Животът след извънредното положение - разновидност на старата ситуация

Това смята адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова
13 май 2020 11:25,
21

Според адвоката по медицинско право д-р Мария Петрова, животът ни от 14 май ще бъде по-скоро разновидност на досегашното положение, защото ограниченията върху някои от правата ни, с цел спазване на противоепидемична обстановка, ще продължат. Пред  "България сутрин" докторът обясни, че трябва да се прави ясно разграничение между извънредна ситуация и извънредно положение, което се налага по силата на конституцията и извънредна епидемична обстановка.
Още по темата
"Това, което виждам от юридическа гледна точка, особено когато законът беше гледан на първо четене, беше изключително притеснително, защото виждахме един опит да се заобиколи Конституцията и определени норми, които трябва да бъдат спазени, когато се изменят законите, да бъдат прескочени", обясни тя за Bulgaria ON AIR.

Д-р Петрова отбеляза, че при вчерашните дебати е видяла "някаква трезва мисъл".

"Това, което не виждам и в новия закон, е основните ясни критерии, въз основа на които една епидемична обстановка се превръща в извънредна. И респективно, дали извънредната епидемична обстановка следва да се третира като извънредно положение, защото аз смятам, че те категорично не са еквиваленти", настоя тя.

По думите ѝ извънредната епидемична обстановка не би трябвало да дава права на властимащите да ограничават граждански права.

"И стара уредба в закона коментираше определени заболявания. Това, което наблюдаваме в последните месеци с COVID-19, е нещо изключително ново. Като Медицински експертен съвет бяхме излезли с едно предложение да не се изброяват конкретни заболявания, а да се използват класификацията на Световната здравна организация със степента на опасност на патогените. Тогава можехме да решим проблема от общото към частното", подчерта специалистът.

Някои от ограниченията според нея са били немотивирани, като спирането на денталните практики. Част от мерките д-р Петрова определи като непропорционални и неравнопоставени спрямо гражданите.

"Ако някой може да докаже вреди от тези заповеди на министъра и от налаганите мерки, които до голяма степен са абсолютно немотивирани и съдържат изключително много юридически пороци, сега държавата трябва да може да понесе отговорност за това, което се случи в последните няколко месеца", добави събеседникът.

Адвокат д-р Петрова подчерта, че идеята за създаването на Медицинския експертен съвет не е била опозиционна, а да се използва по-широка форма на експертиза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
до 123 преди 4 години
Да, този немски гражданин се е върнал от вилата си в Швеция и е трябвало да започне работа след отминалата отпуска. Решението на Съда в провинция Долна Саксония е много правилно според мен. 14 дни карантина са пълна глупост, важно е да се спазва разстоянието от 1,5 - 2,0 метра. Аз също не бих желал да отида да почивам през лятото в България и отпуската ми да премине в 14 дни неизлизане от хотелската стая. Но до август има време, надявам се нещата да се подобрят.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Продължение 123 Карантината и задължителната дистанция не са незаконни. Носенето на лични предпазни средства обаче не може да бъде задължително, а пожелателно.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да не мога да докажа вреди, но на мен като личност извънредното положение ми навреди не психически, а психологически.То беше удар по крехката българска демокрация, най вече заради двойните стандарти, които се прилагаха и направо да си го кажем хитрости. Не може да има задължително мерене на температура, а носенето на маски е един абсурд, който няма научно обяснение.Може да бъде личен избор.Единствено разумната мярка е дистанцията поне два метра и точно тя трябва да бъде задължителна.
17
0
 
2
 
! Отговори
Продължение 123 преди 4 години
Бедна ми е фантазията като почнат да се жалват българи, с отрицателни резултати, глобени или осъдени за нарушаване на незаконна карантина
16
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 4 години
Надявам се някой да публикува решението на немски съд, че Масовата карантина е незаконна. Не можеш да ограничаваш права на хората само защото са били някъде, ако нямат симптоми или съмнение че са се заразили. Само че Германия е правова държава, съдът се е произнесъл по жалбата на 1! Единствен гражданин по бързата процедура поради важността на проблема
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петрова е абсолютно права.
14
1
 
8
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Адвокат д-р Петрова е абсолютно права. Една ПРАВОВА ДЪРЖАВА трябва да се базира на тези становища.
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странна позиция за адвокат по медицинско право и нежен миньон.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индонезия публикува данни за нова епидемия от денга пренасяна от комари като има хиляди болни деца и се увеличава по-бързо от короната. Децата отслабват и храчат кръв.
11
3
 
13
 
! Отговори
U2 преди 4 години
Гледах я сутринта по ТВ.Поредната храненица на НПО. Всичко което ръси в продължение на 15 мин. може да се събере в едно изречение-Лошата държава в продължение на два месеца мачка незаконно хората ограничавайки без основание свободите им...Затова всеки който се чувства засегнат трябва да я съди... Това ни обясни госпожа адвокатката...
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Ваксината ще я пуснат от Сащ или от Китай.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SSТо не ни е удряла първата вълна че да ни удари втора.
8
4
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 години
Ще чакаме следващото био оръжие.Пак уж появяло се от някой пазар,или изпуснато от лаборатория и пак няма да има виновни.Извратената и изджендърена цивилизация е крайно уязвима на вируси,защото е изнежена.Дано не съм прав.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Гражданско неподчинение може да има ако един полицай реши да глоби дядо без маска в автобуса и другите пътници изгонят полицая от автобуса.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой политик не се интересува от здравето на хората. Политиците се интересуват от власт.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно сте права, д-р Петрова, но проблемът е, че властта няма капацитета да върши нещата от общото към частното. В този случай би използвала новото тълкувание за да може отново да заобиколи Конституцията. Абсурдите и недомислиците в законите трябва да се наказват с гражданско неподчинение!
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е пуснал вируса пак ще го пусне, да не мислите, че хората в Ухан ядат прилепи това е Мокър пазар - продават се риби, скариди и подобни, вие ако сте виждали прилеп да плува това си е ваш проблем. Бил Гейтс не каза ли, че ви чака ваксина. Каква свобода сънувате, какви чудеса. Парии презрени...
3
7
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 години
Тъкмо се разлабихме и като ни удари втората вълна ще ни еб. мамата.Дано не съм прав.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко стана с болните излекувалите и умрелите от КОВИД деветнадесет?
1
8
 
5
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Адвокатите никога не са доволни .. За това са ... адвокати .. :D