"Български пощи" поемат разпространението на печата

Кметовете трябва да определят места, на които ще има нови будки
27 фев 2020 12:42,
29
"Български пощи" поемат разпространението на печата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Заради фалита на Lafka, от 1 март се предвижда разпространението на печатни издания в страната да се поема от "Български пощи" ЕАД. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията по време на редовното правителствено заседание, предаде "Фокус". Министърът е провел среща с издателите, която е имала за цел да се изяснят неяснотите около разпространението на вестници и списания.

Още по темата
"Мисля, че отговорихме на техните въпроси и притеснения. В момента се организират взаимоотношенията с издателите и търговците. "Български пощи" ще бъдат разпространителят в ситуацията, в която досегашният разпространител е заявил, че ще преустанови дейността си. В момента на пазара няма друга компания, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит", отбеляза Желязков.

По думите му в рамките на няколко месеца размерът на дефицита ще бъде анализиран, като разликата между приходи и разходи ще бъде поета от държавния бюджет по Закона за публичните предприятия като услуга от общ икономически интерес. Една от причините това да бъде възможно е, че "Български пощи" ЕАД са 100% собственост на държавата.

Предвижда се размерът на отстъпката, която се предоставя от издател към разпространител, да бъде намален.

"Аз мисля, че това ще бъде оценено. Като се направи анализът в реална пазарна конюнктура, тези разговори ще продължат и държавата ще поеме ангажимент да насърчава отпечатването на издания и разпространението за максимално достигане до читателите", отбеляза Росен Желязков.

Издателите са изразили притеснения, че досегашните атрактивни като локация места за продажба на вестници и списания, каквито бяха будките на Lafka, вече са затворили. Според тях за разпространението на печатните издания трябва да се открият подобни магазини, на популярни за потенциалните читатели и купувачи места.

"Предлагаме на кметовете на общини да взаимодействат с "Български пощи" и да се определят места на територията на общините и градовете. Предлагаме и ще определим в синергия между пощите и общините допълнително места, за да компенсираме липсата на Lafka", уточни министърът.

До половин година ще Росен Желязков ще внесе нов доклад, с който да бъде определен размерът на компенсацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
i ko sia sha izdarjame korumpirata mediina mafia v rbg s darjavnia budjet li? ne ste poznali...nito korumpirani bg tutunoproizvoduteli, nito mediini bg vampiri ste izdarjame, nito mafiotsko nso, nito mafiotsko prezidentstvo, nito komunusticheski korumpirani agenti...
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В пощите щяло да се случва и друго. Пълна данъчна ревизия за последните пет години, като физически лица, на всички служители напускали България. Особено внимание ще се обръща на шефчета, каращи коли струващи над тридесет хиляди лева, собственост на бабите им. Както и ходили на Малдивите, на екскурзия подарена им от девер на стрина им Кина, или на зълвин брат чича му.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само се замазват очите,Лавка никога не са имали общо с разпространението на печата,Лавка бяха краен потребител ,най-обикновени павилиони за вестници,в които се продаваха , билетчета и цигари,та търсете кой е разпространявал цигарите и вестниците.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошо решение за всички , защото ако се печелеше вестници и списания, щеше да ги има в частните куриерски офиси. Лафките освен билети бяха пълни с цигари, алкохол и сладки. Даже само от тях биха печелили, но явно не им стига. Сега пощите трябва да ракарват десетки тонове хартия, а това са гориво, мъкнене, разтоварване и накрая загубите ще ги калкулират в другите услуги. По-принцип трябва да се прави обратното, печелившите дейности да са държавни, а другите се дават с лиценз-частно
24
0
 
7
 
! Отговори
Значи преди 4 години
Пасивите за Български пощи 100%държавни),активите за издателите100%частни(Шиши)Е,товс е държава.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая държава си такова майката.Престъпни схеми пред очите ни ежедневно и нищо. заслужаваме си мизерията
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер. Едно пълно момче гушна парата, пасивът за плебеите. Честито. Иначе ония с каскетя обикаля като обдарена сватя и ги плещи едни...
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според тях за разпространението на печатните издания трябва да се открият подобни магазини, на популярни за потенциалните читатели и купувачи места.Издателите,до работата ми има магазин на голяма верига. От вашите издания редовно остават купища. Не знам с какви очи даже искате нови будки да има. За какво, като никой не ви купува?
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неотдавна чаках за лекар в една поликлиника и на близка масичка имаше оставени вестници. Реших да попрегледам.Имена на издания няма да споменавам, но за разпространението на това не бих платил и стотинка. А въпросните са уж "водещи ежедневници".
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо капиталистическо няма тука...Хваща се някой, разчиства с всякакви средства (включително помощ от държавата) конкуренцията, след което източва каквото може и накрая държавата му поема бакиите. Какъв капитализъм е това?
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пореден сектор, който се национализира. В момента текат процеси, идентични с 1947-48 година. Държавно предприятие ще строи магистралите без търг. Същото предприятие пое контрола върху Агенция по кадастъра (за това никой не пише). Държавно предприятие преди година пое всички язовири. Държавно предприятие пое ВиК-тата в България. Очаквам земеделието да го поеме държавно предприятие. Лотариите държавни.
17
0
 
12
 
! Отговори
Гочо Булгура преди 4 години
Получавам пратки и с еконт и с пощите ,обаче в еконта няма такъв хаос и търсене из стелажите на пратката каквото е при пощите .Вечно обърквания ,питане в кой район съм ,къде ми е писмото за пратката други подобни неуредици причинени от слаба организация .
16
0
 
12
 
! Отговори
преди 4 години
за да отвори лафка бяха фалирани 4астни разпространители? преди това 4астниците завзаеха разпространението от пощите.и сега какво?с нашите пари пак да отваряме държавни лафки?
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължава разпространението на угодните на властта парцали, наричани за краткост "вестници". Цел на занятието - тотално базовата част от електората да чете за това в каква стабилност живее. Цената ще бъде платена от всички.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не говорим за оборудването в пощите, където най новите им компютри са Уиндоус ХР и 70% от служителките не знаят как да ги ползват
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитализмът отново фалира.Хахаха, по-скоро мутрокапитализмът по български модел. И нека.
12
4
 
10
 
! Отговори
aман преди 4 години
В епохата на интернета българските данъкоплатци ще пълнят гушата на вестникарите-шмекери! Кой купува вестници? Неколцина нискообразовани пенсионери! А къде останаха приказките за свободна конкуренция? С този ход Бойко окончателно ме загуби като клиент на партията му, дори теоритияно. Знаяи във вестниците ще го хвалят, но никой няма да го чете!?
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон пред загиналите вестници в борбата, кой повече да хвали властта. Пеевски няма да им пречи, националната лотария няма да ги издържа. Хората и бизнесът се освободиха от вестникарското робство и рекет.Да живее свободата.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Нищо ново. Все пак БКП е вземало развити бизнеси и ги е одържавявало. Да му мислят земевладелците , защото те са следващите . Слава КПСС, слава ГЕРБ
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДРУГАРЮ БОРИСОВ, ЕДНО ВРЕМЕ ВСИЧКО БЕШЕ 100% ДЪРЖАВНО И ТОВА ДОВЕДЕ ДО ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА.