Миете ли си зъбите? Едва 30% от българите го правят

18-годишните имат средно по 6 кариеса и 1 изваден зъб
60
Миете ли си зъбите? Едва 30% от българите го правят
Снимка: Pixabay

Липса на профилактика, лоша хигиена и системно неглижиране на оралното здраве са причините за стряскащата стоматологична картина в България. Това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков пред БНТ.

Официалната статистика показва, че 18-годишните младежи у нас имат средно по 6 кариеса и 1 изваден постоянен зъб. А във възрастовата група от 35 до 44 години броят на липсващите зъби нараства до 6.

"Българинът не купува пасти. Ние установяваме, че само около 30% купуват често четки за зъби и горе-долу толкова купуват зъбни пасти. Ето това се опитваме да променим. Не си мият зъбите", каза още той.

Д-р Шарков призова четките да се сменят на 3 месеца.

"Не дай си боже, при епидемиологична обстановка, ако си се разболял от каквото и да е инфекциозно заболяване, трябва да смениш четката си веднага", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: зъбичеткипасти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
2
 
! Отговори
Болярин преди 3 години
И какво значи не си мият зъбите.. никога или го правят рядко? Не е уточнено. Аз с пасти за зъби спрях да ги мия от над 8 години. Мия се само със сол...както едно време. Също и не ги мия всеки ден,а когато усетя необходимост,обикновено два пъти в седмицата. Искрящо бели са ми зъбите,цял живот са били такива,нямам кариес,нямам лош дъх,дори и в дните когато не ги мия въобще. Храната е тази която мие и чисти зъбите. Правилното хранене...краставица сутрин мие зъбите 100 пъти по добре от четка и паста
47
2
 
2
 
! Отговори
Болярин преди 3 години
Българите са умни. С право не си мият зъбите, защото много добре знаят че в тия пасти за зъби има много вредни съставки които ти предизвикват КАРИЕС!!! Не стига че си даваш и парите дет ги нямаш, за нещо дето ще ти направи кариеси. И по 5 пъти на ден да ги миете с паста за зъби ПАК ще имате кариеси на 100% ! Ето ви една от вредните съставки - глицерин. Той съставя тънък филм по повърхността на зъбите който адски трудно се измива и той не им позволява да се регенерира емайла! Резултата е КАРИЕС.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зъби се мият един път на ден преди да легнеш. Сутринта не виждам какво има да търкаш, достатъчно е да се изплакнат с вода за уста за добър дъх.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45 - Стига бе, строители и бачкатори не си миели зъбите. Аз досега, като съм правил ремонти, не съм попадал на плочкаджии, бояджии или монтажници с миришещи усти. Не казвам, че всички имат перфектни зъби и холивудски усмивки, но не ми се е случвало да ме лъхне зловоние от устата им, докато говоря с тях. Освен това всички тези хора се къпят поне в края на работния ден, за да отмият прахоляк и пот от телата си, докато някои офисни работници посещават банята само в неделя:)
44
2
 
0
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
Ако под пройзводство имаш предвид индустрия. Те я към 26% от нашата икономика. А туризмът е 3-5%.
43
5
 
3
 
! Отговори
м дааа преди 4 години
Аз четката си я кисна в спирт от време на време , баба ми за цял живот сигурно повече от 2-3 четки не е сменила- какви са тези тинтири-минтири за смяна на всеки 3 месеца.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е вие изкарахте България 70% марули ве?
41
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миенето на зъбите е редно да мине "по здравна каса" и тогава 90% ще го правят!Щом ще е безплатно...
40
3
 
12
 
! Отговори
до френския Ганчо преди 4 години
Французите последни в Европа построяват канализация и функционална санитарна с-***. Затова са и създатели на парфюмите! Поробена България е много напред от тях в това отношение. Аз не познавам човек нито във Варна нито в София, нито в Бургас или Русе, който да не си мие зъбите. Тези пропаганди вървят от край време. Смешно и жалко е когато комплексиран бтлгарски родоотстъпник като теб започне да се пъне и да се прави на кореняк от цивилизационно по-слабо развит народ и да е горд с това!
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз не познавам такъв, но това е сред кореняците-софиянци. Селяните са съвсем друга работа.
38
4
 
14
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 4 години
Не познавам някой, който да не си мие зъбите редовно.
37
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селяните са с ужасяваща хигиена. Не си мият зъбите, не се къпят... Страшно е.
36
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво да мият, повечето млади българи нямат зъби!
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Пълни глупости! Ако цели 2/3 не си мият зъбите как аз не познавам нито един такъв???За "партията" или добро или НИЩО! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
34
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай *** е МИРИЗЛИВЕЦ и това не е тайна за никого !!!Особено тези които са родени в провинцията са такива смръдлЮвци.........
33
4
 
10
 
! Отговори
AAA преди 4 години
До АнонименАко се поразходите по света ще установите че българите са на-чистите на планетата.
32
7
 
7
 
! Отговори
Ужс преди 4 години
На българина му мирише устата а иначе много му знае
31
3
 
8
 
! Отговори
ФЕН преди 4 години
За зъбите разбрахме, че културата е ниска, ама мене ме интересува дали процентът на тези, които се къпят не е подобен??? УЖАС
30
5
 
5
 
! Отговори
Ram преди 4 години
До АнонименЕ, ние използваме тоалетна хартия, не се подмиване като ***.
29
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
повечето се къпят 1 седмично и си сменят чаршафите 1 на 15 дни и си слагат обличаните фланели в гардероба.и не се бръснат всяка сутрин.