Мобилните оператори ще вдигнат цените заради инфлацията?

Повишението вероятно ще е и за интернет услугите и кабелната телевизия
29 дек 2022 13:22, Елка Василева
55
Мобилните оператори ще вдигнат цените заради инфлацията?
Снимка: архив, БГНЕС

Мобилните оператори вероятно ще вдигнат цените на месечните абонаменти от следващата година заради високата инфлация през 2022 г. Това прогнозира председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в съобщение, получено в БТА. Според него новите условия ще влязат в сила най-рано през февруари 2023 г., след като излезе официалната статистика за инфлацията в България за тази година. Клиентите трябва да бъдат информирани със съобщения, както се случи миналата година. Повишението вероятно ще засегне още интернет услугите и кабелната телевизия.

"В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година. До края на ноември официалната статистика показва, че инфлацията е 15,8 на сто, което означава драстично покачване на цените на мобилните услуги", каза Майорски. При месечен абонамент от 20 лв. ще има повишение с около 3 лв., при 30 лв. с около 5 лв., а при 40 лв. – с над 6 лв.

"Комисията за защита на потребителите не е направила нищо за една година във връзка с едностранното вдигане на месечните абонаменти при мобилните оператори. Договорите продължават да са в полза на компаниите, като клиентите не могат да се откажат от тях или да предоговорят условията си", подчерта Майорски. По принцип евродирективата дава по-големи права и защита на потребителите, която не е пренесена добре в българското законодателство. Клиентите трябва да могат да се откажат от договора при промени от страна на мобилния оператор без допълнителни такси и начисления или да могат да си изберат друг по-евтин абонаментен план. Дори могат да предпочетат да си сменят оператора, ако друг им предлага по-изгодни условия, посочва Майорски.

От друга страна мобилните оператори получават милиони компенсации заради високите цени на електроенергията. Така с повишението на цените на абонаментите компаниите ще реализират огромни печалби на гърба на потребителите, коментира Пейо Майорски. Според него омбудсманът, държавата и КЗП трябва да се намесят.

В началото на тази година мобилните оператори също повишиха цените между 1,5 и 3,3 на сто заради инфлацията през 2021 г. Мобилните оператори обясняват едностранното вдигане по действащите договори с предвидената подобна възможност в Общите условия към тях. Затова и не е възможно клиентите да прекратят договора си предсрочно без неустойки. Промяната засяга всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и фиксирани услуги.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
36
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Абе, какво стана с първата опорка на демокрацията, че при капитализЪма има пазар, т.е. конкуренция и затова цените трябва да са ниски? Защо в БГ винаги всичко е картел за високи цени? Това банки, това храни, това горива, това мобилни услуги ?!!!!Май е вярно, че: " Частният монополист(картел) е по-лош от държавния монополист."Кой направи капитализма у нас?
21
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чисто взимам 22к месечно (след данъци), така че ми е все тая с колко ще увеличат мобилните оператори своята услуга.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17 Чети статията човек! Пише че не може да се прекрати.
19
6
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Цените на текущи абонати не са вдигали и е незаконно да го направят. Айде стига сте се навивали вече. Искаха да ги вдигнат, но им забраниха. Вече новите планове са една идея по-изгодни. Който се доредил до 5g план с неограничен интернет и скорост за 25лв., доредил. Вече ги няма.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаждаха ми се от банката и мобилния оператор за обратна връзка понеже избягах от там, ами 0 от 10 нито банката е една нито мобилния оператор.
17
2
 
15
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Договорът може да се прекрати ПО ВСЯКО време със съответните неустойки. В общия случай 3 месечни такси + да се върнат промоционални намаления на плана за съответния период, ако е имало такива. Четете, бе хора... Лично прекратих една data карта с неограничен интернет по този начин, защото не ми хареса качеството на услугата. Изведнъж се влоши значително и минах на друг оператор.
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да си прекратиш договора като ти променят условията?! Невероятни мошеници са операторите. И това с благословията на държавата.
15
2
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
При мен екстра дейта СИМ картата я спряха, защото се усетиха, че всеки взима безкраен план и по 2-3 карти и айде юруш- има интернет неограничен навсякъде. Но аз се усетих за тази хитрост преди да я спрат и до края на договора не могат да ми пипнат екстра СИМ картите.
14
3
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Покачването на цените не съм коментирал, коментирах цената на услугата и качеството й спрямо средното за ЕС. Това са факти. България не е гъсто населена, мобилните мрежи са ненатоварени и затова са най-бързи в ЕС.
13
10
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Ами не, аз съм програмист по професия. Ако конкретно някой телеком исках да похваля, щях да го направя. Хваля мрежите като цяло, защото ми е нужен high availability интернет и използвам 2 оператора едновременно. И двата са ок. А в телеком да стоя и да работя за 2-3-4к или колкото взимат там хората на процент, не е за мен работа. По толкова правя на 3-4 дни.
12
2
 
4
 
! Отговори
Мобилен оператор преди 1 година
До Анонимен 1 АбсЕлютно нормално..............даже е евтино!
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, обичаме си да си хейтим и това е. Вместо да се гордеем, че имаме категорично най-бързия интернет в Европа и номер 2-3 в света, вкл. най-бързите мобилни мрежи, пак се намират мрънкачи... Имал италиянски и гръцки карти, щял да се отказва... Оф, оф, смешка. А тия италиянски карти чия мрежа използват, бе ***? На нашите оператори. Отделно е 10 пъти по-неизгодно, ама за неграмотен потребител- толкоз.
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно писарите долу, които са доволни от поредното покачване на цените са консултантчета, работещи в телекомите. Знаем, че работите на граждански договори и с комисионни, като получавате процент от всеки нов договор ! Затова сте и толкова нагли с офертите, с които тормозите хората по телефона ! Нека са ви честити новите бонуси !
9
1
 
14
 
! Отговори
вай, вай, ваййййййй преди 1 година
Големи изедници еййййй............
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се откажа от българските мобилни оператори ако увеличат цените. Имам италианска и гръцка предплатени карти с които ми е по изгодно и ще ги ползвам тях.
7
2
 
21
 
! Отговори
dmx преди 1 година
Малко им е, че държавата им пази монопола, а са пуснали корупционни пипала във всички структури. Цялого законодателство за прецакване на потребитела и малкия и следния бизнес трябва да бъде пренаписано. Да сте чули от някоя партия дума по въпроса?
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените ги вдигнаха вече веднъж.Явно не им стига и няма кой да ги спре.
5
28
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Споделям мнението. Една мобилна мрежа изисква сериозна поддържка. Има доста видеа из LinkedIn за телекомуникации и как се чистят замръзнали антени в планината. Ами- това са разходи за гориво да стигнеш до там, заплати на техници. Отделно има райони, в които токът спира и клетката има генератор- нафтата е много нагоре като цена. Отделно електрониката поскъпна, а някои мрежови компоненти дават дефекти и т.н.. Само кон с капаци не го разбира това.
4
16
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Когато кажа на колегите ми от Германия и Швейцария как работя от вилата с екстра SIM за 3лв. на месец, а скоростта е минимум 120Mbit (при мен е 4g Само), и ме гледат странно :) Ненатоварена мрежа, едни външни антени и е рай. А като им кажа как вкъщи в София имам гигабитов интернет за 12лв. на месец, съвсем не ми вярват.
3
3
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Само сиренето в капана за мишки е безплатно. Има предплатени карти, които биха излизали по 3лв. месечно, ако осредним разходите по нея и това, че трябва да я зареждаш с нещо, защото ще изтече.