Заплатата за издръжка расте, брутната вече е 1421 лв.

КНСБ сметна, че увеличението спрямо предходното тримесечие е с 34 лв.
105
Заплатата за издръжка расте, брутната вече е 1421 лв.
Снимка: БГНЕС

Брутната заплата за издръжка е от 1421 лв., според данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

През септември необходимият нетен месечен доход на работещ човек, живеещ сам, трябва да е поне 1103 лева, за да може да покрие разходите, включващи храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт.

Спрямо декември миналата година има увеличение на заплатата за издръжка с 56 лева за живеещ сам работещ човек. Спрямо предходното тримесечие увеличението е 34 лева, предаде БТА.

През юни необходимият нетен месечен доход на работещ от едночленно семейство беше 1069,25 лв, а брутната заплата за издръжка - 1378 лева.

Доходите на двамата работещи възрастни в типичното българско семейство, което в момента е от двама възрастни работещи и едно зависимо дете до 14 г., трябва да са по 1279 лева брутна работна заплата на всеки от работещите, за да може семейството да живее нормално. Чисто двамата трябва да получават по 992 лева.

След 30-годишен опит в изчисляването на необходимите средства за издръжка на живота за 4-членно домакинство, през последните две години ИССИ работи за разработването на методика за изчисляване на заплатата за издръжка. Между двете понятия - "издръжка на живота" и "заплата за издръжка" - има различия. Изследването за издръжка на живот показва обективно необходимата за даден вид домакинство сума от средства, докато стойността на заплата за издръжка е израз на необходимия среден размер на работната заплата, която осигурява тези средства, в зависимост от броя на работещите и членовете на семейството на издръжка.

И при двете понятия се използва потребителска кошница.

Заплатата за издръжка е "измерител на доход от труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социалноприемлив стандарт на живот". Доходите, получени от заплата, трябва да бъдат достатъчни, за да се осигури активно участие в обществения и социалния живот; например, трябва да осигури "средствата и свободното време за участие в гражданския живот на нацията", както и на адекватни средства от гледна точка на храна и подслон.

Потребителската кошница включва 479 хранителни, нехранителни стоки и услуги (без консумация на алкохол и тютюн): хранителни - 162 бр., и нехранителни стоки и услуги - 317. Приема се, че семейството живее в собствен дом (съобразно статистиката - това е ситуацията при 84 на сто от българските семейства), жилищна площ - 70 кв. м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: кнсбиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
до 62 преди 2 години
Че какво им е на ЕS6 класовете?
46
1
 
4
 
! Отговори
до Програмист преди 2 години
А защо, след като концепцията е да се строи ооп бекенд, са заложили на JS ? Не че е проблем, ама рядко се среща такава комбинация.
45
1
 
2
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
Честно казано, все повече предпочитам ванилата :)
44
2
 
3
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Дъни се яко и на react и на node и нa angular и на vue нон-стоп. И няма тенденция това да спре скоро.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 18"Всеки според чергата си. Аз като студент изкарвах 5000 и ми стигаха. Днес не ми стигат и повече от двойно. - И къде ги изкара бе, мухъл? Като студент, ако реално си бил студент, ще знаеш, че никоя комапния няма да те вземе на повече от 20 часа на седмица. И кво? Изкара се, че взимаш 62.5 лева на час? В коя компания? Няой чичо да не те нае, каео key employee?
42
2
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
Е то всеки уеб-аджии знае JS. Пък и да не знае, се прехвърля много лесно от други езици. Там хватката са многото frameworks и да можеш да се ориентираш в манджата с грозде, дето се получава накрая :)
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист - реакт, ноуд ... Алоо, това 2018-а ли е?
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Dev - Това е навсякъде. Ако не растеш в компанията, като позиция или не си директно отговорен за разработната на нови продукти и продажбите им, препоръклата ми е, да си смениш работата.
39
1
 
1
 
! Отговори
до Програмист преди 2 години
Трябва да разгледам концепциите на SF, че така и така от Node не можеш да избягаш, поне да си струва парата :)
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист - Докато станеш адеквате на JS, може и да е късно вече ....
37
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Интересно какво търсят програмисти през работно време в този пенсионерски сайт.
36
1
 
3
 
! Отговори
realfc преди 2 години
Аз на държавна работа работя и такава заплата не съм виждал никога. А не е като да нямам стаж.
35
1
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 2 години
SalesForce не е работа за програмист. Вярно, че има добри пари, но не е моето.
34
1
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 2 години
Има обяви за уеб с python. Вярно, че не са много, ама с Джанго и/или Фласк и опит в уеб на други технологии ще те вземат веднага.
33
1
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
Гот е пайтъна. Обаче специализацията ми е уеб, а там гледам не се търси толкова много в страната. Не ми се занимава с data science, където са повечкото обяви.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм на пайтън и на кафка с 9К. Фул стек са на 7К.
31
3
 
4
 
! Отговори
Dev преди 2 години
Само дето никой не вдига заплатата. През 2017-а получавах 4500лв нето като бекенд дев, сега през 2021 пак получавам толкова. Да сметнем какво можех да си позволя преди 4 години и какво сега. На практика заплатата ми е намаляла с 30%. Не ми се занимава да сменям фирмата, а и на повечето хора над 35 годишна възраст не им се занимава.
30
2
 
4
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"Ду.*** знае 2 и 200"
29
2
 
18
 
! Отговори
Потребителска нощниц преди 2 години
Ако КНСБ може да изчисли как семейството си е купило 70 кв.м. "собствен дом" с 1100лв заплата, могат да се конкурират и с професор Витанов по развинтено въображение.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стийв Шерцман, BlackStone. В крайна сметка ще се стигне до реален дифицит на енергия, и това означава мащабен ръст на цените. Ще се появят нещастни и бедни по целия свят, и тогава ще видите какво е реален хаос. Нефтените компании все по-трудно намират средства да финансират скъпия добив, а без нов добив обемите ще падат. Абсолютно неясно е как от днешната сиуация ще подаднем в дивния зелен свят на соларните панели и вятърните мелници при зеления преход.