Финансист: Курсът лев-евро не е застрашен

Нов договор предвижда България да въведе еврото
11 фев 2020 12:10, Ния Христова
51
Финансист: Курсът лев-евро не е застрашен

България е сключила споразумение за присъединяване с Европейския съюз и Народното събрание е ратифицирало договора, който предвижда България да въведе еврото. Старната ни няма опция да не въведе еврото. Тези, които поставят под въпрос членството на България в еврозоната с референдум, поставят под въпрос и членството на страната ни в ЕС. "Тези хора не го искат, смятам, че всички знаем ползите от това страната да е член на съюза. Най- вече достъпът до кохезионните фондове и до стабилизационните механизми, действащи в блока", коментира Борис Петров, финансист, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него, това което се случва след промяната на Закона за Българската народна банка за влизането на страната в т. нар. чакалня на еврозоната е "естествена враждебност на хората към несигурност и промяна във валутния курс и като цяло в паричния режим по време на нашето преминаване към Валутно- обменния механизъм ERM II".

"Това накара хората да потърсят естествено спасение в еврото, което заедно с американския долар се ползва като убежище при несигурност", допълни Петров.

Той отбеляза, че това е процес, който се отклонява от нормалното поведение, защото "хората реагират емоционално, тъй като те не могат да преценят в рамките на каква степен е застрашен курсът".

курсът изобщо не е застрашен. България вече 23 години поддържа един изключително успешен паричен режим с фиксиран курс и с едно пълно покритие на емитираните пари с евро валутни резерви. И то в момент, в който валутните резерви на БНБ са на историческия си пик", отбеляза още Петров.

Финансистът припомни още веднъж, че валутният борд е преминал през няколко кризисни обстоятелства и през поредица от стрес тестове, за да покаже гъвкавостта си.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се обезцени левът щял да се насърчи износа!!!!!!!!Поредната голяма лъжа.То и сега нищо не пречида се увеличи износа,но не се получава нали.Ако се обезцени лева,то единственото нещо което ще се случи ще е поредния удар срещу хората.А съседните на БГ държави ще си"приравнят" парите спрямо лева 1:1А(например1тр л.=1лев) а не спрямо еврото.Кой ще спечели от това?Простотии на кило се изговарят и се лъже като за световно.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можем веднага да приемем еврото. Разрешават разплащане в евро в България, всички си обръщат в евро левовете и вече сме приели еврото.В БНБ остават левовете, които БНБ ще моли ЕЦБ да им осребри в евро при приемане в еврозоната.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека разрешат на народа да се разплаща в евро. Цените в магазините да са в евро и да се разплаща в евро. Много искат еврото, но не смеят да въведат еврото за разплащане в България. Целта е да овладеят резерва в евро на валутния борд.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нед верно,че България е длъжна да приеме еврото.Това е нагла лъжа.Прво защото много държави,членки на ЕС не са в ЕЗ.И второ в ЕС има държави,които не са членки на ЕС.Единствено калинките гласоподаватели на управляващите днес и държавните чиновници са за еврото и всички на които невърнатите заеми са в евро а"инкасаторите"често ги набикалятВсички други са против,защото риска,точно в този момент е голям за болшинството хораА за тези със заемите в евро,това ще е мана небесна, за сметка на останалите
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това НС е вредно за България поради простата причина,че почти всичко което"произлиза"от него като законодателство по важните за хората проблеми е под формата на поправки на стари закони,за да не бъдат дебатирани в зала и за да не бъдат отхвърлени,като несъстоятелни и вредни за обществото.Много хитро ги "подпъхват"в старите закони.Но нали знаете,хитрата сврака с двата крака в батака.Оставка.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това НС е средно за България поради проста причина,че почти всичко което"произлиза"от него като законодателство по важните за хората проблеми е под формата на поправки на стари закони,за да не бъдат дебатирани в зала и за да не бъдат отхвърлени,като несъстоятелни и вредни за обществото.Оставка.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старната ни няма опция да не въведе еврото...Кога ще научите българския правопис, а и словоред?Неуки журналисти - патки!
15
11
 
2
 
! Отговори
? до 15 преди 4 години
И какво знае народа?НЕавярно знае ,че Ханке е съветник към БНБ за валутният борд и получава всяка години хроноар ,че Ханке е съветник в саудистки фонд който има инвестиции в България и при валутен борд,то им е гарантирано % -естествено е,че Ханке получава своите милиони от България,както получаваше през 1993 в Аржентина с инвестициите на канадсик инвестиционен фонд -към 500 милиона..това го знаят всики у нас и ти естетсвено.А че валутен борд създава безработица и стангация това го знаее народа?
14
1
 
18
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
Тя и министър Теменужка Петкова много усърдно ни убеждаваше, че сената на ел. енергията няма да се покачи след либерализацията на пазара, но стана точно обратното.
13
1
 
18
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Просто още една пирамида - на валутния борд ще се срути, както се срути пенсионната система, националната лотария , КТБ, и други пирамиди, банки и т.н. Ние сме си свикнали. Какво направихме миналия път като ни се лучи - пихме по една студена вода, напсувахме *** дето ни ядоха и почнахме от нула - и сега така.
12
0
 
12
 
! Отговори
простичко е.... преди 4 години
за да е всичко точно, сделката трябва да е 1лев -за 1евро това е приятели...
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запомнете този сайт и всички тези успокояващи статии когато се случи това което уж нямало да се случи. Веднага свързват референдума със членство в Ес. Нека да гласуваме та да видим народът какво мисли...И както винаги ще започнат намеквания че българинът е *** и не разбира нищо.
10
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се обезцени левът ще се насърчи износът и ще станем голяма експортно ориентирана сила.
9
14
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Какво е валутен борд?Вие си счупвате кракът(хиперинфлация),идва чичко доктор(проф Ханке) и ви слага гипс (валутен борд)-вие за това си плащате и не малко ,гипса трябва да се свали след 2-3 недедли(2-3 години),но чичко Ви доктор Ханке Ви казва,че не трябва да Ви се свали гипса(валутният борд)защото помните как Ви болеше (виденовата зима) ,а вместо да Ви свали гипса -за да можете да играете футбоЛ,колело да карате,то той ви плаши с инцидента(Виденова зима) и естествено Той получава хроноари от БНБ
8
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Хърватска подаде документи за Евро зоната защото искат да им се обезцени валутата а не са бедни ще платят дълга на Гърция
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера точно казваха.,че ниско интелигентните са по податливи на паника и накрая сами се вредят на себе си
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Левовете в евро и някой друг лев настрани ! На тези изпечени мошеници не вярвам вече! Кой ли не се изрде да ни убеждава,че левът е стабилен и няма нищо страшно,изкараха от нафталина даже Иван Костов и Муравей Радев! АйСиктир бе наслушах се на лъжи вече 30 г.Икат да ме убедят,че настоящия лев е конкурентноспособен дори на марката преди години,когато преминаха към еврото? Да ама не,арабите с жълти бради вече свършиха!
5
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука само финансисти пишат затова не могат да свържат двата краяЗатова при фалита ви взеха пярите щото разбирате от всичко а истината е че акъл да разделите на две магарета сено нямате
4
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1 ама вие сте прости овце дори и като ви говорят не схващате
3
3
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво означава думата "опция" бе, самозвани финансисте?