Комунизмът в учебниците – с факти, но без изводи

Проф. Пантев: Децата сами да определят какъв е бил този строй
29 юни 2019 13:28, Красимир Ангелов
127
Комунизмът в учебниците – с факти, но без изводи
Снимка: Bulgaria ON AIR

 

Комунизмът за учениците трябва да се изучава пречупен през романтиката. Не е необходимо децата да учат за кръв и убийства. Това мнение изрази историкът проф. Андрей Пантев в предаването "Опорни хора" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Според учения в по-късен етап от своя живот децата сами ще преценят и определят какъв е бил този строй.

По думите му комунизмът в учебниците трябва да бъде представен с факти, но без изводи.

Не могат да бъдат премълчавани обаче истини. Този режим беше  полу-мрачен, полу-светъл, смята проф. Пантев. Той посочи, че наред с отрицателното би следвало да не се забравят и положителните неща.

Днес децата ни са функционално неграмотни, изрази мнение още историкът.

Целият разговор с професор Андрей Пантев гледайте тази събота от 19,30 часа в предаването "Опорни хора" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по вредна идеология от капитализма ..
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комунистите са били винаги подлеци и предатели!
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато се каже дървен философ, се има предвид такива като Пантев.
107
0
 
7
 
! Отговори
БКП преди 4 години
Предателите социалисти станаха бизнесмени демократи свидетели на Йехова *** в Европарламента
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
. Съветските войски ни окупирали - по-добре ли ще ше да ни окупират сръбски и гръцки войски?През 1944 г не е имало нито сръбски, нито гръцки войски, имало е само 300 000 българска армия, контролираща разорените Сърбия и Гърция.
105
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че ще са функционално неграмотни децата, когато такива козли като този, се водят учени. Заначи така се възпитават деца - без обяснения, без да им смелиш материала, само факти. Иванчо набил Петърчо и му взел два лева. Това добре ли е или зле? Е, сине, като пораснеш, сам ще разбереш. До тогава бий децата, нека и те те бият, повтаряйте грешките на историята, настъпвайте на една и съща мотика.
104
3
 
0
 
! Отговори
Аз СЪМ преди 4 години
Забравете за соца. Свиквайте . Следват столетия за вас с голям баур.
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комунизъм = Наложен от чужда сила престъпен режим онищожил традиционото Булгарско общество Предал големи части от страната и народа за асимилация (македомия и пиринакия край) Опитъл да заличи страната превръщайки я в част от ссср (16 република).Или казано на кратко cкaпанa крадлива секта руски дeгeнерaти
102
8
 
13
 
! Отговори
Соца преди 4 години
Имаше работа, нямаше безработица. Строги часове на работа - няма като днес хората да се гърбиш като луди по 12 ч. Страшно спокойствие. Кръчмите бяха пълни. За пушене в училище изключваха. Имаше униформи и нямаше отрочета на мутрички да се фукат със скъпи телефони. Безплатни жилища за многодетни.Истинско сирене, хляб, баничка, зеленчуци - ухае на живот.Страхотни успехи - бокс, борба, щанги, плуване, футбол, атлетика. Авиация, флот, производство, имахме и Правец дори.Разузнаване.Бяхме ЩАСТЛИВИ
101
9
 
