От Бръщен до Мейдстоун: Британецът Тим – работодател в Родопите

350 човека от доспатското село работят във фермата му на Острова
11 дек 2017 15:15,
25
От Бръщен до Мейдстоун: Британецът Тим – работодател в Родопите
Снимка: 24 часа

"Тук, на тази сватба, виждам повече познати лица, отколкото в Мейдстоун", казва англичанинът Тим Чембърс. 52-годишният фермер е работодател на 350 души от доспатското село Бръщен и на практика е най-големият работодател в общината. Във фермата му близо до Мейдстоун, Югоизточна Англия, на площ от 4000 декара се произвеждат малини, къпини и червенолистно цвекло - рубарб.

Тим, синовете му, баща му и цялата фамилия работят наред с нашенци във фермата "Оукдън фарм" край Мейдстоун на 50 км от центъра на Лондон.

"Всеки от нас се връща на сезон най-малко с 5-6 хил. спестени паунда. Досега никой за нищо не е излъган", хвалят се гурбетчиите от Родопите. По-голямата част от тях работят за 4-5 месеца, но пред всеки има възможност за целогодишна заетост, пише "24 часа".

Бръщенци предпочитат спестените пари да влагат в ремонт на къщите си в селото, а не като от други села да купуват апартаменти в големи градове на България.

"Прави ремонт за четвърти път. Хубави плочки ги изкърти, за да слага нови. У тях е като палат", разказва възрастна жена за един от първите гурбетчии. Местните нямат навик и да се местят другаде. Училището им например е защитено, но скоро няма да има нужда от този статут, тъй като има достатъчен брой малки деца. Селото е едно от малкото в района, които не се обезлюдяват.

Чембърс е чул за първи път за Бръщен и въобще за България преди 16 години. Тогава като студент по линия на международните бригади във фермата му попада Салих Ходжов. Преди българина в стопанството работят 35 души персонал. Сега освен 350 човека от Бръщен при Чембърс има над 750 българи и близо 200 румънци.

Ходжов, който си допаднал с англичанина, в началото започнал да кани предимно свои съселяни, които живеят в Англия - бил убеден, че са много работливи.

"Много хора искаха да дойде, но нямаше как да се открие работа за всеки и веднага, стана постепенно във времето", казва Салих Ходжов, настоящ мениджър във фермата. Работната ръка в родното му село вече е свършила и набира кандидати от съседните, за които има гаранции, че са сериозни и работливи.

Ходжов не сколасал да завърши, за да може да работи в началото във фермата. Междувременно се оженил за българка и сега има две деца. Купил си къща, а децата му са в Мейдстоун, който има около 140 хил. души население.

В Бръщен изчисляват, че преди да тръгнат към Англия, селото им е било сред най-бедните в областта, а сега се смята за най-богатото. Област Чеч, където попада Бръщен, обхваща около 60 български и гръцки села. Преди да започнат да ходят на гурбет в чужбина, местните се препитавали предимно с отглеждане на тютюн, тъй като в селото с 1000 души население всички цехове били закрити.

Бръщенци първо хукват на гурбет към Гърция - легално, или нелегално през браздата, която минава на километър-два от селото. Повечето работели на полето или тютюневите ниви в южната съседка, но често се връщали разочаровани, тъй като гръцките работодатели ги лъжели в заплащането.

В момента на юг поемат едва 4-5 човека. И в други европейски държави има много малки общности от гурбетчии, тъй като всички предпочитат да отидат край Лондон.

Работниците във фермата на Тим живеят в модерни каравани с баня, тоалетна и локално отопление с газ.

"В селището има невероятна дисциплина. Има отговорник за караваните и след като заключиш и отидеш на работа, той минава и проверява дали е чисто и подредено. Абсолютно забранено е да се пуши", обясняват гурбетчии.

Имало няколко селища от каравани. Българите били много единни и сплотени. В селищата се организирали празници и рождени дни. Имат си фейсбук група за бързи новини.

Преди време млад мъж от Северна България дошъл на работа, но седмица след това изпаднал в депресия и решил да се хвърли под влака. Умрял под железата. Малко били хората, които го познавали, но за кратко събрали дарения тялото му да бъде транспортирано в родината, тъй като родителите му нямали финансова възможност за това.

"Идвах преди 11 години в България и, разбира се, в Бръщен. Промяната е видима - по-хубави къщи и по-хубави пътища, но не се дължи на мен, а на хората, защото са работливи и почтени. Същия успех биха имали навсякъде в Европа", казва Чембърс.

Фермерът познава голяма част от работниците си и се обръща към тях по име.

"Хората от това село знаят как да работят. Те разбират, че работата не е само в първите 10 минути, а в останалото време да мислиш как да си прекараш уикенда. Това е проблемът и с хората в Англия, че когато работят, не са концентрирани, а мислят какво ще правят, след като свършат работа", обяснява той.

От Бръщен до Мейдстоун: Британецът Тим – работодател в Родопите
Снимка: 24 часа

Чембърс бе в родопското село на сватба на дъщерята на един от мениджърите си - Шукри Чолаков. Бащата на булката поканил в ученическия стол на Доспат над 800 души .

"Игра хоро с нас, държа се скромно, сякаш е един от нас и по нищо не личеше, че е милионер", коментираха сватбари.

Чужденецът хапнал от менюто за всички - четири кюфтета, салати от пресни зеленчуци, варени картофи и зеле и торта за десерт. Пил и българска ракия като всички.

