Трайков се задейства, маха Паметника на Съветската армия

Той иронизира управляващите в СОС, че бездействат за премахването му
382
Трайков се задейства, маха Паметника на Съветската армия
Снимка: БГНЕС

Кметът на столичния район "Слатина" Трайчо Трайков, заяви, че още днес задейства процедурата по премахването на Паметника на Съветската армия.

В заседанието на Столичния общински съвет, управляващите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на Демократична България за т.нар. "Паметник на Съветската армия" с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г, написа Трайков, който е от ДБ, в профила си в социалната мрежа. 

В Доклад на ДБ, който бе внесен през 2020 г., се посочва, че Монумент на окупационната Червена армия (МОЧА), както е известен сред желаещите демонтирането му, няма статут на войнишки паметник и не е обект на международни документи. Няма и статут на единична недвижима културна ценност. Припомня се направеното по поръчка на Столична община социологическо проучване през 2014 г., според което стотици хиляди софиянци са категорично за демонтиране не желаят "Княжеската градина" да бъде доминирана от въпросния монумент. Предложението е той да бъде демонтиран и преместен върху държавен терен извън централната градска част на град София.

Много добре, утре ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка, заявява още Трайков.

Заради руската инвазия в Украйна паметникът се пази от патрулни полицейски коли. В доклада пише и това, че той често става обект на вандалски нападения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
1
 
2
 
! Отговори
Свободен Българин преди 2 години
Всички символи на болшевишката напаст трябваше отдавна да бъдат сринати. Русофилите - най-долната пасмина, готова по всяко време да предаде България на мужиците, в момента беснее и хвърля къчове.
253
0
 
0
 
! Отговори
многознайко преди 2 години
Грешка-не е Слатина ,а СРЕДЕЦ!!!Поне научете кой на коя община е кмет.
252
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 265: вие кога ще почнете да правите разлика между Царска Русия и поробителя СССР? Даже те самите ясно казват, че са две различни държави!
251
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ще направите мол ли ?
250
2
 
7
 
! Отговори
user преди 2 години
А какво правим с Руски паметник и Руската църква?! На 3ти март да слагаме феновете ли?! Продажни ***.
249
7
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Мятайте го в пеша, а ако всички комунисти го последват ще е национален празник! От всички градове и села трябва да се заличат всички паметници на съветския поробител! А на тия които го защитават може да им се набие в тиквите, че защитават паметник на башибозука!
248
8
 
11
 
! Отговори
Баба от село преди 2 години
Как не ви е срам, недоносчета мизерни? Защо унищожавате историята ни? Няма значение какво става сега, това ,което е ставало в миналото, трябва да се помни.
247
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
259 - А няма ли да е по-добре теб да те махнем от Пловдив? Или направо от майката земя? Ресурсите са ограничени и не може вече с лека ръка да се пилеят!
246
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Майничка....За да го виждаш отдалече,чадо.
245
7
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Какъв паметник ще махате,къде ще се криете,когато руснаците ви потърсят сметка?А,ще вземете пример от украинските разбойници,които вече се изпокриха,ясно.
244
5
 
19
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
А бе само да попитам че ми е интересно...наближава 3ти март.Тези който хулят русите какво ще празнуват...4ти юли ли. С кючек ли ще посрещнете тази светла дата. Щото Кирчо май няма да празнува..той е канадец.Гледайте да не споменавате "честит празник" продажници такива. Аз само питах за един приятел де.
243
16
 
7
 
! Отговори
Майничка преди 2 години
Ами Альоша къде да го дянем за паваж ли да го използваме.Трайков идвай и в Пловдив . Ама някой да обясни защо Альоша окупатора е 10пъти по голям от паметника на Цар освободителя.
242
14
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Да ги съберат с пловдивския Альоша на некое стрелбище да се упражнява аскера в стрелба по руски нашественици.
241
6
 
14
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Даже ще предложа в фейсбук монтирането на паметник на загиналите Афганистанци в Ню Йорк до мястото на кулите, като акт на равнопоставеност на паметника на Американските пилоти загинали при бомбардировките над София. Ще подкрепите ли подобна инициатива?
240
5
 
24
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Важното е паметника на Американските летци бомбрдирли мирното население на София да не го махате от тревната площ пред американското посолство! А паметниците на загиналите против фашизма могат да се махат - то какви фашисти ще сте ако не ги махнете? Важното е - не да е за България, а против Русия! Аз дори предлагам да се монтира в близост до министерски съвет и парламента един паметник, като задни части с цвят на немско и американско знаме на достъпна височина, че да може... сещате се.
239
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трайков иска да премахне Хеосовата пирамида. Този скелт от гърдеропа е жив.Този иска да блесне, защото е много т ъ п .
238
4
 
15
 
! Отговори
Дрът шоп преди 2 години
Нема да пипате паметнико! Мавзолейот бутнахте сега и те този паметник... Абе най- големиот символ на комунизъма в центъра на София - НАРОДНИОТ дворец на културата- него оти го не барате? Бутнете го и тогава паметникот.
237
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей такива като тоя ни набутаха в нато и европа
236
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, утре като дойдат, ще ти го изтинат от задния двор.... и нас ще изринат заради такива безчинства. Няма как да пипаш историята, ти да не си македонец?
235
18
 
8
 
! Отговори
Само така преди 2 години
И убиеца альоша да изчезне пОт древния и вечен Пловдив!!!