Две трети от общините не искали винетките

АПИ предлага те да й плащат за поддръжка на шосетата
21 фев 2020 08:30, Елка Василева
59
Две трети от общините не искали винетките
Снимка: "Монитор"

Над две трети от общините са поискали преди година от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) участъци от републиканската пътна мрежа на тяхна територия да бъдат освободени от винетни такси или да им бъде прехвърлена грижата за поддръжката ми.

На 22 януари миналата година регионалното министерство изпраща писмо до всички 265 общини да заявят своите желания, пише „Монитор“. Опасенията на кметовете са, че при наличие на тол камери в града или на село е нужно да имаш винетка, за да можеш да караш автомобила си в рамките на населеното място или пътищата, осигуряващи единствен достъп до обекти извън територията на населеното място. На кметовете им бил даден срок да решат една седмица - до 31 януари.

189 от тях са изпратили заявления до АПИ. Едва шест от тях - на Белица, Челопеч, Рила, Павликени, Шумен и Варна са поискали да стопанисват шосета без винетка, а останалите освобождаване на участъци без пътни такси. Отказано е на Павликени, Шумен, Челопеч и Варна, пише изданието.

Още по темата

Списъкът на пътищата, включени в обхвата на платената пътна мрежа, е приет с решение на МС от 2004 г. и обнародван в "Държавен вестник". При консултациите преди година между сдружението на общините (НСОРБ) и пътната агенция става ясно, че ако дадена община иска освобождаване на определени участъци от заплащане на винетна такса, то следва общината да поеме ангажимент по поддръжка и ремонт на тези участъци и да предприеме действия за промяната на собствеността на съответния участък от републиканският път - т.е.от публична държавна той да бъде актуван като публична общинска собственост. За целта кметът на общината след решение на Общинския съвет, сключва споразумение с председателя на управителниятсъвет на АПИ, коментираха от общинското сдружение пред „Монитор“.

Сега от АПИ предлагат нова сделка - кметовете да й плащат от бюджетите на общините за поддръжка на шосетата, които няма да се таксуват. 151 км са пътните участъци около София, за които Столичната община предлага да бъдат освободени от винетна такса. Поддържането им за последните 5 години струва над 40 млн. лв. или около 8 млн. лв. годишно, пресметна Терзийски. Сметката на столичния кмет Йорданка Фандъкова обаче е, че ще са необходими 500 000 лв. на година. Градоначалникът изтъкна, че средствата, които общината ще плаща, няма да са за сметка на парите, които ще бъдат отпуснати на районните кметове за ремонти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: общиниАПИвинетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Това е навсякъде в България. И в частните фирми. Матреала е такъв. Безумна дейност. Никакво планиране. Мисъл и отчетност. Хабене на сили, време и пари. Като тръгнеш някъде да оправяш нещата всички срещу тебе. На някои щели да им лъснат д-тата. Други ги се ужасяват от всяка промяна. На трети им прецакваш схемите. Направих си моя фирма и 10 години нещата вървят нагоре. И не се иска много. Нито хора, нито пари. Въпрос на организация и отчетност.
31
1
 
1
 
! Отговори
Румен преди 4 години
На село си имаме собствени камиони , трактори. Това което ще ни трябва ще си теглим кредити за инвестиция с 1% лихва. Поръчката ще е от кметството
30
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 28. Така беше. Само че въпросът ми е защо другите бивши соц. страни са по-добре от нас? Как така те успяват, че дори и една Румъния ни задмина. Отговорът за мен е не само, че българина е мързелив и крадлив, но и злобен и завистлив, същевременно страхлив. А най-лошото е, че и много от младите хора стават такива - злобни, завистливи и мързеливи тарикати. Не поставям всички под общ знаменател, има много свестни и образовани младежи, но мекеренцата също не са малко.
29
1
 
6
 
! Отговори
Румен преди 4 години
ПОЧНА СЕ дойде му времето. Е така обичам. Да чета добри новини. А то е , че две трети в България искат Местната власт да строй пътища. Така се почва да се бута Конструкцията на Централната. Местната власт е силата в ЕС.
28
1
 
3
 
! Отговори
Заинтересован преди 4 години
Плащането от общини на АПИ да поддържа пътищата е доста добре, стига да се сключи равнопоставен договор за поддръжка и общината като клиент да гони, съди и натиска АПИ да си изпълнява задълженията съвестно включително и гаранционните задължения. Съответно, ако АПИ иска да и се плаща и не оправи идеално пътищата в общината да дължи глоби, неустойки и т.н.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Как го изчисли? Хората ти казват 1 милиард годишно трябват. Пътищата повече от 30 години бяха з******. И не само те. Цялата инфраструктура. А парите изядени. Колко пари, мощности и квалифицирани работници трябват за се оправят за 1 година и да доизградят започнатите. Май целия ЕС трябва да впрегнем? Герберите поне го започнаха. Много нескопосано, но поне казаха "А". Сега се реализират проекти от преди 45-50 години. Магистрала Хемус, метрото и околовръстното на София и т.н.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SharkИ аз съм от поколението на соца. На 25 години бях на 10-ти ноември. Голям късмет извадих, че в началото на трудовата си кариера попаднах на хора започнали работа преди 49-та. 70-те години БКП се хвалят, че са изградили социалистическия човек. Мързелив, крадлив, чакащ от държавата, имитиращ дейност. Който и да е на власт, това ни чака. Ние да се огледаме какво вършим и как го вършим. Капитализъм и демокрация със социалистическия човек не се прави.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АПИ: Първо действаме, после мислим!
24
1
 
