МВФ: България трябва да инвестира в хората си

Дългосрочната безработица е проблем
Обновена: 14 фев 2020 15:12 | 14 фев 2020 15:12,
24
МВФ: България трябва да инвестира в хората си
Снимка: БГНЕС

Предизвикателствата пред икономическата политика на България понастоящем са свързани с ускоряване на приобщаващия растеж и устойчиво сближаване на доходите. Това изисква подкрепа на благоприятстващите растежа реформи и инвестиции в хората. По-силните институции и по-доброто предоставяне на публични услуги са ключът, който на свой ред ще стимулира по-широкообхватни инвестиции и увеличаване на производителността, съобщава БГНЕС.

Още по темата

Това е заключението на мисията на Международния валутен фонд (МВФ), чийто експерти, начело с Джейу Лий, посетиха София в периода 4 до 14 февруари за провеждане на консултация по член IV за 2020 г.

Експертите отбелязват, че по-добре разработените разходи за социална защита у нас биха могли да намалят бедността и неравенството. Неравенството в България, което е високо дори и понастоящем, се увеличава през последните години, тъй като разходите за социална защита (като дял от БВП) и ефективността на данъчното преразпределение намаляват.

Кристалина Георгиева: Внимавайте с изкушенията на евтините пари

Въпреки че от МВФ отбелязват, че икономиката на България отбеляза солиден растеж през 2019 г., а безработицата намаля до рекордно ниски нива, все пак има недостига на работна сила, а съветът за справяне е да се намали дългосрочната безработица, която като дял от общата безработица у нас, остава висока.

Според МВФ основните рискове пред нашата икономика са в средносрочен план. В заключителното изявление се посочва, че по текущата сметка се наблюдава голям излишък.

Очакваме по-нататъшния напредък в укрепването на съдебната система и на прилагането на рамката за управлението на държавните предприятия, отбелязват от МВФ.

Според експертите укрепването на образованието ще подпомогне изграждането на човешки капитал и подобряването на икономическите възможности за хората и обществото.

По-високите разходи биха могли допълнително да финансират преподаването на дигитални умения и модернизирането на образователната система, както и да подкрепят други текущи инициативи. Те включват подпомагане на хората, които не работят, не учат и не се обучават (NEETs) и преждевременно напускащите училище, насърчаване на равния достъп до качествено образование и повишаване на учителските заплати. По-голямото участие на бизнеса може да помогне за по-доброто синхронизиране на университетските програми с променящите се нужди на пазара на труда, както и увеличенията на учителските заплати би следвало да бъдат съпътствани от мерки за привличане и задържане на учителите с най-добри резултати.

Българската народна банка (БНБ), продължава да поддържа консервативен подход към финансовия надзор с акцент върху капиталовите буфери. Ефективният надзор е необходимо условие, за да се гарантира устойчивостта на финансовата система, заявяват от МВФ.

В заключение мисията отбелязва, че присъединяването към Европейския банков съюз би следвало да доведе до допълнително укрепване на устойчивостта на финансовата система. То ще се случи след успешна рекапитализация на двете банки, идентифицирани в цялостния преглед на ЕЦБ, което все още предстои. След присъединяването към банковия съюз (като страна, която не е в Еврозоната), значимите институции ще попаднат под прякото наблюдение на ЕЦБ, тъй като България ще се присъедини както към Единния надзорен механизъм и така и към Единния механизъм за преструктуриране. В процеса на подготовка за влизане във Валутния механизъм II и банковия съюз, има напредък и по други реформи във финансовия сектор, които подкрепяме, включително укрепване на рамката за борба с прането на пари и надзора на небанковия финансов сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Лирика до Циника преди 4 години
Трекскаш глупости -само те си в устата ...а не виждаш,че цяла България извън София мързелува и не искат да работят,че се мислят за голямата работа,а в София работи провинцията.. .
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** то тука ора няма,само матриал
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МВФ безработицата намалявала в България,блаженни са вярващите
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... за да може после Запада да ги открадне, допълниха от МВФ.
18
0
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Да, но нека тези специалисти са савършили някъде извън България. И не само това, но да има и чуждестранни специалисти, швейцарци, германци, французи, абе който иска. Стига да няма връски с БКП.
17
0
 
