Д-р Хасърджиев: Дрогата в дискотеките масово явление

Наркозависимите трябва да бъдат лекувани, а не вкарвани в затворите
29 юли 2022 09:00, Елка Василева
39
Д-р Хасърджиев: Дрогата в дискотеките масово явление
Кадър: Нова тв

Необходима е превенция и информация сред младите хора по отношение на употребата на наркотични вещества. Наркозависимите трябва да бъдат лекувани, а не вкарвани в затворите. Това мнение изрази пред Нова тв председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Още по темата
„В много държави по света броят на починалите от употребата на наркотици намалява постепенно. В България през последните години знаем, че загиналите и по пътищата, и от дрога се увеличават. Обяснението е просто. Ние сме може би една от малкото държави по света, която вместо да лекуваме зависимите, защото наркоманията е заболяване, ние ги вкарваме в затворите. И си мислим, че  като правим масово тестове и като изкарваме колко много са положителните проби, ще се преборим с наркозависимите. Очевидно това не е така”, посочи д-р Хасърджиев.

По думите му употребата на дрога в дискотеките е масово явление. „Няма какво да се крием. Няма как да не коментираме този факт и да го замитаме под чергата. Откакто свят светува човек е търсил някаква форма на забавление извън реалността. Наркотици винаги ще има. Ние не можем изцяло да решим този проблем. Но това, което можем да направим, е да намалим вредата от наличието на този проблем. Вредата се намалява не със спирането на улицата и затварянето на млади хора”, подчерта той. И допълни: ”Необходима е информация и превенция”.

Той коментира и проучването, според което учениците у нас започват да пробват наркотици от 14-годишни. „Неотдаван направихме и подобно проучване за тютюнопушенето в България. В страната е забранено дори да питаш деца за това, защото нашето пуританско общество смята, че така ги стимулираме към тютюнопушене. Те така или иначе опитват от тези работи. Въпросът е дали са подготвени, когато опитват и дали знаят как да се пазят и към кого да се обърнат, на кого да се оплачат? За пореден път, със законодателството в България с този райски газ, чрез забрани, се опитваме да се борим не с истинските престъпници, които са виновни за разпространението на дрогата навсякъде”, каза д-р Хасърджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
6
 
! Отговори
Пласьор преди 1 година
Оказва се , че полицаите на Рашков са най-големите дилъри на дрога в България.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрога в дискотеките винаги е имало и винаги ще има и това няма нищо общо с наркоманите. Паралела е ултра де*илен. Вместо да демонизирате всичко и всеки, учете си децата на стремеж към знание и развитие и сами ще спрат да шмъркат.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добро е китайското упражнение с тухлата и канапа за собствениците и персонала!!!
28
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Има разработена методика за лечение на наркозависими с пръчка от ратан, прилагана в няколко бивши британски колонии като Малайзия, Сингапур и Бруней. Може да се използва и пръчка от дрян.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В блока имахме един наркоман беше ненормален и преди да почне да се друса.всъщност хубавото на наркотиците е ,че такива болни психично хора не изкарват дълго и си заминават бързо-бързо от тоя свят.проблемът е да не се качат да карат автомобил докато са "на черешата"
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В блока ни има наркоман- всеки се пази от него, всички го знаят, но се страхуват, защото не го знаеш на къф акъл ще се уцели Баща му е дигнал ръце от него , но ходи да пласира в близките училища.( !!!!!!!! ) А майка му бачка като откачена за да има за него И ТОЗИ ГО ВОДЯТ БОЛЕН??? Ай сик тир
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко тъ по! Ако не можеш сам да си направиш кефа танцувайки, слушайки готина музика или забавлявайки се, нито алкохол , нито дрога ще ти помогне! Сбъркано им е мисленето на тез индивиди!!! Смеш ни ци!!! Не било у тиквите, а у кратуните хахаха
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и ако на диазотния окис викат наркотик, значи сме я закъсали. Толкова ли не могат да си го получат при контролираноно загряване на ......., ами го купуват.
23
5
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 1 година
Да ти кажа, че по комунизма пак имаше наркотици. Просто беше основно хероин.
22
1
 
17
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Още преди 20 години когато ходех на дискотека, наркотиците си бяха нещо нормално. Не знам защо всички са толкова шокирани. Няма абсолютно никакъв шанс наркотиците да изчезнат, но поне да се предпазят по-малките.
21
1
 
19
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Без "чадър"от полицията това е не възможно,и децата го знаят само държавата не?!
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пък откри топлата вода
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е, че вече няма никаква култура и в това отношение... Преди около 12-15 години имаше кока, която беше само за богатите и бонбони за по-бедните... Хероина беше отдавна тръгнал да залязва...Сега всеки квартален батка вкарва и меша всякакви химии за стотинки себестойност и децата имат достъп до всякакви *** навсякъде
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в Министерски съвет също! Райският газ предизвиква неистово хилене, дори когато ти говорят сериозно.
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе то и едно време се криехме зад училище да пушим цигари и да се правим на много големи, ама чак такова чудо не е било.
16
1
 
20
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Ето това е истинската пандемия. За последните 15-20 г. Стана страшно. Днес болшинството от децата в 10 клас са пробвали амфетамини или други 6оклуци. Това ни осакатява като народ. Дано само фентанилът не стигне до БГ че тогава жална ни майка...
15
0
 
27
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
държавата не и пука за децата в дискотеките,и за дилърите около училищата.родителите са безпомощни,,превенцията е никаква,лекари и центрове за лечение на нармани са почти на изчезване,и наркомафията знае тези неща добре,и се вихри както никога досега.децата които оцелеят от наркотиците-ги довършват чалгарите на слави и на пайнер
14
3
 
29
 
! Отговори
Безделието преди 1 година
Положението е страшно. Младите няма какво да правят. Все им е скучно. Презадоволени са с техника, облекло, храна, всичко си имат и накрая от скука се друсат. Едно време имаше бригади, лагери, клубове. Безделието ражда пороци.
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това част от пъкления план за унищожение на хората. Убиват и правят ненормални младите.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Райският газ се пласира свободно в дискотеките поне от 10 години. Интересно защо точно сега се сетихте за него?