Патриарх Неофит: България и Македония са една кръв

Могат да разчитат на подкрепата на БПЦ, каза той
19 фев 2020 21:30, Анисия Иванова
14
 Патриарх Неофит: България и Македония са една кръв
Снимка: БГНЕС

Българският патриарх Неофит изпрати специално послание към братска Македония в деня, когато България се прекланя пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски.

Патриарх Неофит поздрави нашите православни братя в Македония, заявявайки, че те могат да разчитат на подкрепата на Българската православна църква.

"Да се радват на нашата подкрепа и да знаят, че България и Македония са една кръв. За много години!“, каза той. Към БПЦ продължава работата специалната комисия, която бе създадена преди две години за подпомагане на МПЦ-Охридска архиепископия за получаване на автокефалия. Комисията се ръководи от старозагорския митрополит.

Патриарх Неофит коментира инициативата на йерусалимския патриарх за среща на главите на православни църкви следващата седмица в йорданската столица.

„Обсъждат се още някои мнения и тогава ще се вземе решение“, каза той, отговаряйки на въпрос дали ще присъства на срещата на предстоятелите на православни църкви, свикана от йерусалимския патриарх Теофил III в Аман на 26-27 февруари.


Срещата в Аман са потвърдили участие само патриарсите на Русия и Сърбия, докато почти всички останали глави на православни църкви категорично отказват да присъстват. Последният, който отговори отрицателно на отправената покана, бе грузинският патриарх Илия II в началото на тази седмица.

Според вселенския патриарх Вартоломей инициативата на йерусалимския патриарх е закъсняла и застрашава единството на Православната църква. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Интересно преди 4 години
БГ - Да не забравим че македонците като славянски народ са също една кръв и със сърбите. Обаче най-важното е как се чувстват - македонци. Те си гледат само себе си; българите и сърбите са им близки обаче чужди - то е факт, за век и веков амин, оче!МК - Да не заборавиме дека Македонците како словенски народ се исто така иста крв ко и србите. Но набитно е како се осеаат - Македонци. Они си се чуваат само себе си; Бугарите и Србите им се блиски но туинци - тоа е факт, за век и веков амин,оче!
11
5
 
3
 
! Отговори
Това е само началото преди 4 години
Скоро ще дойде време България и Северна Македония да се съединят... Поздравления за делото на Патриарх Неофит. Българските интереси трябва да са преди руските и европейските. Независимо дали Великите сили искат или не, съединението е близо и скоро ще се осъществи по мирен път. Съединението прави силата!
10
6
 
6
 
! Отговори
факт преди 4 години
Българският патриарх сгреши в това твърдение. Българите и македонците не са една кръв, а са напълно различни видове животни. Българите в Македония са малко, но може да се организира размяна на населението. Българите идват в България, а всички цжигани заминават за Северна Македония да живеят с албанци и сърби.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Моментът е много важен и ако руснака ни е приятел, ще ни помогне той.Руснака ли бе?И кога руснака ни е бил приятел?Когато не призна българската екзархия или когато обяви схизма срещу българската църква?
8
4
 
5
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
БРАВО,Патриарх Неофит, един народ,един език и една кръв.Беломорска Тракия,Северна Добруджа -първата беше автономна за100 години а втората ,за кръвнина до 1990 година.Но новата власт след 1989 *** на метеното.Мизия,Тракия,Добруджа и Македония -заедно с първите две са имена на региони (местности от картата на България).Както каза бай Борис от Русе на бай Георги от Марикостино -ЛИЧНО АЗ СЪМ ХОДИЛ ОТ КЪЩА НА КЪЩА ДА ВИ ЗАПИСВАМЕ ОТ БЪЛГАРИ НА МАКЕДОНЦИ (каза и годината но сега не си я спомням).
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Такава държава като Македония няма. Има Република СЕВЕРНА Македония, където живеят северномакедонци, които карат коли със северномакедонска регистрация.2. Нито аз, нито членовете на моето семейство смятаме че сме от една кръв с тамошните албанци или със сръбските еничари и ***, които реват постоянно че сме им откраднали песните и културата, а самите те не слушат нищо друго освен мазна сръбска чалга. 3. Да се оправят както могат. Пет пари не давам за тях.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакво обединение. По-далеч от Македония, по-близо до цивилизацията.Връчваме ги на шиптърите и им гледаме сеира.
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неофит трябва да се сприятели с Вартоломей за да помогне на македонците. Моментът е много важен и ако руснака ни е приятел, ще ни помогне той. Теофил пък ще притисне сърбите. Гърците и сърбите ще се опъват но наште трябва да ги изиграят и македонската църква ще си е пак наша родна. Името няма значение и може и македонска колкото да излъже Сърбия и Гърция. После обединението ще е на една крачка.
4
11
 
6
 
! Отговори
Полковник Гундяев преди 4 години
Ало Неофите, внимавай какво говориш да не дойда да ти набия канчето като оня ... президент ли ви беше, какъв беше!?
3
3
 
14
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
Само обединение ще оправи нещата.
2
7
 
4
 
! Отговори
Дедеагач преди 4 години
Излиза че болшинството сме мюсюлмани.
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да благослови православната църква!