На второ място сме по смъртност от коронавирус в Европа, кога ще го преодолеем?

Очаква ни сериозна нова вълна, чак към 2022 г. ситуацията ще се нормализира
246
На второ място сме по смъртност от коронавирус в Европа, кога ще го преодолеем?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаква ни сериозна нова вълна на заразяване с коронавирус, предупреди имунологът акад. Богдан Петрунов по БНТ.

"Допреди 1 седмица бяхме в първите 4 страни в Европа по заразяване, сега сме на 11-то място, но по отношение на смъртността на 100 хил. души ние сме на 2-ро място, след Румъния", допълни той.

Още по темата

Според него младите хора трябва да знаят, че с години могат да носят вируса.

"Трудно може да се каже, че вирусът се изчиства за кратко време. Ние и сега не можем да кажем докога ще продължи тази епидемия", коментира акад. Петрунов.

Той припомни, че първоначално се смяташе, че вирусът е по-опасен за възрастните хора със съпътстващи заболявания, но се оказва, че високото разпространяване е между хората в активната възраст - заради широките социални контакти.

По думите му не по-малко от 70-80% от човешката популация трябва да бъде заразена, за да може да се мисли, че вирусът ще изчезне.

"Може би през 2022 г. можем да говорим, че сме свободни от коронавируса", обясни още той, като уточни, че досега наличието на антитела е относително ниско, което показвало, че не те са водещите в имунитета, а по-специално клетъчният имунитет", обясни имунологът.

"Учителите трябва да бъдат с маски, но децата с маски - това ще бъде неразбория. Това няма да бъде решение, може би в най-големите класове", допълни той.

"Симптомите на коронавирусната инфекция и грипната инфекция са трудно различими. Много пъти ще има смесвания на двете инфекции", прогнозира акад. Петрунов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 4 години
Вярвай само на Лидерът на Балканите, той ни оправи ......
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как на второ трябва да сме на първо място!Поне по едно нещо можем да сме първи!:)))
20
4
 
23
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Според worldometers.info сме на 26-то място в Европа по смъртност на 1 мил. души. На кого да вярваме сега?
19
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това безобразие по, което се случва по морето накрая ще даде резултат. Едните тръгнали да почиват по време на чума другите тръгнали да печелят. Този цирк само тука може да се случи. След, като зараза неможе да ги уплаши. Ще си го получат. Крайно време е всички, които са били на почивка да минават тестове, а не веднага да се впускат в навалицата и да заразяват невинни хора.
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той че Тиквето има много трески за дялане,ама с нашите 81 смъртни случая на милион население въобще не сме на второ място ами сме даже извън десетката!
17
4
 
27
 
! Отговори
айсиктир преди 4 години
Как не ви е срам да лъжете така нагло! Всеки що годе умен човек може да провери, че това абсолютно не е вярно!
16
5
 
16
 
! Отговори
Поредните лъжи ! преди 4 години
Например в Белгия умрелите от Ковид 19 са 9900 а у нас само 563 !!!!
15
2
 
21
 
! Отговори
Давайте братя... преди 4 години
Давайте, да се напънем, поне в една класация да станем първи. Защото тази с корупцията не е много престижна и ни се смеят.
14
4
 
19
 
! Отговори
някой преди 4 години
Когато болниците спрат да лъжат и преписватат всичко на този вирус.Политика.
13
13
 
7
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
А и много от русофилите активни пеерасти имат скапало се поколение от многото чукания на техните майки рускини когато навремето беше гордост да се ожениш за рускиня и кръвната плазма се спихва и всички вируси ги нападат и после влизат в черната статистика
12
6
 
24
 
! Отговори
Ася преди 4 години
Баба Пена от Долно *** има високо кръвно, гастрит, болен бъбрек, диабет, перде на очите, разширени вени. Тръшва я короната и я довършва.. Така се случват нещата. Мъчат те 10 болести и накрая те довършва един грип.Как няма да сме първенци по смъртност?!
11
7
 
20
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Скоро ще сме на първо място по мрене в Еуропа а и на нашите управници им е през оная работа,нали си прибраха парите и сега си стоят в луксозните си имоти
10
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато се въведат мерки или се закрие сезона по морето. Развъдник на вируса е там.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак начело в негативните класации
8
19
 
13
 
! Отговори
Електра преди 4 години
Според Импексовите БСПдирасти и Кауня Радев вирус у нас няма. Иначе защо извикаха хиляди бабички в София на митинг, за да останат без електорат ли...
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би малко тестваме?! Ако тествахме повече и целенасочено ще откриват случаите в зародиш, а не в интензивното. Имам предвид тестовете на РЗИ, не за Гърция. Този уикенд изненадващо много тестове докладваха за разлика от миналия дето бяха смешни. Може да сме се усетили или е дело на стъкмистика. Само Николова знае ;)
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато започнем да правим повече тестове.
5
1
 
22
 
! Отговори
Гневен преди 4 години
Dnes.bg проверете по-добре статистиките преди да пишете пълни глупости. Смъртноста в Ирландия например е 359 души *** 100000.
4
11
 
15
 
! Отговори
.. преди 4 години
Надали има негативна класация, в която да не сме на челни позиции.Не че този вирус е нещо "интересно", но заради такива "глупости" съвсем ще ни забутат в шеста глуха.
3
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми спрете да плащате по два бона за всеки който почине от короната и ще видите как няма да сме в таз статистика. Селските фелдшери си пишат каквото искат в смъртния акт и прибират по 300-500 лв на човек. Пуснете проверки