12
 
! Отговори
Соца преди 4 години
Много гот си беше през соца. Качествено образование. Сигурност - до 24.00 като деца сме играли по улиците. 2 пъти на почивка - за българи цената беше по-евтина.Качествена храна - малко, но качествена. Баща ми военен заплата 300 лв. чисто, майка ми икономистка 220 лв. 520 лв. парното беше 15 лв. Нямаше кой да ни ограби - апартаментите отключени. Всички тренирахме безплатно по школите.Имаше сигурност, чавешки капитал и качество на живо - чист въздух, вода, здравеопазване. Спортувахме и учихме.
100
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я сега опишете капитализма,с избитите милиони хора в безбройните колонии на "демократите" от запад;опишете как са били разсттрелвани сипаите в индия от демократите ингилизи;опишете "цивилизоването" на "диваците от Конго,от главорезите на Леополд втори- за 15 годин,избити над 10 млн.души,чрез рязане на ръце и крака;опишете завадяването на Америка и милионите избити индианци или заразени със шарка - от цивилизаторите американци!!!Хайде,бе!Да видим кой е унищожил повече човешки същества?!!
99
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що изтрихте поста на човека?СОЦИАЛИЗМЪТ Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕтова го каза вашият бай тошо.Ама трябваше да го каже 10 години по-рано.
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай Тошохахахаимал бил пари.имаше левчета, които не бяха пари.Ставаха само да ги внесеш в ДСК и евентуално след 20 години събиране на лихвоточки да вземеш апартамент.Иначе за билетчета за градския транспорт стигаха.
97
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 85:Абе продажник НПО-***!Къде ти ги нанизаха тези 3 фалита по време на социализма?Какво каканижеш за този 10 милиарден заем в долари,като той беше натрупан ПРЕДНАМЕРЕНО от кликата на Луканов,след 1985 г. и главно,след публикуването на Указ 56,който развърза ръцете на мошениците,а Т.Живков бе умело подлъган от националните предатели!До 1985г.дългът беше около 1,5 млд.$!!!И ЗАД ТОЗИ ДЪЛГ СТОЕШЕ ЦЯЛАТА РЕАЛНА ИКОНОМИКА,А НЕ КАКТО СЕГА НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ТАКАВА!!!СЕГА ПРОСТО НИ НЯМА!!!
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоталитарни мошеници "демоНоктаДци": В България НИКОГА НЕ Е ИМАЛО СОЦИАЛЕН СТРОЙ "КОМУНИЗЪМ"!Набийте си го в тиквите!ИМАШЕ СОЦИАЛЕН СТРОЙ "СОЦИАЛИЗЪМ",С РАЗЛИЧНИ ФАЗИ,а управляваща през тези години са били "отечествения фронт"(от няколко партии),след което упраляващи са комунистическата партия заедно с БЗНС!!!Така,както на запад са управлявали социалисти или социалисти В коалиция с комунисти,НО СОЦИАЛНИЯ СТРОЙ БЕШЕ КАПИТАЛИЗЪМ!!!СПРЕТЕ ДА ЗОМБИРАТЕ МЛАДИТЕ ПОКОЛЕНИЯ,МОШЕНИЦИ МРЪСНИ!!!
95
9
 
5
 
! Отговори
До 85 преди 4 години
Кое е абсолютна измислица другарю.Прочети документи за трите фалита на НРБ през периода 1945-1989. Слава на Бога вече има достатъчно достъпна информация.И кой БВП е бил 40 милиард долара? Този на НРБ изчислен по какви цени?? По фиксирания курс на БНБ 1 долар = 0,90 лева?? Помниш ли колко вървеше 1 долар на черно на Магурата? Между 3 и 4 лева. Та по кой курс да смятаме БВП на страната? По официалния нереален спуснат от Партията или по реалния пазарен??
94
1
 
5
 
! Отговори
А защо преди 4 години
Чърчил ни мрази? Заради поражението си при Галиполи през ПСВ. ..."На 17 юли 1945 г., в двореца Цецилиенхоф започва т.нар. Потсдамска конференция, на която се решава съдбата на победена Германия...., а и на победена България."
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
..Срещата край Малта всъщност се състои от две къси срещи насаме между Михаил Горбачов и Джордж Буш и два по-дълги общи разговора, от по 4-5 часа.Още на първата кратка среща, в 10 ч. на 2 декември, Горбачов заявява, че Съветският съюз няма да се меси в развитието на събитието в източноевропейските държави. Тази съветска позиция не е особено нова, нея Горбачов съобщава още на 23-25 октомври, когато е заявен отказ от използване на сила при развитието на събитията в Източна Европа....във факти.бг:
92
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
..На 3 декември 1989 г. Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов и колегата му от САЩ Джордж Буш слагат край на Студената война. Двамата държавни глави се срещат на туристическия лайнер Максим Горки край бреговете на Малта.Някои действия на Михаил Горбачов, особено през 1989 г., са показателни. Природните стихии непосредствено преди срещата също; в нощта на 1 срещу 2 декември край Малта се надига страховита морска буря, вълните достигат до 2,5 м във височина.....
91
10
 
15
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Не беше комунизъм, а социализъм. И всичко необходимо имаше в магазините, стига сте си измисляли. И хората имаха пари, а сега най-големия проблем е че няма пари. Това е бичът на капитализЪма - НЯМА ПАРИ :))

Спонсорирани публикации