От БСП видяха хаос в тол системата, искат Борисов в НС

Нинова: Пак се опитват да прехвърлят отговорност на общините
52
От БСП видяха хаос в тол системата, искат Борисов в НС
Снимка: БГНЕС, архив

БСП определи въвеждането на тол системата като "поредния провал" на правителството на Бойко Борисов.

Соцлидерката Корнелия Нинова обвини, че има хаос и посочи, че протестират хората не само в населените места около София, но и в Пловдив и Русе.

Затова социалистите са внесли искане в Народното събрание за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов утре, обяви Нинова на пресконференция.

Още по темата
Тя бе категорична, че с решение на Министерския съвет са определени пътищата, за които трябва да се плащат винетки, а Агенция "Пътна инфраструктура" само е изпълнила това решение.

По думите й пътят за излизане от създалия се хаос минава през отмяна на решението на Министерския съвет, след което обаче веднага следвал проблемът, свързан с поемането на разходите за въпросните пътни отсечки в общините.

"Тук се вижда, че за пореден път се опитват да прехвърлят отговорността на общините, но общините нямат предвиден бюджет за това, тоест хаосът ще се увеличава", коментира лидерът на левицата.

Веднага след искането на левицата от ГЕРБ са внесли искане за изслушване на регионалния министър Петя Аврамова. Според Нинова това не е необходимо, тъй като министър Аврамова вече на няколко пъти е изслушвана в пленарна зала.

Депутатът Манол Генов допълни, че се е създала среда на монопол и безконтролност в дейността на така наречените национални доставчици на услуги, които поставяли различни условия и изисквания за банкови гаранции и депозити към превозвачите.

Колегата му Георги Свиленски припомни, че преди две години, когато е била предложена този вид система, аргументът е бил, че с нея ще бъдат наблюдавани и таксувани 85 на сто от пътищата у нас. Той обърна внимание, че самата система струвала 200 млн. лв.

"Ние тогава казахме, че това е втората страна в Европа, която ще бъде с 85 на сто таксувана пътна мрежа и няма друга такава и предложихме таксуване само на магистрала и първи клас пътища", посочи депутатът. По думите му сега става ясно, че вместо 20 хиляди километра, ще бъдат наблюдавани едва 2 800 км. и то преди да са извадени участъците, за които хората протестират, предаде БТА.

По думите му за въпросните 20 хил. км., които е трябвало да бъдат наблюдавани, дружеството БГТОЛ е назначило 1200 контрольори.

Свиленски опроверга и твърденията на премиера Бойко Борисов за приходите от въвеждането на тол системата, които щели да бъдат от порядъка на 1,4 млрд. лв. "Без тол системата имаме около 350 млн. лв. събрани пари, сега като намалиха пътищата се очакват около 400 млн. лв. Къде са тези 1,4 млрд. лв?",  коментира депутатът.

Призоваваме министър-председателят утре да се яви в пленарна зала и да отговори на всички тези въпроси", настоя Свиленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Абе преди 4 години
На тая сина и върна ри се в процъфтяваща Булгария или е още в лошия САЩ,лош,лош такъв САЩ
44
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Миг 29, а пожарникаря ти любим,за какво става.
43
5
 
3
 
! Отговори
Миг 29 преди 4 години
Госпожо, за *** за зеле не ставаш, но имаш мнение по всеки въпрос касаещ Бойко.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да оди със самальотчика на парада за опорни точки че се изхаби нещо
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде корни, стягай куфара, че Сливен те очаква!
40
2
 
2
 
! Отговори
гербер преди 4 години
До оса. Много ли те се виждаме? Ми то и на изборите е така.
39
5
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До въпрос32 Корнелия вече се изживява ката премиер и привиква Борисов.
38
5
 
8
 
! Отговори
Курнелия плаши преди 4 години
Не показвайте тази снимка на Куурнела вечер, защото децата няма да могат да заспят. И не само децата, 85% от българите не могат да я гледат.
37
2
 
10
 
! Отговори
Въпрос към Курнелия? преди 4 години
Как една млада ***(*** Нинова) на 28 години, от село Крушовица, може през 1999г. да си купи за стотици хиляди долари едно от най-големите външнотърговски предприятия по време на соца "Техноимпекс" ? Нямам повече въпроси...
36
6
 
10
 
! Отговори
Диагноза преди 4 години
Реално трябва да уточним - България е много болна ! Защо ? Защото е позволено на *** и пульо да изказва мнение и да има претенции по всяко време да иска властта , защото така е решил. Комунистите не се интересуват дали има избрани институции и закон,те искат да управляват като вземат властта по всякакъв начин - така са свикнали !!! Ако властта не се вземе в ръце и не закопчае тези мечтатели за власт, луд комунистически кошмар ни чака ! Кошмарът на 1997 г. ! Май забравихме , че държавата фалир
35
6
 
7
 
! Отговори
Главанак преди 4 години
Защо Нинова се прави на тарикат! Не гледа ли онзи ден заседанието на МС, на което тиквата се държа като последния хулиган и нахока като мръсно куче шефа на АПИ. И онзи ***, вместо да му тегли една п....а майна, стана с подвита опашка и си тръгна. А чест! А достойнство! Няма такова нещо в герберите. Важно е заплата да получава! И такова ни управляват!
34
4
 
8
 
! Отговори
бай ставри преди 4 години
Гешев да я подпуква тая! що я бави?
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормален човек не би избрал тая. Само заради физиономията на ам. булдог 10г. затвор
32
7
 
8
 
! Отговори
бай моч преди 4 години
като се обърнем назад и погледнем историята общо взето извода е :1.Управление на ГЕРБ - спорни и не винаги успешни , ала все пак опити за изграждане на държава.2.Управление на БСП - безспорно и категорично успешно разграбване , разсипване и унищожаване на държава.
31
5
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
другарката "загрижена" импексова защо смята че може да привиква Премиера да и дава обяснения?!
30
9
 
7
 
! Отговори
ОСА преди 4 години
ЕЙ ТУКА САМО ГЕРБ УБИЙЦИТЕ ПИШАТ
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най противната и уядена физиономия в политиката.
28
7
 
7
 
! Отговори
Боко преди 4 години
В Барселона съм ***!
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кака *** много "загрижена" чи ако земат власта за тех нема да е останало нищо за крдене!!!!!!!!
26
8
 
8
 
! Отговори
Борисов преди 4 години
Корни, няма как да дойда утре! Забегнах в Дубай! Сори! Че ме видиш на кукуво лято!