За издръжка на четиричленно семейство нужни 2517 лв.

Средната заплата в страната е с 23% по-ниска от необходимото
12 фев 2020 17:00, Нели Христова
141
За издръжка на четиричленно семейство нужни 2517 лв.
Снимка: БГНЕС

Според данни на КНСБ, необходимите средства за издръжката на 4-членно семейство за четвъртото тримесечие на миналата година са били 2517 лв.

В тази сума са влючени разходите за храна и жилище, здравеопазване, образование, транспорт, облекло и почивка.

Необходимият нетен размер на работната заплата, за да се покрият нуждите на семейство с две деца, е не по-нисък от 1259 лв.

За сравнение - за третото тримесечие на миналата година средната работна заплата у нас е била 969 лв. - с 23% по-ниско от необходимото възнаграждение за издръжка.

Причините за нарастването на необходимите пари за издръжка се дължи на поскъпването на много стоки и услуги. Най-голям е скокът на цената на месото - 15.6%

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: семействоКНСБиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
4
 
! Отговори
До21 преди 4 години
Хлапе,ха кажи ти колко бяха нужни?По Виденово време!
21
5
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Семейство от 4 мъже се нарича четиричленно, а как се нарича семейство от 4 жени или от общо 4 мъже , жени, деца ?
20
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При БСП и Жан Виденов колко бяха нуцни за издръжка на 4-членно семейство?
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2517 лева нето са 3244 лева бруто при две заплати. И в София няма такива заплати, а и в София животът е двойно по-скъп.
18
0
 
14
 
! Отговори
Не навсякъде преди 4 години
УТОЧНЕНИЕ:За живеещите извън столицата, като месечна издръжка са необходими 1259 лв, ако семейството е 4-членно. С други думи, 629 лв са нужни за издръжката на един човек, но при условие, че живее в семейство. Тоест, ако споделя с други хора разходите за електричество, отопление и т.н.Само че за София тази сума била над 3 000 лв за 4-членно семейство, а за един човек от такова семейство били нужни 812 лв месечно.Въпросът е, ако човек живее сам, колко лева му трябват, за да изкара месеца?
17
7
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Евтиното до време. Пак много издържахме. Лошото е да си научен да ти се дава и когато свърши, кофти.....Искаме всичко да има като сега и да е безплатно. Няма как да стане и никога не съм вярвала в "светлото комунистическо бъдеще", а съм на 64. Бъркате социализъм със социална държава и не ми минава през ума, че най-добрите социални политики са в държавите, където никога не е имало социализъм. Чакам опровержение, макар че ще стане дискусия за научна публикация за жертвите на социализма - осъзн
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е Явор Бахаров да шофира друсан и пиян
15
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИКое му беше евтино на социализма?Билетчетата по 6 ст ли?друго?
14
0
 
22
 
! Отговори
Екшънмен преди 4 години
Може, ако третият и четвъртият член на семейството са съответно канарче и морско свинче...
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да сме"СТАБИЛНИ"нищо,че средната заплата в България е по МАЛКА от минималните заплати в страните от ЕС!
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въртят, сучат и го докараха, че със две средни заплати почти е възможно да живее едно четиричленно семейство, но не става. Първо, това са нетни заплати, а двете брутни заплати според тази сметка трябва да са по 1622 лева средно за България. Второ, под официалната средна заплата са заплатите на 80% от хората на заплата в България. Половината хора на заплата са със брутна заплата под 750 лева, което е под 582 лева нетна заплата.
11
1
 
32
 
! Отговори
Евростат преди 4 години
33% от семействата в България, не могат да си платят битовите сметки !
10
3
 
10
 
! Отговори
От 5 преди 4 години
Продължение :Тези, които си живеят сами и без други хора безгрижно в свой и уреден дом и които НЕ са под наем и НЕ плащат наем или кредит, и които получават що годе пенсия/ заплата НЯМАТ правото да се оплакват!
9
7
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Скачахте срещу евтиното на социализма.Сега се кеФете на скъпото и прескъпо на вълчия капитализъм.
8
3
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Цитат: Необходимият нетен размер на работната заплата, за да се покрият нуждите на семейство с две деца, е не по-нисък от 1259 лв.*Не една нетна заплата, а две нетни заплати по 1259 лева, което е две брутни заплати по 1622 лева. За София вероятно трябват две брутни заплати по 3000 лева.
7
1
 
5
 
! Отговори
Членестоноги преди 4 години
Трябват, ама няма.
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2517 за четири членно семейство ????Смисъл един човек, една котка и две рибки в аквариум, нали това се има предвид за тези пари?
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте и от друга гледна точка. Познавам млади хора, които получават добри заплати, но малко са тези, които живеят в свой дом. Повечето са ПОД НАЕМ, ПЛАЩАТ НАЕМ с години, някои ПЛАЩАТ за свое собствено жилище (без да се надяват и да получават семейна подкрепа и помощ от тате, мама, роднини и др!) жилищен кредит! Тези, които си живеят сами и без други хора безгрижно в свой и уреден дом,тези,които НЕ плащат наем или кредит, и които получават прилична пенсия/ заплата НЯМАТ правото да се оплакват
4
0
 
14
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Достижимо. По думите на Тиквата дето открива Завод след Завод и дето магистралите отесняха... То хотелите пълни, за Гърция задръстването почва от София.... Как не се намери един ама само един честен журналист да му зададе въпросът "От къде и кой получава такива заплати за живот?" И не забравяйте това е минимум. Без втора кола, Университет и т.нат и т.нат. Да му се върне на най-милото!
3
4
 
24
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 4 години
Как го изчисляват от КНСБ не знам?! В моето домакинство сме двама, живеем в собствен дом. Като сметна разходи за храна, ток, вода, лекарства, текущи разходи за дребни ремонти, телефон, един автомобил и сметките клонят към 2000лв. БЕЗ ДЕЦА и БЕЗ НАЕМ.

Спонсорирани публикации