Хората забравят разума, започват да живеят по инерция

Човек трябва да мисли философски за смъртта, твърди Стефан Цанев
22 апр 2018 10:00, Красимир Ангелов
83

От всички същества на този свят, само ние имаме разум и трябва да го използваме. Хората често забравят това, като потъват в бита, започват да живеят по инерция – без да мислят, само ядат, стават, работят, връщат се... Тъжен е моментът, когато стигнеш до края на жизненото си поприще и се запиташ за какво бях на този свят, какво направих? И този въпрос е много страшен! Това заяви известният български драматург, поет и писател Стефан Цанев в предаването „Опорни хора“ по телевизия Bulgaria On Air.

"Човек трябва да мисли философски за смъртта. И който има деца, да вярва на децата си. Защото човек се обезсмъртява чрез децата си", посочи още Цанев.

Според него усещането на българина, че живее по-зле отколкото през комунизма, идва от това, че другите народи живеят много по-добре и "ние това го разбрахме".

"Навремето другаря Сталин като не пускаше никой да излиза, всички си мислеха, че в Съветския съюз се живее много добре. А ние, че живеем по-добре, отколкото беше например през 65-та година, в това няма спор. Малко забравяме тези неща, които сме придобили", подчерта драматургът.

По думите му българските политици, ако искат, могат да направят живота в България по-добър. "Противопоставянето, явно им е необходимо да съществуват. Свикнахме някак, с вечния конфликт между БСП и ГЕРБ. Но тези скандали, те не ги правят в името на хората, а за тях самите", допълни той.

"Даже, което е лошо, че го казвам, колкото е по-зле, за хората на изкуството е толкова по-добре, защото тогава талантът се изостря, неговата сетивност и готовност за протест. Защото всеки иска да живее добре, но когато човек живее много добре става мързелив, почва да губи съпротивителни сили, тръгва по течението, наслаждава се на живота и полека лека забравя", допълни Стефан Цанев.

Какво още каза големия ни драматург вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стефан Цанев предаде себе си, таланта си, приятелите си. Служеше на сатанинската власт. Писа поема за Съветския съюз, когото обичаше по своему, но истински. Сега изглежда като пигмей пред Георги Марков -Джери, който изми поне малко мръсния сурат на българската интелигенция. А Стефан се отрече от него и рече: "Не познавам Човека!" Вечна му памет!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навиците са важно нещо защото ако не се възпитават от ранна възраст водят до проблеми по-късно.Например ако родителите на малко дете не го научат докато е малко да ходи нормално по тротоарите без да се блъска в хората като порастне тва дете има нужда от това да се блъсне в някой ходещ мускул с 2 ганглия вместо мозък оня да му разбие там квото реши и тази грозна случка като се повтори достатъчно пъти накрая такова елементарно действие като ходене по улицата без да се блъска в хората ще бъде усво
35
3
 
9
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Този е един от най- долните човечета в България, само прочетах няколко страници от неговите "хроники" и хвърлих тази книга , добре , че не е бях купил, прочетох ги в една книжарница, това човече с такава омраза се опитал да опише някои събития , че се отвратих, мисля че такива никога не трябва да се опитват да пишат история.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаше чалга ... Хубави времена бяха.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-малко спорт толкова по-добре защото спортът отглежда мускули и агресия.Мина времето на "културните спортисти" Сега са си динозаври. И фитнесите трябва да ги намалят - много арени много гладиатори много касапници
32
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз го помня това време,нямаше ток ,нищо по магазините .Даскалиците биеха всички ,а децата бяха пак невъзпитани .Доносните избуяха и в демокрацията се родиха СИК и ВИС именно от т нар спортисти на Тато .А за писателите,само вище този *** на снимката и ви става ясно защо България намаля с милиони за 30 г .
31
2
 
35
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
Помня онова време. Всяка година ходихме за по две седмици на море, после на планина зимата. Нямаше такава престъпност и постоянно се събирахме роднини и приятели да ядем и да пием. Беше безгрижен живот.Сега хората се отчуждиха и нямат пари да си платят сметките. Сега няколко човека в държавата са по-добре, още 100-150 хил. души си мислят, че са по-добре, но са толкова заети, че не се виждат с децата си. Това живот ли е? Цял живот гониш таргети за бонус и накрая инфаркт.Това са моите наблюдения
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той е бил винаги придворен служител на всяка власт. Така се живее до 100 г !
29
3
 
12
 
! Отговори
Рене Бълхар преди 6 години
Без морал (вяра) разумът ражда демони (бесове) и страх от смърта. Бездната на времето поглъща всичко - и поетите и фалшивите пророци.Пред големите въпроси на Съществуването фалшиви пози по телевизията не помагат.
28
6
 
9
 
! Отговори
Този ли преди 6 години
Биткаджия бил ,този смешен страхливец продал душата си на ДС за пари !Вие наред ли сте ,та този *** никога не е бил срещу ,а за властта,затова оцеля ,другите си отидоха !И понеже го знае философства за единственото за което му остана ,жалкия животец !Юда !
27
5
 
7
 
! Отговори
Изводи преди 6 години
Да чета нещо от тоя *** ,не мерси,аз чета Сенкевич , Шекспир,Сервантес Стефан Цвайг !Аз чета умове ,чета и Библията !Аз не чета псевдо писатели !
26
6
 
15
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 6 години
Прав е Стефан Цанев! Повечето българи живеят по навик - спят, ядат и акат...
25
2
 
2
 
! Отговори
Krem atorium преди 6 години
Leleiii kolko mrasni kraka i mrasni kresla....pfuuu....
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
23 - Ама тя не познаваше ли. Знам, че на Катето Евро, казала на брат й, числата от тотото.
23
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво сте прочели от Стефан Цанев, та го критикувате толкова злостно? Книгите му са добри. Дори много добри. Можем да отричаме яростно, да хвалим...текстовете му и него - но никога да няма да бъдем безразлични. Биткаджия, Стефан Цанев е противоречив като личност, но кой от нас е праволинеен и безгрешен?
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си ги говори със себеподобните си социалистически *** ...Именно такива провалиха БЪЛГАРИЯ !Поне да ги няма ,жалкото е че липсват и по - лоши !
21
3
 
12
 
! Отговори
Тълпа преди 6 години
Прав е ! Браво !
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го укорявам този човек - но се мисли за гуру на соц и пост соц мисълта.
19
16
 
6
 
! Отговори
Мислител преди 6 години
Вечна е само глупостта на Стефан Цанев !Нямам търпение да си отиде ,ще се веселя тоя ден с пиене и мацки!
18
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственият смисъл от жалкия животец на този доносник е ,че покрай него виждаме величието на другите писатели !