Българите спестяват рекордни суми по време на епидемията

Депозитите нараснаха с 10,4 млрд. лв., жилищните заеми най-търсени
24 апр 2021 12:11, Елка Василева
90
Българите спестяват рекордни суми по време на епидемията
Снимка: архив, БГНЕС

По време на пандемията хората спестиха рекордна сума в банките. От началото на извънредното положение до края на март депозитите на домакинствата са нараснали с 6,73 млрд. лв., или с 12%, показват данните на БНБ.

Това е рекорден ръст на спестяванията на гражданите в рамките на година, пише „Труд“. Явно заради по-малкото пътувания, посещения на ресторанти, заведения и театри, както и заради по-малкото пазаруване на дрехи хората спестяват повече.

Депозитите на фирмите също са нараснали рекордно – с 4,157 млрд. лв. за година и с близо 700 млн. лв. само за миналия месец. Увеличението на спестяванията на бизнеса в банките е с рекордните 16% в рамките на година, става ясно от данните на БНБ.

В резултат общият размер на депозитите на фирми и граждани е нараснал с 10,4 млрд. лв. за година.

Жилищните кредити продължават да бъдат най-търсени. За година те са нараснали с 11,9% или с 1,3 млрд. лв. Същевременно увеличението при потребителските заеми е с 5,5%, а кредитите за бизнеса са нараснали с 2,7%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При управление на ГЕРБ се увеличават парите на хората и бизнеса. Факт.При БСП фалира държавата. Факт.Чалгарите и мутрите са най-долната *** на БСП. Факт.
31
4
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
До Анонимен. - Много си прав, брачед. Това е истината. Който е глупав , разпродава имотите си, земите си, и после *** , че държавата му крива. На калпав космонавт , космоса му крив.
30
4
 
12
 
! Отговори
До Програмист преди 3 години
Евала брат, само че не споделяй тук знанието как си го направил - малцина ще го оценят. Нека много от хората си останат прости и неуки и само да плюят по форумите. В крайна сметка заслужават ли нещо повече, потъвайки в злобата и завистта си? Аз на 40 разбрах, че милионер няма да стана като работя за някой друг, ами се захващам здраво да бачкам за себе си. Иначе банките яко печатат пари без покритие, а дребните хорица се хвърлят на заеми. И балона се надува ли надува - лакомия и простотия голяма.
29
5
 
6
 
! Отговори
До 26 бедни и богати преди 3 години
По принцип си прав, но в България кои са богатите? Може би тези, които са с брутна заплата над 850 лева (медианната заплата в България към момента)? Може би тези, които са със заплата над официалната средна от около 1550 лева? Кой знае. Аз лично си мисля, че богати са тези с месечно доходи на домакинство от поне 50000 лева месечно, но колко са те? С доходи на ниво между богати и бедни са примерно тези с доходи на домакинство от 10000-50000 лева месечно, а тези с под 10000 лева месечно са бедни.
28
5
 
22
 
! Отговори
Репичка преди 3 години
Хубаво беше в новината да се напише каква е сумата на най-масовия "депозит". Да не се окаже, че е 1000 лв. Само казвам... Нев се бъркам в работата на журналистите...
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ПрограмистИнтернет е пълен с безплатни материали...Компютър, интернет, телефон да не са безплатни?На 25 милион, ок но аз затова те питах - до 20 - 25 - кой е бил този дето те е хранил и се е лишавал.Капитала се трупа с поколенията и много от тези хора които обиждаш в момента създават поколение по-умно и можещо от тях с цената на много лишения и мъки. Имай уважение към хората, защото никога не знаеш кой защо е на това дередже.
26
2
 
