Помощ от 40 лв., но само за подали заявление за бежански статут

За украински граждани, които пребивават с право на престой, няма подпомагане
68
Помощ от 40 лв., но само за подали заявление за бежански статут
Снимка: БГНЕС

40 лева помощ на хотелиерите ще се изплаща само за украински граждани, подали заявление за бежански статут.

Останалите, които пребивават тук с възможността, която им дава държавата ни за престой от 90 дни, няма да имат право на подпомагане.

Още по темата
Това уточняват в информацията, публикувана на страницата на Министерския съвет.

Малък е броят на украинските граждани, поискали от Държавната агенция за бежанците регистрация за хуманитарен статут и международна закрила.

Повечето от пристигналите тук, основно жени и деца, се възползват от правото си на 90-дневно пребиваване в страната. За тях обаче държавата няма да изплаща 40 лева помощ на хотелиерите, обяснява зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев, цитиран от БНР.

"Към момента информацията ми за работния вариант във връзка с тези помощи от 40 лева е, че ще имат право тези украински граждани, които поискат статут за закрила през Агенцията за бежанците - тоест тези, които получат хуманитарен статут за международна закрила. Останалите, които не поискат такъв статут, към момента се водят туристи и за тях моята информация е, че не е измислена схема за подпомагане", каза той.

Предстои организацията за регистрацията и статута на украинските граждани да бъде променена, коментира председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров. Как и кога ще стане това обаче, на този етап не е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната пенсия за трудов стаж е 370 лева. Това прави по 11 лева на ден за пенсионер, който малко или много е работил 30-40 години. В следващия момент 40 лева на ден (или 1200 лв на месец) за бежанците. Аз разбирам, че им е трудно и приемам един два месеце да им се дават помощи. Но иначе излиза, че те без да работят ще взимат повече пари от доста работещи българи!
46
0
 
2
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Един. *** Друг плаща! Да не се тупат в гърдите, правителството че те ги дават! Те само взимат!
45
0
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
Аз не видях момчето да е обещавало дом и пари. По прочетеното аз разбрах само съдействие? Излишно го обиждаш.
44
3
 
1
 
! Отговори
до 60 преди 2 години
до 60Ами ти си и общеал това, и тя го е очаквала. Да не си обещавал, да се правиш на големия мъж, аман от такива гларуси
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно хотелиерите не приемат от дорбро сърце, а с желанието за келепир, сега се вайкат и след 1 седмица грозно ще изгонят бежанците, на които и без това не им е лсно. Чудя се кой идва тук, аз бих останал в Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Германия, но не и тукНо държават би следвало да има лесни правила и бързо обезщетение за всички бизнеси и общински помощи към бежанци
42
1
 
13
 
! Отговори
Айде са преди 2 години
Уважаеми дами и господа, познавам едно момиче от Украйна, на морето се запознахме. Искаше да дойде тук. Казах и че ще и помогна да си намери работа и да я настанят при други бежанци. Момичето очакваше явно да я уредя в нас и да я издържам. Направете си сметка, какво очакват от нас.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде ще дойдат парите ?
40
1
 
21
 
! Отговори
Браво бе... преди 2 години
Детските надбавки са 40 лв. от 30 години и нито едно правителство от тогава не ги помръдна. За разлика от пенсиите. Защото децата не гласуват. И държавата нямала достатъчно пари !? После защо нямало раждаемост ? Нямам нищо против бежанците. Мисълта ми е за децата.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измислиха го. Уж дават, ама другия път. Украинците, които се надяват някой ден да се върнат в страната си, не бързат да подават заявления за бежански статут, защото им се записва в паспортите и ще си имат след това проблеми. А според новото решение от миналата седмица те имат право да останат в ЕС не 90 дни, а една година. Следователно много малко хора ще подадат такива заявления скоро.
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми нали хотелиерите ги приеха от солидарност за да им помогнат, що сега искат пари?Само използваха ситуацията да си напълнят хотелите и да лапат мангизи от нашите данъци. А на тези дето прибраха бежанци в домовете си ще се плаща ли? Те с какво са по-различни? Или те имат повече пари от хотелиерите?
37
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българите бягат от България, защото държавата им плаща по 40 лв на месец за дете, обаче сега същата тази държава ще плаща по 40 лв на ден за украинците. Гениален просто Кирчо!!!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
po edna minimalna bulgarska zaplata za vseki ukrainec bejanec v bulgaria i da si naemat svobodno jiliste, da si kupuvat svobodno hrana, svobodno drehi, da si plastat svobodno smetki za voda, tok, telefon, internet, benzin. kakto e jivota i za bg grajdanite. neka da sa svobodni ukraincite kolkoto sa svobodni i bulgarite pone ha edna kalendarna godina ili dokato si nameriat visoko platena spravedliva rabota i ako im haresva svoboda v bulgaria. zasto da narushavame choveshkite prava na ukraincite?
35
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Дайте да дадем !
34
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЗ И СЪПРУГАТА МИ РАБОТИМ И ВЗЕМАМЕ С ДЕТСКИТЕ ЧИСТИ 1930 ЛЕВА. ИМАМЕ ДВЕ ДЕЦА. ЧЕРИТИЧЛЕННО СЕМИЙСТВО ОТ УКРАЙНА ЩЕ ВЗЕМЕ 4800. И АЗ ПЛАЩАМ 520 ЛЕВА КВАРТИРА / НЕ СЪМ В ХОТЕЛ ДА МИ ЧИСТЯТ И ПЕРАТ БЕЛЬОТО/.Е КЪДЕ Е СПРАВЕДЛИВОСТТА.?????? МНОГО СМЕ БОГАТИ ИЛИ МНОГО ПОСЛУШНИ?
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40лв на човек на ден +40лвмес/човек за квартира
32
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ни манипулират. Искат да ни внушат, че не всички ще получат. Да вярно. Ще получат 99,9999999 %. Евтитина манипулация. За над 1 милион българи, работили 40 години, пенсия 430 лева , за украинец 1200 лева плюс много други безплатни неща. Е как да не псуваш при тая ситуация?
31
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва четиричленно семейство от Одеса и му дават 4800 лева, а в същото време семействата в България едва свързват двата края с по 1500 лева на месец
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А др. 40лв на ден/човек защо не казвате нищо, американски сатани-нски ***
29
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле ,1200 на месец на човек ,тия работят на Украйна за тях ,повече от 6 месеца ,тук кога че има 1200 лв за българите или социално слаби и безработни ,браво на ПП ,и оставка
28
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера даваха някаква майка с 3 деца дето дошла в София и каза, че иска едното и дете да тръгне на училище, а другите на градина. И да за тях ще има места в градините в София, ама за българчетата няма.