Такса "рецепта" и ще поскъпнат ли лекарствата?

Фармацевтите настояват да се въведе, НПО-та - против
55
Такса "рецепта" и ще поскъпнат ли лекарствата?
Снимка: Pixabay

Българския фармацевтичен съюз предлага така наречената такса „рецепта”. Пациентски организации се обявиха против да плащаме, когато фармацевтите ни помагат в аптеката.

„Идеята е да се промени финансовият модел. Върху близо 75 % от лекарствата по Здравна каса няма никаква надценка. Това са така наречените реимбурсирани лекарства от НЗОК. При отпускането им аптеката получава такса от 2 лв. За останалите 25 % от лекарствата има малка надценка. Колкото по-скъпо е лекарството, толкова по-голяма е надценката. Ако има такса „рецепта”, няма да има надценка. Потребителят няма да усети промяната. Даже ще плаща по-малко. Нека си представим, че имате нужда да си купите лекарства. Лекарят ви е предписал медикаменти. За да спечели, собственикът на аптеката трябва да ви продаде всичко написано в рецептата или дори повече. Когато става въпрос за такса, това нещо няма да го има. Фармацевтът няма да се опитва да ви продаде още и още лекарства”, заяви Димитър Маринов, гл. секретар на Български фармацевтичен съюз, пред Нова тв.

„Не сме съгласни да плащаме такса „рецепта”. Няма такова нещо. Лекарят определя какво ни е необходимо. По закон фармацевтът не може да променя рецептата, за да ни даде по-евтино лекарство, което да замести даденото. Не сме съгласни аптеката да печели на наш гръб”, каза Пенка Георгиева, председател на Асоциация "Заедно с теб".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: аптекатаксарепецпта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
2
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
Коментарите в групата доказват за пореден път, че 80 % от бгеиците са точно такива, дето проф. Иво Христов ги назова Ама се сърдите щото ви казват истината в очите а тя никога не е приятна 1 Как път в белите държави фармацевта е уважаван професионалист а тука е магазинер 2 как пък лекаря там си работи читаво а тука е сведен до деловодител в канцелария 3 как пък там всеки си плаща без да мрънка а тука за 5 ст отгоре ще ореве всичко живо
45
3
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До ФармацевтИ какъв главен експерт си па ти по лекарствата Сигурно щото можеж да четеш какво е написал лекаря За това ли си експерт ,че и то главен -Магазинер си ти или казано по сегашно му продавач консултант
44
2
 
8
 
! Отговори
Дора преди 4 години
До Фармацевт Цитирам: "... Щото фармацевта е главен експерт по лекарствата, а лекаря по диагнозите. Да, може той да ги изписва, но ако аз преценя, че не е за тебе тва нещо, суспендирам и му нареждам да изпише други л-ва...". Не сте в час ли, склонност към фантазиране ли имате или комплекси, че не са Ви приели да учите медицина? "Главният експерт" (както се изразявате) по лечението на пациента е лекарят. Просто нямам повече думи да изразя възмущението си...
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
после се чудят защо ги бият.
42
1
 
10
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Това е нехуманна такса ! В случаят дори да се получи ,то при по-добро разяснение от лекаря издал рецептата ,то няма да има нужда от разяснение от аптеката :)
41
1
 
12
 
! Отговори
Баничар преди 4 години
И ние искаме такса консултация! Ще консултираме всеки, коя закуска е за него и с боза, или без!
40
11
 
2
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
До ikarХвани си плесни два шамара и слез малко на Земята. 1 онова друго време, дето всичко ти беше евтинджос и целия мед. персонал ти подгъзуваше за без пари вече свърши 2 комунизма свърши другари, обратно на работа 3 вече всичко се плаща, и е въведена амекиранския модел на здравеопазване 4 богатите хора живият повече и по - добре.
39
1
 
4
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До ФармацевтВъпреки здравните осигуровки има лекарства, които се доплащат, аз доплащам месечно около 45 лева за лекарствата си. Едно време в Чехия се плащаше една крона (под 10 стотинки) за рецептата и нищо повече, за диабетиците и подсладителят беше безплатен. Сега не знам как е.
38
5
 
1
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
До АнонименАбе, луд. Ти не плащаш л -вата, щото като здравоосигурен си внасял всеки месец вноски и ти фокрива фонда, който ти преди тва си платил на него. Така, чисто технически ти пак си плащаш само, че не пряко. На аптеката не и дреме, дали ще си прибере парите от фонда, или от тебе директно, щото така или иначе си ги взима. Ама, с твойте *** изкарзвания създаваш у бгеиците фалшивата представа, че в Германия е почти безплатно, а тука ги дерат, което въобще не е така. Аре стига вече пропага
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия когато имаш рецепта плащаш само 5евро и има всички лекарства. Тука вече не се намират добри лекарства и разбиха радиото производство, трябва да купуваме в съседните държави.
36
1
 
22
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колеги, предстои въвеждане на "Данък върху правото на живот"!Ваш: Жан Маре
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пълна глупостче те отдавна си я взимат таксата за купуване: нарича се ддс!
34
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо в турция лекарствата са по-евтини и с гарантиран произходнито ги произвеждат там нито са по-близо до производителято на нашата територия кое ли е наред
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мафиотите на банкянското нямат нито срам нито съвестпредлагам акса вдишване и такса издишванетако сталин и хитлер пасти да ядат
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кви глупости приказват,нямало надценка,в турция същите лекарства са тройно по-евтини,призовавам турците да направят по кпп-тата аптеки и всичко по границата ще оди там и на 100км също там ще одят,наште нека си спестяват продажбите щом са на загуба,само аспирин и лепенки да продават,ненаситни и нагли,е може и от доставчиците да е,не ми дреме,някой алчнее яко
31
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фармацевтичната мафия не спи....................да, хората може да умират, но транснационалните фармацевтични концерни трябва да печелят пари!!!
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
da
29
15
 
2
 
! Отговори
Пурко преди 4 години
Трябва да има! Когато има рецепта-да ползва отстъпка от цената в размер таксата за преглед при личния лекар.2.90 лв. Ако е без рецепта-1 лев за самолечението.
28
1
 
36
 
! Отговори
пълна глупост преди 4 години
Това ми прилича на рекет. Ще гледаме и слушаме какво още могат да измислят, само за да ти вземат повече пари. Ако не беше толкова жалко, щеше де а смешно. Добре , тогава и когато купуваме сирене може да ни вземат такса.
27
19
 
6
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
До АнонименЩе ти го обясня като на ниско Ентелегентен. Щото фармацевта е главен експерт по лекарствата, а лекаря по диагнозите. Да, може той да ги изписва, но ако аз преценя, че не е за тебе тва нещо, суспендирам и му нареждам да изпише други л - ва. Поне така е прието в Германи, където съм завършил и както са ме учили. Пък тука в ориенталското сметище не знам как е и не ме интересува. 2 Кво значи не искаш консултация. И да не ти се вярва в Германия нямаш право да откажеш такава.