2,1 млн. българи не отопляват жилищата си по стандарта

Лидерът на КНСБ: Енергийната бедност е нарастващ проблем в Европа
8 юли 2022 21:45, Елка Василева
107
2,1 млн. българи не отопляват жилищата си по стандарта
Снимка: архив, БГНЕС

Около 2 милиона и 100 хиляди са българите, които не могат да отопляват жилищата си по стандартите според данни на Евростат. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на форума "Енергийната бедност - нови модели и инструменти за справяне", организиран от Конфедерацията и Фондация "Фридрих Еберет" България.

Още по темата
Според него това се дължи на ниски доходи, ниска енергийна ефективност на сградите и високи цени на електроенергията. Достъпът до алтернативни енергийни варианти също е недоразвит, смята Димитров.

Енергийната бедност е нарастващ проблем в Европа и България и има опасност да се задълбочава, отбеляза лидерът на КНСБ. По думите му над 54 млн. души в Европейския съюз живеят в енергийна бедност, като този брой може да нарасне до 80 млн.

Без да имаме дефиниция за енергийно бедни, подпомагаме около 350 хил. лица и семейства с близо 500 лева за целия сезон. Нито толкова са енергийно бедните, нито пък това е подкрепата, която имат нужда да получат, смята президентът на Конфедерацията Пламен Димитров.

Той напомни, че с актуализацията на бюджета са добавени 50 млн. за помощите за отопление през тази зима. По думите му това не решава въпроса, но е някакъв жест.

Като ги определим енергийно бедните, идва големият въпрос как ще ги подпомагаме, с какво, така че да е значимо и според мен различно от сегашните 100 лева, които се падат на зимен месец, допълни Димитров.  

Планът за възстановяване и устойчивост е поел ангажимент да се регламентира определението за енергийна бедност и да се установят критерии за определяне на домакинствата в положение на енергийна бедност и уязвимите потребители, посочи Димитров.

По думите му три министерства са ангажирани с изработването на дефиницията –  на енергетика, на регионално развитие и на труда. Към настоящия момент не сме много напреднали, смята Димитров.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
1
 
! Отговори
Fena преди 1 година
Не може да бъде енергийно беден всеки, който например се топли на парно. Парното е най-добрият, най-чист, най-комфортен и най-приятен начин на отопление. И заради всичко това е най-скъп. А това, което плащат в момента абонатите на парно са глупостите на политиците никой не посмя да каже истинските цени на услугата отопление с парно, която е поне 12-15 лв/м2 жилищна площ. Сметка под 1000 лева за жилище от 100м2 е със сигурност субсидирана.
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но пък как изритахме руснаците! Тази мисъл ще ни топли в студените зимни месеци по-добре от всякакво парно!
91
0
 
1
 
! Отговори
ВСЕКИ СИ ПАТИ ... преди 1 година
..ОТ АКЪЛА , БАКЕ....ха,ха,хааааааааа
90
0
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
Българина е като кокошката --сеща се за зимата и отоплението , чак когато яйцето ИЛИ зимата опре в *** му! /ПЪРВОСИГНАЛНА РЕАКЦИЯ НА ИНДИВИДА!!!!!/
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой е виновен, че хората стоят на студено? Вместо да вземат да измислят как да се санира бързо всичко и как да се осигури суровина за отопление, те се занимават със своите интереси.
88
3
 
3
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
Това са 0рките на бойко болгароубиецът, дпстата, чалгарите на славуца и копейките на възраждане!
87
1
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Ами Пламене не се отопляват защото когато има кампании по тв. За смяна на печката на пелети трябва да се казва точно о ясно кои групи хора имат право на това и как точно става,и когато даден блок кандидатства за саниране общината да не прави въртели,как да не одобри санирането а да се улесни максимално бързо процедурата,вие като синдикати не играйте с правителствата а бъдете истински коректив на тях.
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па я се топлим със стандартно кюмбе, вас не ви знам.
85
0
 
4
 
! Отговори
Значи са поне преди 1 година
двойно повече от посочените!
84
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 1 година
До Анонимен 87 Ами добре.Не издаваш тайната. Дали не крадеш ел. енергия ?
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПО ДЕФИНИЦИЯТА НА ЕНЕРГИЙНА БЕДНОСТ СЪМ ТАКЪВ, НО НИКОГА НЕ СЪМ ПОЛУЧАВАЛ НИКАКВА ПОМОЩ ЗА ЕНЕРГИЙНО БЕДНИ, ТАКА ЧЕ НАЙ-ДОБРЕ ЩЕ БЪДЕ ДА СПРЕТЕ ДА ДРЪНКАТЕ ДЕЖУРНИТЕ СИ ГЛУ-ПОСТИ!!!
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПО ДЕФИНИЦИЯТА НА ЕНЕРГИЙНА БЕДНДСТ СЪМ ТАКЪВ, НО НИКОГА НЕ СЪМ ПОЛУЧАВАЛ НИКАКВА ПОМОЩ ЗА ЕНЕРГИЙНО БЕДНИ, ТАКА ЧЕ НАЙ-ДОБРЕ ЩЕ БЪДЕ ДА СПРЕТЕ ДА ДРЪНКАТЕ ДЕЖУРНИТЕ СИ ГЛУ-ПОСТИ!!!
81
4
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 79 Че то правителство без ГЕРБ не може да има.Още ли не си разбрал ?
80
3
 
0
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 1 година
До 79, не бе ще гласуваме за червените скакалци с вдигнати юмручета и техните спонсори с италианските *** и слънчеви партии от Дубай.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво означава стандарт? Ако технологията на Топлофикация, която е от 19 век за какъв стандарт може да се говори?!!! Вече сме 21 век и стандартите са съвсем различни и по-малко енергоемки и затова по-евтини. А и от синдикати и корумпирани синдикални лидери акъл не щем. Без да съм с техническо образование съм си намерил ефективното и достъпно за мен отопление и зимата навсякъде в дома ми е 25 градуса. Сметката ми са отопление е движи между 4 - 6% от месечния ми доход.
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова енергия изразходвах докато четох това горе, че ми идва на ум само едно. Да закрием синдикатите! Три министерства бистрят дефиниция за енергийна бедност. Синдикатите броят /без дефиниция/. Другият синдикат сигурно е преброил 3 млн тези българи, дето са извън стандарта. А стандарта от кого е определен? Трябвало дефиниция. Чия дефиниция ще бъде официално приета, без трите министерства да се изпокарат публично?
77
0
 
10
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Ами хората гледат да се отопляват някак без значение по стандарт ли е или не! Пък който иска да е по стандарт, да го направи по-достъпен тоя стандарт. Ама както върви идва време хората да мръзнат, не да ти мислят за стандарти на отопление.
76
2
 
6
 
! Отговори
Гаргамел Драгалевски преди 1 година
Скоро...скоро бракята американушки ша докарат безплатния втечнен газ ..със Ф16-те део сега им строят завода в койтоще ги произвеждат....
75
4
 
14
 
! Отговори
Док преди 1 година
Дебело подчертавам, че не съм русофил. Последните 5 сезона се топлих с лошият руски газ. Тая година ще се топля с добри американски газ. Ама като гледам цената, бе много ще да е добра тая газ....
74
2
 
3
 
! Отговори
Големия Глад сменя преди 1 година
малкия глад, а по-големия студ сменя по-малкия. Но са ви много дебели главите...