Черноморската скумрия изчезна, популяцията й се изчерпа

Множество други видове риби са изтребени у нас
20 яну 2020 15:04,
57
Черноморската скумрия изчезна, популяцията й се изчерпа
Снимка: Pixabay

Черноморската скумрия, която се срещаше в Черно море, вече я няма, защото популацията й се е изчерпала. Това каза в интервю хидробиологът и ихтиолог Пенчо Пандъков, който е и част от Сдружение „Балканка“, съобщава БГНЕС.

Още по темата

Освен скумрията са изчезнали и два вида есетри, които са се срещали в р. Дунав, посочва хидробиологът и подчертава, че наред с тези видове има и такива, които са застрашени от изчезване. „От 6 вида есетри в р. Дунав – два са изчезнали вече, три са критично застрашени и един вид е само застрашен. Това са еволюционно най-старите и атрактивни риби. А от гледна точка на стопанския риболов и едни от най-ценните. От тях се добива скъпо струващият черен хайвер“, обяснява Пандъков.

Пред сериозна заплаха е и оцеляването на змиорката. „Тя е проблематична, защото не може да достигне местата, където отрастват младите. Тя се размножава в Саргасово море, близо до бреговете на Латинска Америка. Водните течения докарват ларвите до Европа и от там те навлизат по нашите реки и крайречни езера, където трябва да отраснат. Такова беше Стралджанското блато, което вече е пресушено, то беше най-голямото вътрешно блато в страната. Основният вид, който е бил ловен при промишления риболов, е била змиорката. По р. Янтра тя е стигала до Велико Търново като в крайречните влажни зони на Янтра са били основно доминиращи, вече е изчезнала от там“, допълва той.

По думите му същите проблеми имаме с типичните обитатели на чистите реки, некоригираните реки и там където няма ВЕЦ-ове, такива са балканската кротушка, двата вида гулеши, щипоците – балкански, български, голям и обикновени щипок. Главната причина за измирането на видовете е изчезването на местообитанията им вследствие на построяване на ВЕЦ, корекции на реки и замърсяване на водите.

„Имаме особен проблем с опазването на рибите, особено с мигриращите групи риби. Блокирали сме голяма част от техните миграционни коридори и това възпрепятства тези видове да достигат до местата, където се размножават или хранят. Най-много страдат миногите, които са почти изчезнали. Има само единични свидетлства от последните 30 г. от река Дунав, като става дума за индивиди, които са размножени в румънски или сръбски реки“, казва в заключение Пандъков. И добавя, че при обследването на яз. Пчелина са установили, че на 5 км. под малката водно-електрическа централа всички риби са изтровени от дейността на съоръжението. Преди построяването на ВЕЦ-а там е имало струмския гулеш, който е типичен за р. Струма и Места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
30
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Навремето по соц-а, реките, язовирите, микроязовирите, дори гьоловете гъмжаха от риба. Въдицата на "Украйната" и врът, врът към язовира по ченрите пътища за риболов. Сега ходят на риболов, за да избягат от жените си;)))
16
2
 
1
 
! Отговори
До Доктор Психо преди 4 години
Мисля че е под номер 9 !!! Не мисля ,сигурен съм!
15
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая ще останат само *** и софийското кафяво ***.
14
14
 
9
 
! Отговори
ДО 9 преди 4 години
Ти къде точно и кога си видял комунизъм бе другарю? В родината и зверското управление на другаря Сталин ли,в терора ли виждаш комунизма? В Норвегия,Швеция ,Дания си го бяха построили ама не го наричаха така.Ние и другите ,,събратя " им разказахме играта с нашествието си.....Излизал ли си по далеч от Волуяк.Тези мантри ги слушахме 45 години и накрая го обявихме за недоносче и фалирахме, кой го разруши Т.Живков ли или вечните заеми? . ,,Комунизма свършва там,където свършвант парите"!
13
1
 
18
 
! Отговори
Гост преди 4 години
То , като свърши и скумрията , какво остава ? - една цаца !
12
5
 
11
 
! Отговори
Доктор Психо преди 4 години
Наш пациент избяга тази сутрин от Карлуково. Идвам по сигнал, че може би е тук.
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замърсихте моретата, въздуха и сушата, защото сте прости и алчни.................никой няма да съжалява, че ще стоите гладни, селяни прости!!!
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Децата и внуците ви ядат камъни, заради вашата простотия!!!"Е ти като си толкова умен още от сега само това ядеш!
9
5
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Комунистите сте същите *** като капиталистите. Аграрните партии през 20те знаеха, за какво става въпрос.
8
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веганите изядоха водорастлите и сега няма храна за рибите.
7
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черно море е заобиколено все от големи държави с много бедно и елементарно население. Номално е да унищожат всичко до което се докопат. Украйна, Русия, Турция, Румъния България, Грузия все бедни и изостанали държави на които екологията и умното управление на ресурсите им е последна грижа. Всичко е сведено до въпроса за оцеляването днес. Никой не мисли за утре.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЕЦ-вете носят повече вреди и ползи.
5
8
 
23
 
! Отговори
haha преди 4 години
Ето на това му се казва новина. То скумрия в Черно море няма от '50 те години. Неадекватници.
4
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в световния океан рибата тон и акулите и въобще всички по-едри риби са на ръба на изчезване. Капитализмът е диващина и в крайна сметка ще доведе само до масов мор и унищожение. Лошото е, че нищо по-добро не е измислено. Може би бъгът е заложен в самия човек.
3
11
 
22
 
! Отговори
Баце преди 4 години
Важното е да има американски кораби в морето. Туризъм и риби не ни трябват.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
остана гюмюша трицоната чат пат сафрид... дотам черно езеро ... вярно друго море са ама в Гърция и Турция баси изобилието от риби ...
1
0
 
27
 
! Отговори
НЯМА КОНТРОЛ преди 4 години
ВСЕКИ СИ ХВЪРЛЯ МРЕЖИТЕ НЕОБЕЗПОКОЯВАН НАЙ МНОГО ТУРЦИ И УКРАИНЦИ В РАЗМНОЖИТЕЛНИЯ ПЕРИОД СИ ЛОВУВАТ НЕНАКАЗАНО .