5
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 4 години
Хората в които България инвестира бягат на Запад а Запада няма интерес тези хора в които България инвестира да се върнат у нас - значи МеВеФе не е в час !
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в работни места и производтвото кога ще инвестира България?Само чужди мухи са я накацали и няма място за българско развитие и български бизнес!
15
1
 
5
 
! Отговори
България прави друго преди 4 години
Принуждава едни хора (градивните) да инвестират в други хора (тези, на които нито им се учи, нито им се работи).От това има някакви резултати:1) Неградивните се развъждат без лимит;2) Градивните се амбицират, защото парите не им стигат за отглеждане даже и на едно дете и в крайна сметка или работят за трима,за да успеят да създадат семейство и единствено детенце, или заминават в чужбина и подсилват някой друга нация, вливайки се в нея.Коя умна нация би се отказала от свестни и работливи хора?
14
1
 
2
 
! Отговори
6 преди 4 години
Ей , българи , все от някъде трябва да се започне ! Аз предлагам да уволним цялата досегашна управлявала класа и с рферендум да изберем елитни специалисти във всяка област !Всичко , което избирахме досега - КРАДЕ!
13
5
 
3
 
! Отговори
49 преди 4 години
българите са съдисти, егоисти, атеисти и много алчни. Природата чисти всички *** бавно и завинаги.
12
1
 
23
 
! Отговори
Малко факти преди 4 години
Неграмотната, крадлива и мутренска политика на СИК гони повече от 20 000 млади българи всяка година. Извън големите градове немотията и престъпността са в невъобразими размери. Статистиката за безработицата е абсолютно фалшива и нереална - отчита само вписаните като безработни в регистрите на Бюрото по труда, повечето хора изгубват право на обезщетение за безработица в рамките на 6-9 месеца без работа, след изтичане на този срок трябва да минат 3 години, за да добиеш пак право на обезщетение.
11
1
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Не е ли твърде лицимерно?Точно чуждите страни в които мигрират българите "гребат с пълни шепи" от нашите кадри защото са и качествени и по-ефтини от местните им конкуренти, а сега искат отново ние да обучаваме допълнително за тях кадри. И имат наглостта да ни поучават как и колко да ги дотираме тях!Защо ако са толкова загрижени за нас не вземат например мерки, които да подпомогнат нашите "знаещи" да остават тук, както и да се върнат заминалите?
10
1
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Лесно е ! Горанов да разработи Наредба 19 сега и готово :)
9
1
 
19
 
! Отговори
БМ преди 4 години
То в България хора малко останаха. 60% от работоспособните и по-млади българи са извън границата. Работят за просперитета на чужди държави. Децата израстнали и родени в чужбина нямат българско съзнание. Това е реалността.
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На родните червени гъдулки,наречени "работодатели"това няма как да се ОБЯСНИ
7
2
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Хора няма.
6
3
 
16
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Тука трябва да останат 10К милионера и 50К персонал , другите да се изнасят или да умират , така казаха хората 90те
5
3
 
26
 
! Отговори
lol преди 4 години
Така е в пост-социалистическите републики. Управляващите така и не разбраха, че най-голямото богатство са кадърните хора и потенциалът, който имат. Крадът се ресурсите, защото се осребряват най-лесно.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какви хора иде реч вече и бенгалците бЕгат в странство, че там келепира е по-голям. Тука освен тези на държавната хранилка ще остана пенсионерите и тия от които нищо не става.
3
2
 
22
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ХОРАТА ИЗБЯГАХА ОСТАНАХА САМО Ц.............