Кризите създават благоприятна атмосфера за дезинформация

Водещата на новините по Bulgaria ON AIR Десислава Атанасова
20
Кризите създават благоприятна атмосфера за дезинформация
Кризите и нещастия създават благоприятна атмосфера за дезинформация, затова ролята и отговорността на журналистите в момента е по-голяма откогато и да било. 
 
В такава ситуация сензациите, преувеличените и шокиращи заглавия могат да имат опасни последици. Това заяви в свое интервю пред Webcafe.bg опитният журналист и водещ на новините по Bulgaria ON AIR Десислава Атанасова.
 
В интервюто си тя обясни, че при всички неизвестни около COVID-19 е нормално хората да са по-склонни безрезервно да се довeрят на всякаква информация, поддавайки се на страха и емоциите, дори на надеждата. Но в настоящия момент, а и не само, да бъдеш добре информиран е въпрос на личен избор. 
 
"Основната разлика между утвърдените издания и информацията в социалните мрежи, е в източниците. И тук идва нашата роля като журналисти да не подведем аудиторията си. В същото време всеки трябва да бъде отговорен към себе си и близките си, като внимателно подбира източниците си на информация", заяви тя.
 
Вече десетилетие Десислава Атанасова се занимава с журналистика, като преди да стане част от екипа на Bulgaria ON AIR, трупа телевизионен опит в регионалната телевизия "Око" в Благоевград. Завършва "Международни отношения" във Виена, а след това придобива магистърска степен по "Европеистика". Решава да поеме по пътя на журналистическата професия заради динамиката на професията.
 
Казва, че една от най-трудните за съобщаване новини в последно време  е била тази, че в България има регистирани заразени с COVID-19. A най-хубавата - за 10-годишния Божидар, който дарил спестяванията си за тротинетка на болницата в Добрич, където живее, за апаратура, необходима за случаите на зарaзени с COVID-19. "За да може да няма вируси и всички деца да си играем навън", това бяха думите му“, разказва Деси.
 
Цялото й интервю може да прочетете в Webcafe.bg тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дезинформация има най-вече когато няма пълна информация, а точно това става в България. Управляващите укриват съществена информация, най-вече, че почти всички са се заразили в чужбина или от дошли от чужбина.
15
1
 
2
 
! Отговори
е, и..? преди 4 години
Аз нищо не крия, просто не крия.Млад съм, но от тези неща които стават в Държавата и по Света, при мен се срина ерекцията, либито, в гащите нямам никаква революция.Вече съм на 44 години, а положението е токова ..Е, и аз да крия това ?И да не го крия, самочувствието ми е толкова ниско, че вечен съм се отчаял от живота.Не знам какво да правя.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-скоро за демонизация...
13
1
 
2
 
! Отговори
ТЕЛЕвизия преди 4 години
Вярно е. Свидетели сме на криза заради дезинформация.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали е информация или дезинформация но според доста сайтове и медии БЦЖ ваксината пази от вируса и заради задължителните ваксинации в източна Европа заразените са много по малко спрямо Запада където тя не е задължителна
11
1
 
4
 
! Отговори
До Додо преди 4 години
Какво разбираш ти, колега, жената е дала интервю за webcafe.bg!! Това е нещо като местният СNN в квартал Струмско!
10
2
 
4
 
! Отговори
Фен на Елкa преди 4 години
Елкe, тая ша е некоя напориста, да знаеш, току виж те изместила! Я виж какви неща знае - дезинформация, атмосфера.... ухааа!
9
1
 
5
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Това публикация ли е, или напудрено с тригър-думички CV на някаква си тетка... дето била трупала ;) опит в ...световно (не)известната телевизия Око в Благоевград?!?! lol
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшивите новини не са проблема. Проблемът е качеството на матряла, който яко затъпя последните 20 г. С образованието е катастрофа и нивото падна до там, че само директно насочена пропаганда хваща дикиш и народа не се влияе от нищо и не реагира щото е функционално неграмотен и безкритичен. Обаче пък да опържи едни яйца по сомалийски грешка няма!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой е критерия за истинност за нещо ново, за което нищо не е ясно? Сигурно първи април?Всяка една статистика е грешна, защото се сравнява в известни и неадекватни модели. Първо се даде предполагаема възрастова група на база моментни данни и хипотези. Сега това продължав на база кои е "най-законен" и "с най-голямо доверие".
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДантеЗа какво става дума?: D
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100% си една от мисирките на Главния мисир, Кралят-Слънце, БОКО ТИКВАТА
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пръв път чувам за такъв журналист. Тук току се прхкне някой и хоп- журналист бил!
3
1
 
12
 
! Отговори
Данте преди 4 години
От години не мога да кажа какво мисля без да се страхувам, а съм средностатистически човек. Медиите са зависими от либералната идеология и заразиха с това политиците, социолозите, антрополозите и прочие вектори, които от своя страна атакуват народа, който се чуди от къде му дойде една или друга беда но няма обяснение за това като на война.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големите дезинформатори са медиите и работещите там *** каквото каже чичко паричко това пишат бялото става черно.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че никой вече не обръща внимание на медиите. Истинската информация е в коментарите под новините. Ще оживеят тези медии, които създадат собствен пул от информирани коментатори.