Хампарцумян: Ерата на многото евтини пари е приключила

Достъпът до кредит няма да е по-труден, но ще е по-скъп
Обновена: 25 юли 2022 11:38 | 25 юли 2022 11:35, Анисия Иванова
99
Хампарцумян: Ерата на многото евтини пари е приключила
Снимка: БГНЕС

Решението на Европейската централна банка да повиши основната си лихва е един от инструментите в ръцете на централните банки, коментира финансистът Левон Хампарцумян.

Иначе най-добрата борба срещу инфлацията е производството на повече стоки и услуги, които да балансират излишъка на парична маса, но това е по-лесно да са каже, отколкото да се направи. Те направиха направо половин процент, което изглеждаше скромничко, но всъщност е двойно повече от очакваното, допълни Хампарцумян.

"Това означава вече ясен сигнал, че ерата на многото евтини пари и ликвидност е приключила, защото излишъкът на ликвидност е един от проинфлационните фактори, който помпа инфлацията. Сега вече се смята, че растежа в еврозоната трябва да се контрира с по-висок лихвен процент", обясни финансистът пред БНТ.

"Притеснението на ЕЦБ е рязкото повишаване на лихвите в южните държави на еврозоната, основно Италия. Ние сме част от банковия съюз, практически за нас, това ни пази от още по-рязко повишаване на лихвите. Държавата трябва да вземе антиинфлационни мерки, за да може ние, ако сме сериозни, че ще ходим в еврозоната, да отидем, защото Хърватия ще отиде", коментира Хампарцумян.

"ЕЦБ заедно с вдигането на лихвите, обяви един нов инструмент, което е начин да се продължи подпомагането на по-задлъжнелите южноевропейски държави, без това да се отрази на цялата картинка. Опитват се по някакъв начин да наподобят ситуацията в САЩ 2009-2010 година", каза още Левон Хампарцумян.

Според него ние трябва да мислим за план за реиндустриализация, за енергийна независимост, което не е непременно свързано със слънчеви централи.

Той смята, че банките имат достатъчно пари. "Днес ипотечен кредит се взима по-трудно отколкото в периода на 2007-2008 година. Бумът на цените в жилищното строителство в големите градове ще се поуспокои най-вероятно, достъпът до кредит няма да бъде по-труден, но той ще стане по-скъп. Банките могат да си променят търговските политики", каза още банкерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
31
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
Това че в България няма икономика и заплати Хъмпръц го устройва ИДЕАЛНО
13
2
 
4
 
! Отговори
До младежът преди 1 година
Не и тази на хапартаментите.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моето предложение е за всички длъжности изпит по работните специалности по заеманата длъжност! И много бързо ще видите колко необразовани да не кажа неуки ни управляват!
11
6
 
41
 
! Отговори
Балонест преди 1 година
Лихвите са върха иглата, която допира имотния балон! След вдигането на лихвите през септември и другите месеци след това, ще чуем звучното ПЛЯЯЯСССС. А тия купили много скъп и надценени имот с огромен кредит, ще им се стъжни живота като им вдигнат вноската. Както сме виждали много пъти през годините Частните съдебни изпълнители, ще взимат имоти на безценица заедно с имотната мафия, на лакомите за имоти Българи и ще ги оставят да погасяват останалата част на скъпия си и раздут кредит. Честито!!!!
10
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да е труден лии?Парцумян явно не е взимал кредит.Е сега ми отказаха да купя уред на изплащане,та шарих от кредитната карта на куп.Ако искат бе!Щяха да вземат 200лв лихва,ама зяпат само данни и имат програмка.Никой не подхожда към клиента реално,а гледа да си върже гащите с програмата.И ми е ясно защо де.Не им дават нищо от това,което ще надплатя като лихва,затова не си и дават зор.Вкарва клише в програма и казва:''Систйемата каза нйе!''
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финансиране, но не с българска банка! Моята препоръка за всички!
8
3
 
40
 
! Отговори
Честито преди 1 година
Честито на набалбукалите се с кредити. Не може да вземаш 2 хил лв, които засега да ти стигат и да се главиш с 800 лв вноска за 30 години напред. Лихвите се променят, инфлацията също. Обикновено вървят ръка за ръка. И когато инфлацията расте твоите пари започват да не ти стигат, а кредита ти да расте. За 30 години това може да стане 5-6 пъти.
7
5
 
22
 
! Отговори
Не бързай толко преди 1 година
Не лихвите спират инфлацията. А печатането на пари от Централните банки. Докато то не спре и не започне да се свива предлагането на пари няма как да се борим с инфлацията!
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костов и извьнземните му говорят
5
2
 
43
 
! Отговори
Хлъцпръцумян преди 1 година
Парите станаха толкова евтини, че вече нищо не можеш да купиш с тях!
4
3
 
29
 
! Отговори
Мамин сладък преди 1 година
охранен банкер пра...сок. Като му слушам глупостите много се забавлявам. С тез дебели бузки и как гледа изпод очилцата... Жив да го изядеш.
3
3
 
53
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Каза човекът с 200 бона заплата. Дето винаги се усмихва мазно в стил "то нашето не се губи". Щото досега да е умрял от глад ако беше на заплата като инженер.
2
2
 
5
 
! Отговори
младежът преди 1 година
инфлацията не е ли все още по-голяма от ГПР на ипотечен кредит??
1
3
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Ти на тия хитри ли им викаш?