Скъпите църковни такси не били за "алчните попове"

Налагало се, три пъти се увеличила издръжката на храмовете
41
Скъпите църковни такси не били за "алчните попове"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поскъпването на църковните такси не е самоцелно и не е продиктувано от необходимостта да "бъдат увеличени заплатите на алчните попове", а заради трикратното увеличение на разходите за издръжката на енорийските свещеници и енорийските храмове, съобщиха в специално обръщение до медиите от Старозагорския епархийски съвет.

Още по темата

Увеличението на таксите, някои от които до 5 пъти, както например е при споменаване имена на християни в целогодишните молитви: от 1 лeв на 5 лв., са за посрещането на непрекъснато увеличаващите се разходи, свързани с поддръжката на енорийските храмове, категоричен е старозагорският митрополит Киприан пред "Монитор".

Неговият подпис стои под колективното решение на съветниците му от 25 юни т.г. Увеличението било в синхрон с установените от Светия Синод на БПЦ пределни цени и било взето в пълен състав, това ставало за пръв път от 2007 г. насам.

"През периода преди промяната три пъти са се увеличили както разходите по издръжка на енорийските духовници, така и съпътстващите разходи в енорийските храмове, които включват не само грижи за храмовите сгради и прилежащите помещения, но и поддържане и обгрижване на неделните училища към тях, различните курсове по езици, компютърна грамотност, школите по рисуване и ред други социални инициативи", обясни той.

Свещениците можели да намалят сумите и и дори да служат без пари, ако преценели че енориаршите им са социално слаби.

"Стремежът на Старозагорския епархийски съвет е да води диалог с всички граждани, в който да се търсят и занапред разумни решения, подпомагащи взаимодействието между енориаши и духовници. Диалог, от който имаме нужда всички във времето и мястото, където живеем, за да не се спекулира с доверието на Църквата като институция, възглавена от Самия Бог и вярата, която ни скрепява и ни дава сили в различни етапи от нашия живот", обяснява още митрополита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умря дядо Добри и я закъсаха.
34
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно, ако не ви е по джоба черквата, поне в джамиите услугите са безплатни и ще си гарантирате пребивание в дженнета. Те щото саудитците им наливат бол пара за тази работа, даже може и да припечелите.
33
2
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До 32Вярващ съм, но църквата е институция ,която идва от дявола Да, добре, а аз ти вярвам...
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25 лв за панахида, 50 лв за кръщене, 15 лв за освещаване на апартамент и един път един мизерен поп ми поиска 2 лв за освещаване на икона. Някои попове са по-нормални, но има абсолютно търговци, които само в ръцете те гледат.
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярващ съм, но църквата е институция ,която идва от дявола.
30
4
 
1
 
! Отговори
Решил проблема преди 5 години
За да не плащате на алчни попове, молете се на Буда или Винету!
29
2
 
6
 
! Отговори
"" преди 5 години
Защо последните две букви от за главието са в кавички? При положение, че то си е така и все така ще си бъде.
28
13
 
15
 
! Отговори
Българка преди 5 години
Храмовете също имат разходи за поддръжка. Всички работим, за да си плащаме сметките, а когато църковните служители се опитват да покрият разходите за заплати, ток, вода и текущи ремонти, ги упрекваме, че са алчни. Мерим с различни мерки. Финансовата помощ е наймалкото, което можем да направим за Църквата.
27
5
 
5
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 5 години
ПОПОВЕТЕ ЩЕ РАЗМЯТАТ КАНДИЛАТА И ЩЕ ЗАПЕЯТ:ДНЕСКА ЕДИН УТРЕ ДВАМА
26
3
 
8
 
! Отговори
протестант преди 5 години
И ние си събираме пари но кой колкото има.И аз съм помагала и на мен са ми помагали.Наложи ми се да вляза във вма За тежка операция и да си платя.Сумата беше непосилна за мен,от църквата ми помогнаха.После пък аз помогнах С каквото можах.Благодаря на братята и сестрите от църквата. БЛАГОДАРЯ ЗА ВЯРАТА,ПОМОЩТА И ЧЕ СЪМ С ВАС.БЛАГОДАРЯ НА ГОСПОД.БЛАГОДАРЯ ЧЕ КАТО ХОДЯ НА ЦЪРКВА ВСЕ ЕДНО ОТИВАМ НА ПРАЗНИК И СЕ РАДВАМ ЧЕ ЩЕ ВИДЯ ПРИЯТЕЛИ
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж при соца църквата беше забранена, а в село беше отворена всеки ден. И попът ходеше всяка сутрин да я отваря, а вечер се прибираше. А при демокрацията я удари камбана за умрело, я не...
24
5
 
15
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Като не им харесва на поповете да ходят да чистят улиците,църквата не им частна собственост въпреки че те я приемат за такава. По-скоро са слуги на мамона,а не Бог.
23
6
 
2
 
! Отговори
Разпнатият преди 5 години
Неслучайно моят ковчежник се казваше Юда Искариот.
22
9
 
13
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Хубаво е като се коментира да се мисли. Аз познавам свещенници и съм с много добро мнение за тях. Тук някакви хора пишат наизуст със съставени мнения от жълти медии. С какво са ви виновни свещенниците, някой да ви иска пари да влизате на литургия или да ви кара насила да си купите свещ? Като чета коментарите и преди това увеличение не сте посещавали църква, а сега с един път по-малко годишно.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали имат най-голямото богатство - вярата. Защо са им пари?
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,,Такса полилей"-20 лв,такава ми поискаха минути преди опелото на мой близък .За 4крушки които си светеха в църквата на гробищата..Бях си платил за всичко-Имаше десетина опела за деня.Нали се сещате че с 200лв на ден може да осветите зала,,Армеец".Сметнете го колко е за месец. И били бедни,не вярвам
19
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали Бог е всемогъщ, защо не оправи храмовете и да финансира църквата? Не разбирам защо всемогъщия Бог е опрял до парите на бедни хора, които да си плащат за услуги на свещенослужители.
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поповете дори гладуват - оня поп на снимката в дъното така е изпостял, че да го съжалиш.
17
9
 
8
 
! Отговори
ами преди 5 години
Не ползвам услугите им. Погребахме бабите и дядовците с граждански ритуал - реч, хор...много по-тържествено от някакъв мрънкащ поп.
16
10
 
5
 
! Отговори
Динко преди 5 години
"Господ е мъртъв,всичко е позволено!" Иван Карамазов - Достоевски

Спонсорирани публикации