Учен от БАН: В пакета мерки има повече политика и малко икономика

Доц. Огнян Боюклиев очаква двоен скок в цените на основните храни
19 май 2022 10:08, Анисия Иванова
22

От Българската академия на науките прогнозираха над 200% скок в цените на храните при песимистичния вариант и 50% при оптимистичния. Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН очаква поне два пъти поскъпване на основните храни, ако войната в Украйна продължи.

Управляващите предложиха нулеви ставки на ДДС на хляба и още редица антиинфлационни мерки.

"Целият пакет е повече политически и донякъде антиинфлационен. Обърнат е към всички избиратели. Има повече политика и много по-малко икономика. Свалянето на ДДС-то ще помогне до известна степен на хлебопроизводителите, но едва ли ще се отрази на цената. В големите градове хляб се продава в големите вериги хипермаркети от заготовки. Това все повече измества нашите производители. Тук ДДС-то не знам каква роля ще изиграе", коментира доц. Боюклиев в "България сутрин".

Още по темата

Той определи като "хубава" отстъпката от 25 ст. на литър при зареждане на бензин А95 и дизел, но отбеляза, че в Гърция има такава подкрепа за островите - избира се групата, която е най-засегната от инфлацията.

"Бих насочил пари към късите вериги. Да направим по-евтин транспорта около София на производителите на зеленчуци. Качването на прага на задължителното регистриране по ДДС ще даде някакво отражение", посочи ученият от БАН пред Bulgaria ON AIR и добави, че би насочил средствата към работещите бедни.

"Войната е шанс да подпомогнем местните зеленчукопроизводители или овощари. Всичко е внос. Очаква ни жътва, нова реколта. Има достатъчно засети площи, трябва да подпомогнат износа. Няма как да се изолираме от международния пазар", каза още доц. Огнян Боюклиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не малко никаква икономика няма има миже да те лажим Айде българи бе стига от един просто-так на друг как все нацелваме неправилния клон
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаше по малко професори и генерали които ограбват пенсии и детски нямаше да има проблеми. Политика има в раздаване титли. Грабежа е огромен .
14
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Мерките действително са закъснели и проинфлационни, както и ГЕРБ заявиха. Основно става дума за мерките свързани с доходите на пенсионерите. Това обаче се дължи на рестриктивната политика на ГЕРБ по отношение на социалната сфера. Защо още по времето на техните управления не беше възприет подхода за индексиране на пенсиите със 100 %-та от инфлацията или 100 %-та от ръста на доходите(избирайки най-благоприятния процент)? Ако това беше направено, сега можеше да се мине с минимално увеличение.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите отстъпки на Кауфланд с карта бият всички смехотворни "мерки", които гласува този недоносен кабинет.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БАН е организация създадена през комунизма от Служители на ДС. Там все още са същите личности. ДС са във тясна връзка с КГБ. Путин е кадър от КГБ. Защо винаги каните служители и хора ,които имат връзка с ДС и КГБ и хора които изпълняват политиката на Путин?
11
1
 
3
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Така е по харвардски.
10
2
 
4
 
! Отговори
Хъ преди 2 години
Македонците да гледат какво става тек и да Не припарват в ЕС!
9
0
 
5
 
! Отговори
Просто е преди 2 години
Изравняваме си цените с тези на запад от нас. Във Всяко едно отношение, но без заплатите!:)
8
0
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Бензинът е част от храната - пренос, разнос...всякакъв транспорт, така че няма как цените на храните да Не се увеличат при повишаване цената на бензина!!!
7
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В пакета мерки е скрит молебен за още малко оставане на власт, а след време да става каквото ще.
6
1
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи чените на хранителните продукти се вдигат амо в БГ! Имам приятели в австрия германия англия и те казват, че там почишаване на цените на хранителните продукти не е имало! Имам роднини в нидерландия и те казва, че се е повишил само бензина! Храните не са! Еми значи мога да ви кажа, че всичкото тук е проста спекула! Организирана и побутване от едни други външни нам държави! Та така!
5
5
 
2
 
! Отговори
Петров преди 2 години
ученият от БАН както обикновено говори за някаква друга реалност, която вижда само той.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има PR в пакета мерки.Всеки,който е учил икономика вижда.Мерките и начина,по който бяха поднесени целят да се харесат на хората,но ще доведат до по-голяма инфлация.Всичко е лъжа...Кирил Петков каза по телевизията вчера,че правителството ще помогне най-много на засегнатите от енергийната криза,а в същия момент отказва преговори с транспорта и превозвачите.Сам си противоречи,защото лъже.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добави, че би насочил средствата към работещите бедни.Айде де 12 години чакаме. Това е мярка работиш получаваш, пон пет целия ден отива, в тва хубаво време и накрая стинки. Пенсионерите ги оставете те по цял ден са возят в рейсовете кафета, сериали. Даже и вече и внучета бе гледат повечето.
2
1
 
4
 
! Отговори
Само питам... преди 2 години
А къде беше тоя "Очен *** БАААН" когато муутри унищожаваха местното земеделие и овощарство за да могат да внасят евтини нискокачествени плодове и зеленчуци . Трябвало да се подпомагат родните производители на зеленчуци.АМИ ТО НЯМА ТАКВИА ... с изключени на няколко бабички дето си продават на пазарчетата това дето им расте в градините . Популситко изказване . Неадекватно и без абслоютно никаква стойност . Трябвало туй... трябвало онуй.... Дано поне тоя прУфсор да е изкарал някой лев от интервюто
1
1
 
13
 
! Отговори
ехооо преди 2 години
не е нужно учен от БАН да ми разаснява , аз виждам какво става .

Спонсорирани публикации