Румен Овчаров: Поскъпване на тока за домакинствата ще има

КЕВР може да го контролира, смята бившият енергиен министър
23 окт 2021 21:41, Красимир Ангелов
64

Токът за бизнеса скача, а през седмицата правителството одобри 110 лева на мегаватчас помощ за небитовите потребители заради растящите цени.

"Помощта не е само за бизнеса, а за всички небитови потребители. Бизнес дружествата са над 400 000, а помощта ще бъде за над 600 000 абонати - сред тях и болници, детски градини", заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на "Опорни хора".

"Тези 110 лв. ще бъдат взети от печалбата на АЕЦ "Козлодуй". Печалбата на централата ще бъде повече от тези 450 млн. лв. Но никой не очаква кризата да завърши в края на годината", предупреди Овчаров.

Още по темата
Според него е време държавата да помисли за средства, които да идват от свръхпечалбите и на други дружества, които не са държавни, като американските централи например.

"Кризата ще продължи, нуждата от компенсации за бизнеса ще продължи и след Нова година. Тази свръхпечалба на американските централи е вече близо 50%. Не може ли 10% от тях да бъдат взети и вкарани във фонд за компенсации? Трябва да се подготвят законодателни промени, така че част от свръхпечалбите да се внасят в специален фонд, който да служи за компенсации", призова бившият министър.

Той прогнозира поскъпване на тока за бита след Нова година, но все пак успокои хората, че това вероятно щ е бъде минимално.

"КЕВР е в правото си да минимизира това поскъпване. Нито цената на вятъра се е повишила, нито тази на слънцето, въглищата, ядрената енергетика. Някакво увеличение би трябвало да заради поскъпването на електроенергията, която ползвdт разпределителните дружества за собствени нужди. Но не би трябвало да има грандиозни промени за домакинствата", подчерта Румен Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Той обаче изрази мнение, че ако днес България вече имаше АЕЦ "Белене", цените на електроенергетиката нямаше да бъдат на дневен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
19
 
! Отговори
далаверата Белене преди 2 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Д.Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров, бившия червен министър Петър Димитров и Явор Куюмджиев плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
29
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както турците са въвеждали всякакви такси, данъци, ангария на българския народ, така сега Брюкселската империя ни въвежда такси и ни краде и ни е поробила в собствената ни територия.
28
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този защо не е в затвора???? Питам и Гешев и Смешев и всички путку у правосъдната система???
27
6
 
17
 
! Отговори
До24 преди 2 години
Ами нали за това скача Полша защото и се месят във вътрешните работи
26
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме роби в собствената ни държава..........Вижда се, че сме под Европейско робство...............Членството се превръща в робство................Борбата за свобода ще започне от Полша, Чехия, Унгария.
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ово е диверсификация.........Ово е либерализация........Ово е европеизация и американизация.........."Криворазбраната европеизация".
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак ли опряхме до стари комунистически крадци да дават акъл на народа.
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа ни продава скъпо собствения ни ток..........................Европейският съюз ни продава скъпо газът, който минава през нашите земи и нашите тръби............Забранява ни да го купуваме евтино............
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хора опомнете се и ги насметете тия какъв е тоя дърт крадец да го канят по студията няма ли млади хора експерти или те са по чужбина
21
6
 
10
 
! Отговори
Бсп е в будна кома.. преди 2 години
Нинова с корупцията няма да приключи, защото е част от нея (Техноимпекс, Булгартабак, уволнена е от Станишев за корупция), но с БСП ще приключи окончателно след тежката загуба на изборите.
20
13
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Овчаров е експерт , ама ГЕРБерите решиха да крадат пари на едро .Ако беше се случил проекта Белене и Големия Шлем на Първанов и Овчаров , пичове и пички вярвайте ми - България щеше да е по-богата от Швейцария . Но пустите крадци на Борисов ни е.. м .. . Сега както винаги Гърция ще стане Център на Енергията в ЕС - Откраднаха ни Проектите (продадоха ги наши *** политици ) - Гърция в момента изгражда проект за високоволтов кабел през Средиземно Море до Египет - в Сахара ще има ВЕИ - 100% КПД.
19
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя що не е в затвора?
18
1
 
16
 
! Отговори
. преди 2 години
Осъзнавате ли какво ви казват??? има договор токът от АЕЦ да бъде изнесен, който не може да бъде разтрогнат, но поне могат да вземат получените пари и с тях да платят скъпия ток на дружествата у нас!!! Нямам думи!!!
17
5
 
27
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Тоз от преди 10 год. трябваше да е в затвора !
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Членството в Европейския съюз много ни отне........Но ще почакаме Полша, Чехия и Унгария първи да излязат или да спрат да изпълняват диктатът на Запада и Брюксел, тогава и ние ще ги последваме.
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога бивши провалени и подсъдими министри ще ни дават съвети как да се оправи България, като те я заробваха?1
14
3
 
10
 
! Отговори
Яжте пасти преди 2 години
Абе, аз да ви кажа, от много тарикатлък и да не разсърдиме началниците от ЕС и НАТО, сме всички в Съюза на това дередже.
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ся ко ? Зеления ток хубав ли е ? А членството в ЕС кво ви донесе освен по високи цени и корупция невиждана в зялата ни история заради еврофондовете ? Някой от вас взе ли еврофонд ? Щото вие ще ги плащате.
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както сега България страда от т.н. Американски централи, така ще страда от частната АЕЦ Белене. Никой частник няма да продава на народа евтин ток. Ще изнася и ще станем енергийно бедни, като не можем да контролираме енергетиката си................Народът е предупредил: "Вода гази, жаден ходи"............"Ток ще газим, без ток ще стоим"............Ще станем страна от Третия свят и в енергетиката........
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виж кво бе, Р.Овч.! Вие не трябваше да се доближавате дори до политиката отново, глей кво ста'а!

Спонсорирани публикации