20
 
! Отговори
Ехаа преди 3 години
Просто заглавието трябва да бъде Богатите станаха по-богати, а бедните по-бедни. Иначе малко се получава несъответствие. Уж хората нямат работа, нямат доходи, а спестяват пари. Или може би броят за спестени бвзлихвените кредити с държавна гаранция, които изтеглиха, защото една голяма част от тях няма да бъдат върнати вкл.и най-вече фирмени такива изтеглени по същата схема. Но няма проблем явно пак някои ще забогатеят на гърба на другите.
25
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
80% от българите са но МРЗ, с 500 лева едва оцеляваш! Вероятно спестяват една малка част от нашенците със заплата на средната!
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остава да уточните кои са тези спестовни българи от заглавието. Поименно!Защото аз съм от София, познатите ми принадлежат към добре образованите слоеве и не се сещам за нито един, който да е процъфтял през последната година с изкл. на 1 съдружник във фирма за медицински консумативи. Доходите на останалите са си същите, но са по-предпазливи в харчовете, че не се знае какво ни чака.
23
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите само се преструват че са бедни а всъщност е пълно с милионери. Освен че имат много пари в брой и злато, около 10% от населението са милионери дори само от имоти. Заради демографската криза се получава така че на един наследник се падат имотите на на няколко рода. Сега които има акъл знае как да ги управлява тези активи си печели пасивни доходи. Някой обаче които са *** ги разпродадоха на безценица. Често си казват те селски имоти, не струват нищо. А то не е така.
22
5
 
18
 
! Отговори
До програмиста преди 3 години
Бате, програмист да си и куп пари да имаш, все нямаш за един шампоан, а ? Така че трупай си парите, ама се заплаквай от време на време, че отдалеч понамирисвате.
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иде хиперинфлация значи..
20
5
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
не пускат парното пестят от тока и водата купуват евтини лекарства консумиратнекачествена храна и всичкото това води до болести затова пестят защото нямаспасение ако попаднеш в болница колко струва една става или леща
19
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедните си мислят че всички са бедни като тях и не могат да си представят че в България има и богати хора. Богатите пък не могат да повярват че има толкова голям процент бедни.И едните и другите се чудят как е възможно това.
18
12
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 години
Нали се живее много лошо в България
17
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ПрограмистЗа да имаш финансова култура, първо трябват финанси.За да се развиваш и учиш - трябват финанси.Когато нямаш финанси, уредите ти са на заем, апартамента ти е на заем, а когато и храната ти става на заем, вече става страшно.Когато нямаш финанси, работиш допълнително, което ти отнема времето за учене, което пък би те развило и довело до още финанси. Омагьосан кръг, от който се излиза трудно.Интересно ми е теб кой и как те е издържал първите 20-25, докато станеш програмист.
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ и ВМРО,освен че се хвалят със спестени пари,вдигнаха цените и продължават да вдигат като на газта ,вече и а парното ,а за другите неща даже ми става зле да ги споменавам.Искат да унищожат останалите 6,2 милиона Българи.За тяхбса гласували 800.000 от които 200.000 купени,300.000 със сплашване иноставят 300.000 които ограбват яко или съдействат активно или пасивно за грабежа на България.
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплатите вървят а икономиката е полу-затворена. Няма къде да харчат. Много повече са спестили. Освен в банките хората си кътат и пари в кеш (бурканбанк) и масово изкупуват и златни монети. На няколко места ми вече ми прави впечатление че изборът на монети силно намаля и цените им се вдигнаха. Хората просто ги изкупиха. Знаем че и цената на златото направи нов рекорд преди няколко месеца. Освен това хората купуват и криптовалути. Само преди няколко дена Биткойн достигна 64000 долара
14
1
 
19
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 години
Цитат: ....до края на март депозитите на домакинствата са нараснали с 6,73 млрд. лв., или с 12%, показват данните на БНБ.Няма депозити на домакинства в публичната статистика на БНБ. Има "Депозити на домакинства и НТООД". НТООД означава нетърговски организации обслужващи домакинствата. Нарастването с 6,73 млрд. лева обхваща - политически партии, синдикати, спортни и културни клубове, читалища, църкви и религиозни общности, читалища, еднолични търговци,... и ... домакинства.
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спестили тия дето имат от липса на спа уикендиЩо не спестят тия дето нямат, хората в провинцията останаха без работа едвам за прехраната намиратАма София не е България разберете