Виртуалната реалност ще помага на деца с церебрална парализа

Болница "Света София" получи уникален рехабилитационен апарат
13 дек 2019 15:29,
0

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа "Света София" в столицата прие дарение на уникален за България апарат за рехабилитация на децата с помощта на виртуална реалност, съобщава БТА.
Още по темата

Дарението беше представено в присъствието на президента Румен Радев и Великия магистър на Суверенния Малтийски орден фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Оборудването е осигурено и инсталирано в специализираната болница от посолството на Малтийския орден у нас.

Днес имаме възможност да видим част от вашия благороден принос за здравето на българските деца, каза президентът Радев пред Великия магистър, като отново благодари за дарената техника. Радев отбеляза, че болницата е партньор на благотворителната инициатива "Българската Коледа" и е оборудвана с високотехнологична апаратура за робот-асистирана рехабилитация. С доставения от вас апарат българските деца ще имат възможност за рехабилитация във виртуална среда, посочи Румен Радев.

Той добави, че миналата година е констатиран проблемът, че ограничените по размер помещения в болницата не позволяват да се разгърне пълният потенциал на част от техниката и затова е предложил на управителя на болницата доц. Иван Чавдаров да разработи идеен проект за нова зала, където да се разположат специализираните роботи за обучение по ходене по равен и неравен терен. Проектът вече е готов и президентът се надява той да се реализира със съдействието на Столичната община и на Министерството на здравеопазването. Радев изказа уважението си към екипа на доц. Чавдаров за тяхната работа и професионализма им при рехабилитацията на децата и добави, че тази година по инициативата "Българската коледа" ще се работи за доставянето на високотехнологичен роботизиран уред "Локомат".

Повече от 1000 години Малтийският орден се грижи за подпомагане на деца в нужда, каза Великият магистър фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Да облекчаваме страданията и да лекуваме болестта на страдащия. Да позволим на хората да водят нормален живот, е основната цел на действията ни, каза Великият магистър и добави, че е много щастлив да открие доставената апаратура "Нирвана", предназначена за рехабилитация чрез виртуална реалност. Надявам се благодарение на "Нирвана" и на съответното лечение, много деца да оздравеят и да се чувстват добре, каза Великият магистър на Малтийския орден, който пожела в заключение Свята Коледа, изпълнена с радост и щастие.

С първия за България уред "Нирвана" за т.нар. виртуална рехабилитация, детето участва активно в процеса под формата на игра, която го мотивира да развива двигателните и менталните си способности, обясни пред присъстващите управителят на болницата доц. Иван Чавдаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари