Шулева: Пенсионери с 30 г. стаж и с 45 г. получават едно и също увеличение

Средните пенсии все повече се приближават до минималните
Обновена: 11 яну 2022 22:06 | 11 яну 2022 22:05, Анисия Иванова
202

Ощетени и компенсирани: Кой е виновен за гафа с пенсиите и има ли гаф наистина?

"Цялата тази сага започна преди повече от година, когато беше обявена тази 50 лв. добавка към пенсиите. Това доведе до очаквания, че тя ще стане част от пенсията. По-големият проблем се получи, когато през лятото тази добавка от 50 лв. стана 120 лв.", посочи бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева в студиото на "Денят ON AIR".  

Това, което социалното министерство по времето на служебните кабинети беше предвидило, трябваше да покрие това увеличение с коефициента тежест на трудовия стаж тези 50 лв., уточни тя.

"Разчетът беше направен така, че да няма почти пенсионери, които да получат по-малко от 50 лв. С обещанието, че всеки пенсионер ще получи толкова, колкото през декември, нещата съвсем се задълбочиха", смята бившият вицепремиер.

Според нея експертите са разчитали, че хората ще приемат пенсията с нейното преизчислено увеличение, като увеличение, а добавката - като нещо отделно.

"Не може един пенсионер, който има 30 г. стаж и един, който има 45 г., да получат едно и също увеличение. Пенсията се изчислява на базата на трудовия стаж и на дохода, на който си се осигурявал", подчерта Шулева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ има много стръмно покачване на минималните пенсии за сметка на средните.

"Те остават относително недостатъчно компенсирани. Средните пенсии все повече се приближават до минималните. Това създава противоречие в самата осигурителна система", категорична е тя.

Бившият вицепремиер отбеляза, че минималните пенсии са безобразно ниски и живеенето е почти невъзможно.

"В годините средният осигурителен доход растеше много по-стръмно, отколкото пенсиите се компенсираха по "швейцарското правило". Това доведе до смачкването на средните пенсии. Таванът трябваше отдавна да падне. При него има една друга голяма несправедливост, свързана с трудовия стаж", обясни Шулева.

Бившият социален министър коментира и темата, че юни месец ще се мисли за нов пенсионен модел. "До юни няма да има промяна - нито в тавана, нито в пенсиите така, както са изчислени към момента", изтъкна тя.

А относно инфлацията за първото тримесечие, бившият вицепремиер каза, че липсва ясен механизъм за компенсация за увеличените цени на енергоносителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сегашен 1 лев е равен на 10 стотинки бай Тошови пари.Ако сега взимаш заплата 2000 лв. е като едно време преди 1989г да взимаш 200 лв.
79
1
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Промяната иде от Харвард (ама онзи, дето се завършва online) :)))
78
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо все така става?Без значение кой идва на власт, като се качат горе и вземат властта все едно някой им сменя чипа.Обещават,обещават,обещават и после не става така както обещават.
77
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усещам как ще има повторение на Жан Виденовата зима.Кирчо и Кокорчо ще си заминат в най-скоро време!Досега трябваше поне да разкарат Борисов,Гешев,Пеевски и Доган и да ги бутнат в панделата като им вземат всичко.За пенсиите какво да говорим?!А за ония чегъртачите какво да кажем?!
76
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунист пари дава ли бе?!Не са слизали от задкулисието,нищо не сменихме през 1990,нито сменихме сега.Никаква промяна няма!Комунист само знае да лъже и да краде!
75
2
 
21
 
! Отговори
ПП преди 2 години
с едно изречение пенсионерите онова със супата .
74
1
 
21
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименкакъв срам...болните и старите...да си чувал за ...Солидарност,демек болните и старите може да са внесли много повече от мрънкащите безработни или водещи новини с силиконови...джуки...пригодени за ***.иса на шефа им...тотална щета сте,болните и старите изградиха и създадоха това което вие продавата като...скрап,е ще ви съдим за грабежа,децата ни ще съдят вашите...ще правят революции,няма да признават "законите" с които ни ограбвате...Бог ни е дал живота...Аз съм Свободен Човек!!!
73
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шушлекова Над 45 г. възраст никой не те търси за работа и до 75 г. възраст не може да се пенсионира и умира от глад. НОИ е направен за други времена когато не е имало часни фирми и възрастова дискриминация.
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До не на МИН. ПЕНСИЯ Принципно е така, но виж че на практика няма работа за всички или е ниско платена и не стигат достатъчно осигуровки за пенсии после. Много хора не могат да стигнат живот и до 50 г. а са внасяли най-много. Пенсионната система е като касата и взема от всички а после дава само на болните и старите.
71
2
 
4
 
! Отговори
Шушлекова преди 2 години
Остарявам и имам нужда от яко чесане
70
1
 
17
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ама г-жо вие с божков плащате ли пълни заплати в хотелите си ?...е криете доходи и мачкате работещите...ама държавата ни виновна...виновна е,че ви позволява да крадете г-жо и да ограбвате работещите за вас!...ама вие си се изхождайте...безполезно..."експертно"
69
1
 
16
 
! Отговори
мак преди 2 години
Медиите дават трибуна на всякакви бивши, позабравени, компрометирани, някои дори съдени, които само критикуват и дават акъл на сегашните. Ако всичко е толкова лесно, защо те не са направили това, за което сега се изказват, докато бяха на власт?
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Кърджалийско млади и здрави, получават и обяд. Сбъркано , корумпирано.
67
1
 
5
 
! Отговори
УНССто преди 2 години
Намирисва ми на харвардско обучение!!!
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 87 Социалната е врзана към минималния доход за оцеляване и немя общо със стажа, а максималната пенсия е спрямо категорията и нямат общо. Социалните не са винови, че заплатите са ниски или крият осихуровки. Като не са доволни от заплатите, защо не стчакуват докато работят ами си мълчат и после реват *** държава че са им ниски пенсии. Освен това много крият и вземат пари под масата за 50 г. стажа а после реват, че нямат пенсии. Пестете докато работите а не чакайте на държава.
65
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
45 г/ години но си клати краката като политичка на НДСВ или СДС, а само за 2 г. стаж миниор може да направи рак. Има голяма разлика.
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая не трябваше ли да е в затвора ?
63
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно е че пенсионерите с над 30 години стаж и тия със социалните пенсии за старост са почти еднакви? Как е възможно това? Един цял живот не е плащал осигуряване и взима колкото друг дето са го гърбили 30 години?
62
1
 
10
 
! Отговори
Сус бе преди 2 години
Шулева, тая ня беше ли някаква скандална министърка? Защо я вадят от нафталина?
61
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До не на МИН. ПЕНСИЯ - не е вярно.