Заради паниката: Ще изчезне ли хлябът от магазините?

Нямало опасност да се изкупят наличните количества брашно
Обновена: 16 мар 2020 22:36 | 16 мар 2020 22:36, Веселина Йорданова
51

Заради паниката от коронавируса българите масово започнаха да се презапасяват с храна. В някои магазини ориз, брашно, боб и леща вече липсват.

Но възможна ли е спекулация с цената на хляба и ще изчезне ли от магазините?

"Спекулация с цената на хляба не е имало в последните години на демокрацията. Няма опасност да се изкупят наличните количества брашно в България, защото в страната има достатъчно пшеница, така че да обезпечи производството на хляб за година и половина, а в същото време очакваме реколта", каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в предаването "Денят ON AIR".

Тя посочи, че новата реколта ще покрие вътрешните нужди на страната, които не са чак толкова големи, а България е сериозен производител на пшеница.

"Цената на пшеницата е борсова, както и цената на брашното. По действащия закон за храните в България хлябът трябва да бъде пакетиран и непакетиран може да бъде, ако се продава в търговски обекти, ако служителят го подава с ръка, облечена в ръкавица, както и лична защита - маски, калцуни", каза още Мариана Кукушева пред Bulgaria ON AIR.

Тя успокои сънародниците ни като посочи, че хлябът се пакетира в стерилна среда и той няма как да бъде замърсен.

"По време на криза се пораждат спекулативни практики, които вярвам, че българската държава има финансовия и физическия ресурс да ликвидира веднага", допълни Кукушева.

И отбеляза, че дълги години обществото ни е било убеждавано, че може да се храни здравословно и без хляб.

"Всички квалифицирани специалисти по хранене са категорични, че няма  хранителен режим , който да изключва хляба, защото той е носител на един от ценните аминокиселини, които подпомагат правилния метаболизъм", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЩирлицБате Щерьо, ти знаеш ли, че това чудо е по цялата планета? Извади си лИца от щИра и се поразходи из нета. Всички държави са в ... да го кажем паника... никой не знае нито колко преме ще продължи, нито какви ще са последствията. Не е само у нас. Демокрацията си я има, лошото е, че комунизма още не си е заминал, разни старци плашат с бой и размахват виртуални бастуни.Навсякъде е така, няма какво да се прави, чакаме да мине или ваксина. Парите после ще ги обсъждаме. Който оцелее де.
23
0
 
10
 
! Отговори
БъраБъра преди 4 години
САТА много ти тънка сметката бе - а пипне терорист калашник, а вирус!Га га га. Сега сериозно. По принцип заводите се провктират с двойно предназначение - цивилно и военно. Да почват производство на маски и ще ходим като Дарт Вейдър.
22
0
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
За хлябът не знам, но хлебопекарните изчезнаха от магазините.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Литттхъ оправ си сметките! Кг. брашно е 3 хляба!
20
2
 
20
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
*** умниците за няма нищо счупиха икономиката и после ще гладуваме заради елементарния им грип. Да спрат моля ти се огромен завод като Арсенал, това са пълни ненор малници, се едно гледам игра на петгодишни празноглави дечица...
19
8
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Преди пищяхте,заради Лукановата зима,когато комунистите не пускаха готовата продукция по магазините,та да скочат цените.Сега да ви видя,нали достигнахте така желаната...демокрация,която взе да се срива от един вирус.Кой дърпа цените сега,а?Правилно,същите комунисти и наследниците им.Ама вие си пищете,демокрация е все пак.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заменям тоалетна хартия, една / 1 / ролка, двупластова, 20 метра, почти неупотребявана, за 1 хляб, Добруджа, без видими плесени и гъбички.За един / 1 / бял хляб може и да ароматизирам хартията с аромат на пържоли с гъби по сечуански.
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма хляб, яжте пасти.
16
9
 
3
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До АнонименпПоне 200 килограма брашно трябват! 100 кг. брашно са само 1,5 кг. хляб на ден за 3 месеца... Как се оцелява само с толкова???
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по целия свят, или да речем северното полукълбо не се сэ в момента. освен може би русия и китайците ако са почнали пак да бачкат. догодина по това време че лигавим мръвчоците шото нема да има леб и месо. синкаволилавите като им спрат картичките да се пълнят и нема за едене и ше тръгнат на лов.
14
2
 
6
 
! Отговори
порко подрисоф преди 4 години
спокойно бе. порко е в израел. ще сварят едно жито за нас.
13
3
 
13
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
по добре да си даде човек парите за брашно от колкото да ги остави в банката да му ги земат *** и тройкаджията от свищов да компенсират олигарсите си приятелчета и да си плащат вересиите на путин и амстердама.
12
6
 
16
 
! Отговори
тото преди 4 години
абе не знам за хляба, аз хляб не ям, само питки, ама нещо чува ли се за презервaтивитe, че един месец със жената вкъщи, ако няма гумички, ще е егати скуката. Дано поне ако стане напечено, да отпуснат малко от резерва, че ще има голяма раждаемост за Коледа.
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еее разгеле. Народът ще прояде здравословно. Стига сте се тъпкали с този хляб.
10
8
 
18
 
! Отговори
Паникьор преди 4 години
Хляб! Хлябът! Свършва ни хлябът! Няма да имаме хляб! Ще изпyкaмe от глад! Взеха ни хляба! Посегнаха на хляба! Ще има спекула с хляба! Хлябът свършва! Край! Това беше последният хляб! Искаме хляб!!!
9
2
 
16
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 4 години
Вечер ходя да си пазарувам в Била и хляб няма!! Ще трябва да ям мръвки, зеленчуци и ориз.
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брашното стана с тройна цена някой знае ли защо?
7
2
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Ами ако е в найлон ,на нарязания хляб могат да сложат друга дата на годност и през найлона да не се вижда,че се е развалил.
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде бе, сигурно пък не може да се опечете в къщи хляб. Даже и квас за няколко дена може да си направи всеки, ако няма мая. Мрънкането е по-лесно.....
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В някои магазини ориз, брашно, боб и леща вече липсват."И после "Олеле, къде са ми парите, не мога да си платя вноската за телевизора".Няма да се научи тоя народ и това е.Вчера едно бабе пред мен купи 5 хляба. След няколко дни ще ги изхвърли.