"Сватбата тук е повече социален момент, събира се цялото село. В Англия е предимно семейна традиция, където само семейството се събира и празнува. Ние по принцип сядаме и се храним, след това танцуваме. А тук се храните, танцувате, после пак се храните и отново танцувате. Английските сватби са подредени. Тук всичко е свободно", удивява се Чембърс.

Сватбите тук са като общоселски събор, като панаир, като празник за всички. Не трябва да си поканен - просто отиваш, обобщава англичанинът.

"Сватба под 600 човека не е сватба", казват в доспатското село. Тъй като в Бръщен не съществува помещение, където да се правят, се преместили в ученическия стол на гимназията в Доспат.

Сватби вдигат основно гурбетчии, защото други млади просто няма. До момента са минали три, а предстоят още четири. Само една от тях е била на площада в селото. Допреди години в Бръщен бе традиция всички, които планират да вдигат сватби, да сковат дървен хангар от ритловици и бичмета и да го покрият с найлон, който да ги пази при евентуален дъжд. Разходите се поделяха между бъдещите младоженци. Тъй като гурбетчиите се връщат в късна есен, сватбите в хангара се правят през следващите месеци, т.е. седмици преди младоженците да идат на гурбет.

Сватбар в палатка от найлон в Бръщен бе и почетният председател на ДПС Ахмед Доган с бившия вицепремиер Емел Етем, които жениха бившия кмет на селото Красимир Пехливанов, издигнат от тяхната партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е да но само ако си от Бръщен или си роднина на българският вайзер.Иначе е кръгла нула фермата.Лъжат те в касетите,пращат те на празни полета да влачиш една арматура от средновековието заедно с касите,и навсякъде се говори на турски.Всичките им вайзери са турски българи.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е чаканото щастие! Модерни крепостни.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не сте дали и други гледни точки? Например различни гледни точки описващи този от Северна България, дето се е хвърлил под влака. То е ясно, че в сравнение с родопските села е в пъти по-добре, но не създавайте някакви райски илюзии, защото не всеки е устроен за примитивен живот.
17
3
 
0
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
Ето преатели виждате ли, Англия е ДЕПЕСЕ, балгариа е ДЕПЕСЕ ЕС е ДЕПЕСЕ
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А последното изречение за какво е:"Сватбар в палатка от найлон в Бръщен бе и почетният председател на ДПС Ахмед Доган с бившия вицепремиер Емел Етем, които жениха бившия кмет на селото Красимир Пехливанов, издигнат от тяхната партия"Да не би да са уредили работа на селото, или може би са вдигнали стандарта на живот?
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето Стефан Цанев, а и не само той, го казаха, че ролята на България в ЕС ще прислужническа и черна, но т.нар. демократи скочиха като попарени. Взели са ги, защото тези от колониите са страшно мързеливи и все репресирани. Много източноевропейци ходят да работят това и после като чистачи в Лондон и понеже не говорят английски го намират като отлично положение. Да се човек къде се живее по-скотски.
14
0
 
11
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 6 години
Браво на тези хора от Бръщен, както и на британеца *** - Win-Win-Ситуация.Но няма ли да е по-добре в този китен планински район жителите сами да организират отглеждането на малини и капини, предполагам, че дори ще са по-вкусни от английските.
13
1
 
10
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 години
Разбирасе че така е по добре, отколкото да чакат Корделка да ги управи.
12
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам драматичните коментари под статията - хората могат да работят селска работа, работят я в Англия и са доволни от англичанина, който и той е доволен от свършената работа. По-добре хората да работят, от колкото да висят на помощи и да мрънкат в кръчмата че не стигат парите.
11
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка малко по-платена работа от минималната е превзета от прими.тивни от майната си и за източноевропейския селянин е радост да работи най-мизерната и ниско платена работа. Това е сринало нивото на всичко. Цяла Англия е станала едно колониално блато, а такива с робска психика си мислят, че са върха на елхата. Защо не показаха къде живеят там докато работят? Сигурно е по-престижно от дупките им из помашките села.
10
2
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
до 8Ти по името ли определяш един човек що за стока е ? Това не говори добре за теб.В казармата съм служил с всякакви (помаци, турци,"шведи", българи) мога да ти кажа че от всички съм попадал и на свестни и на ши***ци. Така че ....
9
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо въобще ни занимавате с някакви турски мелодрами ?Това, че има толкова сватби в това турско селце, по-скоро е обезпокояващо за нас българите.Означава, че ще се родят и повече турчета, които ще гласуват за ДПС.
8
17
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Какви българи те морят пък теб бе. Ти срещна ли бъргарско име в статията. Това са все по-мачо-ри.
7
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами как няма да е милионер, като има глупави БГ-селяни, които му работят за без пари, пък освен това го величаят и като Бог.За простотията спасение няма.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Англия винаги им трябват хора за най-мизерната работа, защото и бонго-бонговците станаха повече там. Ако имаше други, които да предпочетат да го работят това бъдете сигурни, че щяха да я дадат на тях тази работа.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръгнааме от Англия и стигнааме до ДпС и агент Сава.
4
1
 
16
 
! Отговори
anon преди 6 години
сега сменете всяка "статия" за мутреси, певачки, ***, брадъри и всякаква друга повярвала си помия с по една такава статия като тази и ... ще се оправиме...
3
12
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Поредното доказателство че българите в чужбина са повече уважавани отколкото в собствената си страна.
2
2
 
21
 
! Отговори
Руцифер преди 6 години
Всичко о.рахте с последните двама.
1
1
 
28
 
! Отговори
Министър преди 6 години
бРАВО !