Мостът на Кольо Фичето при Бяла става туристическа атракция

Мостът ще бъде реставриран, ще има и нови съоръжения
Обновена: 1 юли 2021 21:35 | 30 юни 2021 21:35, Веселина Йорданова
9
Мостът на Кольо Фичето при Бяла става туристическа атракция
Снимка: МРРБ

Проектът за ремонт на моста на Кольо Фичето над река Янтра е обсъден на среща на регионалния министър Виолета Комитова и кмета на Бяла Димитър Славов.

Обявеното за паметник на културата от национално значение съоръжение предстои да се реновира със средства по управляваната от МРРБ Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Общата стойност на инвестиционните разходи по проекта е малко над 9,5 млн. лв. Предвижда се със средствата да се финансира извършването на консервация и реставрация на съоръжението, изграждане на двуетажна сграда, в която ще се помещават музей, ресторант и помощни помещения, както и цялостно облагородяване на зоната около моста, съобщиха от МРРБ.

Ще бъде доставено и оборудване за ефектно 3D мапинг шоу и други атракции, които да превърнат общината в туристическа дестинация.

Кметът увери, че има пълна готовност за започване на строителните дейности, като се изчаква финално съгласуване на документацията от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Министър Комитова поздрави кмета и жителите на община Бяла по случай 130-годишнината на населеното място, честванията за която ще се проведат в началото на месец юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: МРРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моста си е съвсем добре. Пак са измислили кан да откраднат 10 милиона!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм го строил моста на Колю Фичето. Така се е пълна атракция. Сега строя магистрала Хемус Лот 6
4
2
 
6
 
! Отговори
Видял преди 2 години
До АнонименТака каза Фичето- паша ефенди, ако моста на Бяла аз не го построя за хилядо гроша - вземи ми главата. След толкова събития и войни моста си е там и до ден днешен да напомня на нашите некадърници докъде са ни докарали!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tя цялата ни държава става туристическа атракция, ама туристи няма, няма и да има. Да вземат да помислят вече как да направят няколко заводи, докато още има хора останали. Иначе след някоя друга година туристите от изток ще дойдат и няма да се приберат вече, а ще си останат тука на празната земя.
2
1
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Т'ва "реновира" из де извира? Да не би из "климатизатора" на некой недопръднал евреин? Да,така е. Защото в Българският език се използува глаголът "подновявам". Друг е въпросът, че посоченият мост на КолЬО Фичето няма нужда от подновяване, а от перфектно извършена РЕСТАВРАЦИЯ. Да живее Царство България ! България на Българите !
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Човека е направил мост който още е здрав макар да са минали 200 години. Погледнете какво правят сеяндурите. Самоковската сеянка прави ремонт на ремонта. Един с кюлчета прави пътища на дунавски вълни. И това строителство трае точно няколко месеца и почват ремонтите. Ако и Фичето беше строил така моста отдавна да го е отнесла реката. Тези сеятдурчета трябва да сепрогонят и да не се допускат до власта по никакъв начин. Това са дол.ни наглеци лъжци и айдуци. Как можахте да ги търпите над 10 години

Спонсорирани публикации