9
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 25. Ами да, неграмотно поколение сте, правописа ти е доказателство, моЕто момче! А другото, което го приказваш видял ли си го, или си го чул -недочул и недоразбрал и приказваш като папагал!Винаги съм казвал, хора, родени след 79та година да не се изказват за периода на комунизма, ставате смешни! Само претенциите ви са големи, покритие никакво.
23
16
 
4
 
! Отговори
до shark преди 4 години
Всичко разграбиха комунистите още от 45г. като са започнали, взели са на хората ниви, къщи, фабрики и т.н. После това което СССР им даваше като подаяния го разграбиха и него направиха по 3-етажни неизмазани къщи за вили и си напълниха мазетата. От мойто неграмотно поколение нямам един познат да взима под 3-4к на месец и си плащат всичко, а от наборите на баща ми много грамотните соц глави ревът че взимат по макс 1к и всичко им скъпо, щото нищо немогат. Важно е че могат да варат ракия.
22
2
 
13
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Ама аз не мога да разбера нещо......Хем твърдят, че парите от винетките са за поддържане на пътищата, хем не ги поддържат, а искат парите за какво!?!?!Няколко километра в рамките на градовете ще бутнат системата или какво!?!?! А нееее..... най-вероятно за заплати им трябват.
21
6
 
7
 
! Отговори
ДО 22 преди 4 години
НЯМА НИЩО ОБЩО МЕЖДУ ФАШИЗМА И КОМУНИЗМА.ДВАТА СТРОЯ СИ ПРОТОВОСТОЯТ НЯМА МЯСТО ЗА СРАВНЕНИЕ СЛЕД КАТО ДЯДО МУ НА БОЙОТО Е ФАШИСТ ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КОМУНИСТ.НЕ БЪРКАЙТЕ ПОНЯТИЯТА .АКО ИМАШЕ КОМУНИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА ИМА ДЪРЖАВНИ ЗАВОДИ ЩЕШЕ ДА ИМА ДОСТОЙНИ ПЕНСИИ ЩЕШЕ ДА ИМА БЕЗПЛАТНИ ПЪТИЩА БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ И ОБРАЗОВАНИЕ ИНФРАСТРУКТУРА В ДНЕШНИЯ ФАШИЗЪМ И ИМПЕРИАЛИЗЪМ ГЕНОЦИД ВСИЧКО ВЛИЗА В ЧАСТНИ ДЖОБОВИ А НЕ В ДЪРЖАВНАТА НАРОДНА ХАЗНА.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Броят на автомобилите в страната отдавна надхвърли 4млн. Приходите от винетки и такси са към 400млн лв. С толкова пари годишно пътищата би трябвало да са идеални. Но според бюджета на АПИ само около 1/3 от тях са за капиталови разходи, останалите 2/3 са за персонал, "издръжка и др текущи разходи" на агенцията!? Например за 2018 приходите са 348,5млн, а разходите а издръжка 225млн, а капиталовите- 102 млн.
19
2
 
15
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 16. И като си замине соц поколението ще дойде поколението на неграмотните,безотговорните и на мургавелковците и тогава ще цъфнете и ще вържете. Ще доразрушите и малкото,което остана от построеното от соц поколението
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 46имам много основания да смятам, че си поредният гербав "интелектуалец" на държавна хранилка. СЕСР или СССР (2) се води от почти същата идеология, както и комунизма, да не говорим, че на управленски постове е родата на същите тея комунисти, както и послушковци издигнали се чрез г*з*бл*зане - точно, както родителите им се натискаха за партийна книжка а послушните ставаха секретати. не на последно място гроб е със същата структура, както бкп и комсомола.
17
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Какви шосета ви гонят,каква поддръжка?Айдуциииииииииииииииии!
16
2
 
1
 
! Отговори
Честно преди 4 години
До 13Има хубави пътища у нас - около София.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то да се плаща не е лошо, ама пътищата да бъдат поддържани в перфектно състояние. Са ще плащаме а апи ще симулира дейност.
14
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това население толкоз. Само иска ама нищо не дава. Всеки си мисли че с платени 200лв на годин данъци, ще има хубави пътища, образование, здравеопазване, и добри катаджии които да не го закачат като си кара пил и не по правилата. После и пенсия като на запад ще иска, и ще обясни как е в Германия. Винетката е 8лв на месец, тия пари ги изпушват за ден, набиваха ги по лотарии. Не може с тия смешни пари да се оправят пътищата. Докато не си замине соц. поколението все ще я бутаме.
13
4
 
10
 
! Отговори
Винет у преди 4 години
А служебните коли на държавните институции, НСО, полюцията, и най-вече колите на *** контрола що не плащат винетки?