиста които обикалят телевизиите и лъжат ли лъжат. И още 5 мандата ще е така, той и слугите му ще богатеят, ние ще сме най-бедни. Не може да имаме развитие когато ни управлява неграмотен сикаджия, въртял бухалката срещу длъжници, *** на ЕС и Турция, продаващ България когато му падне.
22
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е силни сте на приказки. Между другото 20 няма как да се върне икономиката от едно време понеже ефно време работхме за русия която в последствие фалира и в момента не е много по добре от нас като се гледат цифрите. Явно ти си от тия които само са слушали легенфите колко било хибаво едно време...
21
3
 
13
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ТОВА КУЦАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ПРИ КОРУПЦИЯТА, ДЕМОКРАЦИЯТА, И СВОБОДАТА НА МЕДИИТЕ ГО ДЪЛЖИМ НА ОМРАЗНИТЕ НИ БОРИСОВ, ЦАЦАРОВ, ПЕЕВСКИ И ТЕХНИТЕ ЛАКЕИ!
20
1
 
12
 
! Отговори
Сега преди 7 години
А в кое не куца България?
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лучшая Песня о Великой Победе 1945 годаНапишете това в ю туб! Ден на победата!Благодаря ви, братя затова че ни отървахте от туският *** навремето!А след това и от болния мозък Хитлер.
18
1
 
6
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Евала 20-ти! Много сме! Силни сме! :)
17
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20Кои са моите шефовр само не разбрах понеже такива нямам... Или не мога да говоря в полза на герб ако не ми плащат така ли ? :)
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Булгаропитека все чака на някой да дойде да му оправи проблемите, така е свикнал от време оно. Нимога няма да погледне себе си и да се опита да направи нещо когато е по лесно да мрънка и да вини някой друг. А пък недай си боже някой да го направи веднага ще измеят куп помия отгоре му.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5. Отдавна съм си взел мизерния живот в ръце и не чакам никой да ме оправя. Работя на две места, но от такива като тебе и твоите шефове не мога да изплувам. Омръзна ми от бюрократи, мутри и разни облагодетелствани малцинства на които виж ли, лошите българи нарушавали правата. Отвратен съм от *** на възлови места в администрацията. И не бягам в чужбина да живея като бял човек и да се правя на отворен по форумите. Желая тази държава поне да се върне на икономическото положение на което беше
14
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11Хахаха точно така дните ми минават в подкупи на власта хаха *** шмиргелите ви
13
8
 
1
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
до 1 ****за *** и щеркати имам ГОЛЯМА близалка :)
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11Ти вземи се лекувай.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
.....но при соца цъфтеше- тотален фалит, бяхме минали на купони- пазя си ги за спомен- не можах да преодолея опашките по магазините. Тогавашните верни синове и дъщери на партията яхнаха собствени самолети, събудиха се с банки, курорти, заводи и преедприятия- няма ДА ГЛАСУВА БЪЛГАРИНА ЗА ТОЧНАТА ПАРТИЯ ФАЛИРАТ БАНКИ, ПОКАЧВАТ ЦЕНИТЕ ЗА ДА ПРЕДИЗВИКАТ ИНФЛАЦИЯ- ДА ВЛЕЗЕ ДАНС И ДА СМАЖЕ ПСЕВДО ИНДУСТРИАЛЦИТЕ НИ КОИТО ДЪРПАТ РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА НАЗАД- СИГУРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА Е ЗАСТРАШЕНА.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9Хаха революция каза :D не може да има революция когато нямаме нация на която да и пука, аз лично съм вдигнал ръце от тази кочима и работя по имиграцията ми в канада догодина. Нищо не става от тази държава докато има народ с див балкански манталитет.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вицът на деня - "България куца при корупцията"
8
1
 
9
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Ти пак къв си бе 5-ти с това изказване? Аре отивай на работата или днес няколко измамки,малко подкупче на власта и пей сърце и много разплакани хора след теб!Да му ......на....!
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази държава е крайно време да бъде закрита. Дори Румънците са по напред от нас като нация. Ама те нямат пропадналия славянски присташки ген.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дълъг, стига с тези седенета на стол, ами вдигай народа на революция, защото ония самозабравилите се от друго не разбират!!
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Матеряла не е просто зле а направо негоден за употреба. От едната страна пенсии които ще гласуват и за дявола за някой лев а от другата новото поколение некадърни *** населяващи главно фитнес залите. И господ да слезе да ви управлява все тая.