Санирането продължава: С ?4 млрд. още 8000 панелни блока

Досега обновените жилищни сгради надхвърлят две хиляди
Обновена: 27 дек 2019 21:43 | 27 дек 2019 07:00, Елка Василева
150
Санирането продължава: С ?4 млрд. още 8000 панелни блока
Снимка: Булфото

До 2030 г. за подобряване на енергийната ефективност (саниране) на сградния фонд в страната ще бъдат дадени 4 млрд. евро, което би стигнало по сегашните цени за поне още 8000 панелни блока. Средствата са записани в Националния план за енергетиката и климата (221-2030).

Броят на санираните блокове може да бъде и по-голям, ако не се прилага, както досега 100% субсидиране на обновяването. Статистиката на строителното министерство сочи, че панелните сгради в страната са около 19 хил., в които има над 900 хил. апартамента, обитавани от близо 1,7 млн. души, пише "Монитор".

До момента по финансираната изцяло с пари от българската хазна Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са готови над 2000 блока. За санирането им са инвестирани 2 млрд. лв.

В следващите 10 години средства за обновяването на сградния фонд в България могат да бъдат осигурени от няколко основни източника, пише още в Националния план. На първо място са структурните фондове на ЕС за следващия програмен период между 2021 и 2007 г. Пари могат да бъдат осигурени от програмата InvestEU, известна повече като план „Юнкер”.

За саниране средства могат също така да бъдат взети и от Модернизационния фонд, в който постъпват приходите от 2 % общото количество квоти за парникови емисии в ЕС. В него България има запазен дял от 5,84 % от средствата.

Друг източник на средства за подобряване на енергийната ефективност на сградите в страната са различните финансови инструменти, основно захранвани с евтини кредити от ЕИБ, ЕБВР.

Останалите начини за финансиране на санирането са свързани с националното съфинансиране по оперативните програми, фонда „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ (ФЕЕВИ), Националния доверителен екофонд (НДЕФ), фонд „Сигурност на електроенергийната система и не на последно място частни инвестиции.

Една от целите, залегнали в Националния план, е и увеличаване на дяловете на използване на възобновяеми източници на енергия във всички основни сектори на икономиката. Догодина производството на енергия за отопление и охлаждане трябва да е на 31,2% с използването на ВЕИ. Само   след още 2 години делът трябва да надвиши 36 на сто през 2025 г. да е почти 44%. След 10 години - през 2030-та, се планира минималният дял да е поне 49,09%.

В този сектор основно ще се разчита на използването на биомаса, като акцентът ще е на дървесината. До края на следващото десетилетие приносът само на дървесината в производството на топлинна енергия трябва да се увеличи от настоящите 30% до 44%. Така на практика ще се стимулира отоплението чрез изгаряне на дърва, слама, пелети, брикети. Причината е, че формално горенето на дървесина се възприема като възобновяем енергиен източник, при това с нулеви емисии на въглероден двуокис, защото преди да бъдат изгорени, растенията са погълнали съответното количество от въпросния вреден газ.

В случая обаче остава проблемът с фините прахови частици. От ЕК настояват националните планове на страните, подобен на нашия да бъдат допълнени с анализа на политиките за качеството на въздуха и вредните емисиите, като бъдат представи количествени данни за замърсяването при различните сценарии за развитието на енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е вреден всяка секунда докато е на свобода.Освен това не само трябва максимално бързо герб да бъде разтурени като НДСВ , но и да се елиминира генералския кръг и такива като Киро гела които да финансират купуването на изборите .
18
10
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Да, ***, но с Държава зад гърба ти !
17
4
 
23
 
! Отговори
аС преди 4 години
Тия нормални ли са? Отново "върхове" на гeрbaвата мисъл! С темповете на сеч и залагането на "дървесина", гора , няма да остане!
16
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става въпрос за крадене на пари .Саниране е само повод.Сега се чака усвояване на общински субсидии , затова беше борбата на изборите.После когато спрат субсидиите, няма да има какво да се краде от Брюксел и ще остане само бюджета , а той е от граничен и тогава бг ще е разорена с богаташи от кражби .Всички други ще трябва да бягат или мизерстват и ще стане съвсем като преди социализма, даже и ток няма да има и течащата вода ще е лукс.Дерзайте и си трайте в къщи.Не останаха будни хора.
15
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 14Има алтернатива ! Тя е терминал 2 на софийското летище!--Щом тук ме можеш да се оправиш където и да отидеш през тоя терминал 2 ще си останеш ***.
14
7
 
19
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Има алтернатива ! Тя е терминал 2 на софийското летище!
13
32
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Мразя Борисов, дори го ненавиждам, но за момента няма алтернатива
12
2
 
27
 
! Отговори
Losaho преди 4 години
След КТБ това е следващата най-голяма кражба ! Къде е Холивуд, че тука имаме много сценарии за хитови филми
11
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕльоменатTo па едни данъци по селата. :) Къща с двор - 15 лева на година.
10
4
 
40
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Хората от селата, и тези без собственост трябва моментално да спрат да плащат данъци. Става така, че с пари на данъкоплатците се санират жилища на хора без ден трудов стаж. Хората на село да не са второразрядни граждани?. Или на всички или на никой. Това си е престъпление
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в Асеновград нямат вода!Започва се едно ''усвояване'' на едни парички...Скоро и в други населени места!
8
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Санирането не е само дограма и изолация.Гледат се заварките със специален уред и ако е необходимо се размонолитва и се презаварява.Водопровода се подменя,ако трябва и тръбите за парното.Преглежда се и кабелната електроинсталалация,мълниеносната защита и още други неща.
7
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората в Перник нямат вода за пиене, при това в 21 век, а от ГЕРБ продължават да крадат милиарди.
6
1
 
21
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
И Шумен, там загубите на вода са огромни.
5
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смяна на прозорците, една боя и стереопор отвън за съжаление не може да се нарече програма за саниране на панелните сгради, които за работнически жилища не са лоши, но има още цял куп от дейности необходими да се извършат за да може да им се удължи живота.Добре познатата схема я прилагат отново, крадат от бедните и нуждаещите се за да дадат на богатите.
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо се санира на четворни от пазарните цени?В пий джиб отива разликата.
3
4
 
30
 
! Отговори
Бай Ставре преди 4 години
Безсмислена дейност за кражби
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След Перник и Асеновград ще мине на режим и докато не скочат хората за да може някой да вземе едни парички няма да имат вода.Честито!
1
3
 
38
 
! Отговори
Дебелото Лиле преди 4 години
Еха, ще падне крадене от Шайката.