Цените на храните ще растат, инфлацията у нас може да е двуцифрена

ДКСБТ: Европейските икономики ще бъдат сериозно разклатени
28 фев 2022 20:15, Анисия Иванова
77
Цените на храните ще растат, инфлацията у нас може да е двуцифрена
Снимка: БГНЕС

„Няма как да останем без храна. Храна ще има, просто ще имаме постъпателен тренд към покачване на цените на храните. За хората, които са с по-ниски доходи, ще се създадат доста сериозни трудности. Може би ще се наложи държавата с доста непопулярни мерки да се намесва, за да се овладее ситуацията.“ Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според него все още е трудно да се каже колко ще бъде шокова инфлацията. Световните борси реагираха мигновено, още първия ден (на военните действия в Украйна - бел. ред.), но има и по-високи нива през февруари, особено за зърното, посочи Иванов.

Сигурно е, че ще има възходяща тенденция при зърнените култури, най-вече при пшеницата и слънчогледа, слънчогледът се е върнал на най-високите нива заради лошата реколта през 2020 г., поясни той. По думите му много е важно каква ще бъде реколтата в южното полукълбо. Владимир Иванов напомни, че имаме добре развит зърнен сектор, който надвишава като обеми вътрешното потребление.

По отношение на храните в момента няма логистични проблеми, увери председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По думите му в момента няма дефицит от нищо. "Има свръхпредлагане от всичко, но е ясно, че енергийните ресурси няма да се стабилизират, техните цени и сме свидетели на постоянна тенденция в посока нагоре. Колко бурна ще е тя, много зависи от това кога ще свърши този конфликт, как ще се развият нещата. Очакванията не са добри, негативни са. Със сигурност ще е тенденцията към повишаване, въпросът е колко рязко ще бъде.“, добави Иванов.

На годишна база най-сериозно е поскъпването при млечните продукти – средно около 25%, при свинското месо и ориза нивата кореспондират с тези от същия период на миналата година, картофите се колебаят между 10 и 12%, даде примери Владимир Иванов. Цената на зелето е с над 50 на сто по-висока спрямо миналата година заради лоша реколта. При плодовете има около 15% по-високи цени. Най-сериозен е ръстът при пресните зеленчуци – домати и краставици поради много поскъпналото производство. При захарта нарастването е с 20%.

Той прогнозира, че на годишна база инфлацията у нас може да достигне двуцифрено число, но за шокови стойности говорим, когато има двуцифрени числа в рамките на месец.

„Зависи от това как ще приключи въпросното мероприятие и как ще се движи пазарът на енергийни ресурси“, подчерта Иванов и допълни, че пазарът е всичко друго, но не и стабилен.

Има постоянна нестабилност и мощно нарастване. Ако това продължи достатъчно дълъг период, ще се стигне до сериозна декапитализация на европейските икономики, а по-малките икономики като нашата ще понесат и по-големи вреди, обобщи Владимир Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
3
 
! Отговори
Лопе преди 2 години
Освен с водата, тока и парното, няма с какво дами извинете ръцете. Ако трябва няма да ям краставици или хляб, няма да си карам колата когато не е нужно и няма да ходя на почивка. Моята инфлация ще е минимална. Колкото повече хора го разберат толкова по малка ще е инфлацията
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Занимават ни от 2 години с измислена пандемия, сега по 100 новини на ден за Украйна, а междувременно цените растат. Ще плачем за Украйна, а иначе няма с какво да си платим сметките, нали така?
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега ще има спекула и инфлация , зимата на жан виденов ще е нищо , а пп то ще се оправдават с войната
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
засега по западните търг вериги хвърлят стоката за да държат цени , вчера случайно видях три бокл кофи на една голяма т верига пълни с мрежи портокали . КОЙ НИ ГИ НАБУТА ТЕЗИ ВЕРИГИ и в нап не са свързани , изнасят си печалбите извън България Можеха тези плодове да ги дадат на украинците поне
64
1
 
11
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Нали ПП са "великите икономисти" ще ни спасят. Не разбрахте ли, че Кирчо е спуснат от Козяк да ги обслужва и да си крадне междувременно. Грам не им дреме за България, виждате че гони министри, които не пеят в общия хор.
63
15
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Абе да се качват бе, няма лошо :))) Който има, пак ще си има и ще си купува всичко. Ако ми се прияде таратор по турски, с по-гъсто мляко, орехи, пресен копър и олио "Бисер" (че е най-добре рафинирано и най-малко мирише) ще си купя краставици, ако ще и 100 лева да е килото. Важното е, че маргиналите с промитите от комунистите мозъци, че ГЕРБ са много лоши се наиграха яко и сега ще умират от глад :)))
62
1
 
6
 
! Отговори
До анонимен 63 преди 2 години
наистина цените на имотите ще падат, след като ФЕД, а след това и ЕЦБ ще вдигат лихвите. Купувайте комодитийс, и основно - злато и сребро, а може и петрол и газ - ЕТФ-и.
61
1
 
16
 
! Отговори
. преди 2 години
Тя досега беше двуцифрена реалната. Значи ще стане 3 цифрена!
60
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мога да изкарам без плодове и зеленчуци доста време , ама по борсите като започнат да им се развалят , или ще свалят цените или ще хвърлят стоката . Време е да им направим бойкот .
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше едни 213 000 биткойна , доста работа ще свършат в момента , но къде са ?
58
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да видим сега , 1000 евро за бетон и тухли или паричките в джоба ! Предречения спад на имотите още от миналата година вече е в ход .Не слушайте брокерите и не четете поръчкови статии , просто се огледайте около вас .
57
3
 
12
 
! Отговори
Кирчо и Кокорчо преди 2 години
До izh Пак ли комунистите са виновни? 33 години управление на психо десните, за туй сме на тва дередже! Сто по сто комуниста да те зарадват изодзад!!
56
2
 
8
 
! Отговори
До izh преди 2 години
най-голямото крадене го направи заврения зет, дори си купи комунистите, чрез корнито
55
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кокорчо каза, че няма да допусне да е двуцифрена, предвидил е всички сценарии, ще се ококори, но няма да види две цифри
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
простоото киро мене цяла зима ме топли победата на радеф и ям харварски моабети
53
4
 
22
 
! Отговори
izh преди 2 години
Имаше песен "комунизмът си отива" , да ама комунистите останаха, първо разграбиха страната сега сърбаме попарата на наследниците им. Не напразно първото което направиха след Жанчо, беше да създадат 10 големи и н-на брой по малко медии Пропагандата и инсинуациите е голяма работа. Едни ще повярват на фотоколаж с кюлчета, друг на икономически теории за световните кризи, трети за Сорос, евреите и Бил Гейтс - въпрос на манталитет. Та да няма сърдити за цените - всичко все пак е за ПАРИ
52
4
 
12
 
! Отговори
toti преди 2 години
Споко ,след седмици и копривата тръгва,ориза е колко искаш .....не се умира лесно от гла,а и зимни сланини сме натрупали
51
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва ред да се връщат дълговете . Свиквайте . Еврочленство .
50
1
 
27
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Сигурно има грешка в сайта. Не може да бъде двуцифрена. По- скоро ще е трицифрена както сме я подкарали.....
49
1
 
16
 
! Отговори
георги преди 2 години
няма шанс двуцифрена инфлация! пуснете си кокорчо той обеща.до 2-3 месеца ще поевтинеят юрганите и ски екипировката и ето ти съвсем поносима инфлация от 5.4 %

Спонсорирани публикации