Българинът пак се реди за гориво, запасява се с храна, тоалетна хартия

Психолози: Човешката психика мобилизира ресурсите за самозащита
4 мар 2022 11:25, Анисия Иванова
53

Станахме свидетели на опашки пред бензиностанциите вследствие на спекулация за покачване на цените и липса на бензин, а в началото на пандемията изпразнихме магазините от храна и тоалетна хартия.

Психологът Пламен Димитров посочи в "България сутрин", че това е синдромът на несигурността и тревожността, която ни е завладяла още преди 2 години с пандемията.

"Тези състояния доминират в съзнанията на хората и от това се поражда желание за самозащита, за да възстановим усещането за достойнство и сигурност. Човешката психика е устроена по този начин, че мобилизира ресурсите си за самозащита. Това, което правим, невинаги е рационално, но потиска усещането за заплаха и липса на контрол", обясни той.

Доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации смята, че първата стъпка е да изчистим от себе си тревожността.

"Има вътрешен механизъм в обществото, с който тези неща се преодоляват. Видяхме огромни подигравки срещу хората, които са се редили на опашки - това е един от елементите на вътрешния механизъм. Трябва да търсим различни информационни източници", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

А хората, които се поддават на паниката, мислят по следния начин: Аз знам, че нищо няма да стане, но за всеки случай да го направя.

Пламен Димитров подчерта, че пропагандата работи така открай време - да се създаде криза, когато я няма, е начин да се постигне контрол. Много от ресурсите на хората са на изчерпване, тревожно-депресивният модел на поведение е в пъти разширен, стана ясно още от думите му.

"Пропагандата работи с натрупване. Години наред говорене колко сме зависими от руския газ. Тук е отговорността на управляващите - да изявяват послания, които да спрат тревожността на хората. Изпуснато е някакво време, в което пропутински послания са били разпространявани в България, включително чрез политически сили", коментира доц. Христов.

По думите му става все по-трудно да се ориентираме в битката на пропагандни влияния по време на войната в Украйна. Той посъветва да ползваме много различни медии.

"Европа проспа изключително много неща. Години наред се занимаваше с разни бюрократизми. Западът изглежда презадоволен и преял, за да направи реални действия. Информационната война може би можеше да бъде спряна или ограничена по-рано", отбеляза доц. Христов.

Психологът пък изтъкна, че твърде дълго хората живеят в хронична екзистенциална криза. Те са загрижени за бъдещето си, за перспективата в живота си, особено по-младите семейства с малки деца. И тази война с всички нейни драстични влияния върху човешката психика, обясни той.

Димитров поиска психологическата помощ да влезе в здравноосигурителния апарат. Всеки български гражданин или бежанец да има достъп до такива безплатни грижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
11
 
! Отговори
Гадна сура преди 2 години
Абе аз само да питам...какво се случи със Слави? Нали щеше да ви оправя живота? Хахахахахаха
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво друго да прави българина. Да чака трохите ,обещани на Киро в замяна на неговото предателство на националните интереси на страната ни.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина зарежда с гориво, защото прави доброволни курсове до Румъния и обратно да превозва бежанци. Купува хигиенни материали и храна за да ги дари на бежанците. Защото държавата нищо не прави по въпроса, а като гледам и вие журналитите не сте се информирали какво се случва в момента.
40
0
 
10
 
! Отговори
КИМ преди 2 години
Със заплата от 900лв.,няма как да се записвам,само живуркаме,живееме в стрес и оцеляваме кой как може.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bravo nezavisima osvobodena bulgaria.
38
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами защо не,който има свободни пари и съдове за съхранение,един тон горивото да речем след месец ще му донесе една прилична печалба!
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
толкова се заблъскаха да казват, че няма да има кризи и всичко е нормално...почвам да се притеснявам, че искат наште ора да се запасят на спокойствие за идващата криза и после мишовците да се оправят:)))
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега пак няма да е вярно...ББ с неговата Руменова зима, вече е банален. Тя мина, пък като гледам се умираше от болести, а не от студ и глад и Баце го гледам жив....Ваксините с изтекъл срок и там провал, каво ли не беше....Затова всички сме цивилизовани хора/предполага се/ когато някой започне да ни плаше, свързваме се с Правителството и ни отговарят. Аз също се учудих, че никой не е предупредил и каква е тази паника, но явно след 12 години лъжа, дълго време ще имаме неадекватни реакции....
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които всяват паника и си играят с човешката психика, по бързата процедура, заедно с този, който им нарежда. Ако обикновен човек пусне фалшива информация застрашаваща психиката или живота, нали веднага ще бъде осъден от Гешев. Сега путиновица да се захваща, че и неговият ред идва....Да си взима снимката на Сталин и в някой бункер...Психопати алчни. А за младежта на Герб нямам думи. Трябваше да използват знанията си градивно, а не да заплашват населението. Затова затвор за такива.
34
1
 
6
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Това с тоалетната хартия се дължи на разстройство от прокисналото зеле.
33
1
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Запасява се,защото е патил.След фалита на социализма,сиренето и кашкавала се продаваха срещу купони и след чакане на дълга опашка.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха,ха почитателите на Учиндолският Чал гар мечтаещи и пеещи в кръчмите за ферарита, се наредиха с часове през ноща да сипят бензинец и дизелак за да спестят 5 лева.Фейса им разказа играта, бяха полудели, сега-пълна тишина. Ю бре тоз ***.
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрахте нали ГЕРБ младежи са виновни ,не Киро.
30
0
 
13
 
! Отговори
Ми давайте преди 2 години
Бутайте се по опашки, ошушкайте се до стотинка и наливайте вода в мелницата на търгашчетата. Като ви свършат запасите, после на двойни цени.И това е в целия свят, много тенденциозно е приписана като българска черта.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейййй не се научиха тея хора да си мият дупетата и това си е
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
все още не е незаконно да си *** лошото е че така вдигат цените и за останалите
27
7
 
29
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Абсолютно нормална, интелигентна и правилна реакция е в момент като сегашния да заредиш догоре резервоара на автомобила, да купиш храна поне за седмица, да се запасиш с необходими неща. Подобно поведение би трябвало да се поощрява и организира от държавата, а не да се осмива от безполезни "експерти". А опашката пред бензиностанциите беше 95% заради пътуващите за празника. На следващият ден нямаше никакви коли при колонките. Но важното е да намерим за какво да обидим "народопсихологията".
26
0
 
16
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Много си прав! А какво става с цените на имотите. Пазарът в ръст ли е или в застой? Отговорете на въпроса, дами и господа брокери. Както е казала една умна глава - "Скоро ще видим кой плува без бански"
25
0
 
13
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
И МЕНЕ МЕ Е СТРАХ ПРИЗНАВАМ СИ-АМА ЕДНО Е ДА ТЕ Е СТРАХ И ДА СИ ГО ПРИЗНАЕШ -А ДРУГО Е ДА НЕ ТЕ Е СТРАХ И ДА СИ КУПИИШ 10 СТЕКА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ.
24
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът на външните работи Теодора Генчовска: "Готови сме да понесем тежестите от санкции срещу Русия, заставаме изцяло в подкрепа на Украйна"