Грипът започва рязко – с температура и отпадналост

Кунчев: Очаква се грипната вълна да обхване цялата страна
11 яну 2023 12:24, Елка Василева
26
Грипът започва рязко – с температура и отпадналост
Снимка: архив, БГНЕС

„Грипът започва рязко с общите симптоми – висока температура, силна отпадналост, безапетитие, човек има нужда да остане на легло. Това е разликата с COVID-19“, каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата
Бургас е първата област, която обяви грипна епидемия. По думите на Кунчев най-вероятно следващите области ще са Габрово, Ловеч, Пазарджик и Добрич. Очаква се грипната вълна да обхване цялата страна до една или две седмици.

„През последните години ставаме свидетели на едно желание и дори натиск понякога върху колегите епидемиолози да се обявява грипна епидемия. От една страна, част от учениците и родителите го желаят. От друга - се правят известни икономии от отопление и т.н. Ние компромис няма да направим – там, където няма условия, където не е достигнато това ниво, грипна епидемия няма да се обяви. А и грипната ваканция не е задължително условие при възникване на грипна епидемия“, предупреди главният държавен здравен инспектор.

Той уточни, че няма и точна математическа формула за обявяване на грипна епидемия и тя е различна за различните региони.

„Особеното на грипната епидемия тази година е, че тя идва след 3-годишен период на почти пълна липса на грип. Изведнъж на този свободен терен решиха да се върнат не само грипът, но и варицелата, скарлатината и други респираторните вируси. За тези три години се натрупва контингент от хора, които не са се срещали с тях“, коментира доц. Кунчев.

Епидемиологът напомни също, че на пазара има антивирусни препарати, които помагат много при грип, ако се приложат при първите симптоми.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка година има грип, не е първата, не е и последната! Ковидната грип постановка не бива да се повтаря! Стига паника се всява! Ще стане така, че хората на нищо няма да вярват, даже и на ваксините!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Строителна бригада "Локумчев и КО" предлага следните услуги: 1.Къртене на паркови пейки; 2.Поставяне на градски бариери; 3. Зазиждане в мазета и тавани; 4. Бетониране на уста, носове и други телесни отвори; 5. Поставяне на канализация тип "меки връзки" в дихателната система; 6. Производство на паметни плочи и кръстове; Тел.: 02/9301 209;
19
4
 
4
 
! Отговори
До IQ 3.14 преди 1 година
Айде пак аз, комшията и баба - цяла България. В моята служба няма ни един. У нас - също. Минахме по нещо за по 2-3 дни, не знам какво, от как се помня всяка година минаваме по нещо, нормално е, през декември и това беше.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После - насилствено прибиране с усмирителна риза в болницата, муш един маркуч в гърлото, една шепа отровни илачи, един поп и - в ковид листата. За набъбване на отчета!
17
0
 
1
 
! Отговори
do 12 преди 1 година
съгласен съм с теб до някъде. ковид новите са като грип, но първия вариант едвам го преодолях. за него си трябваше лок даун. след него веч не беше нужен- беше преминал през достатъчно хора и развитие
16
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До локдаунако не беше ал бънди и кликата на власт, до сега да са ни затворили. цяла българия е болна.
15
5
 
2
 
! Отговори
локдаун преди 1 година
А локдаун и КПП кога?!
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да няма някакво сборище на вирус пропангандаторите днес - един след друг наизкачаха от тъмното
13
1
 
4
 
! Отговори
Abrakadabra преди 1 година
Цитираните симтоми "...висока температура, силна отпадналост, безапетитие.....", не са съвсем точни. Това, което наричат "грип", всъщност започва със сухо и раздразнено гърло, без болки, суха кашлица, провокирана все едно си се надишал с отровен газ и без температура...на по-късен етап се поява и хрема...Гърлото и кашлицата трябва се третират със съответните лечебни средства, за да не се допусне засягане на белите дробове.....
12
3
 
2
 
! Отговори
текезесарката преди 1 година
Ще споделиш ли за някое лекарство, което лекува грип.Не давай за пример такива, които подтискат или облекчават симптомите..
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде бе това не бяха ли симптоми на Ковид19 или аз бъркам сега пък грип. Или паричките за Ковид лудницата секнаха и сега по старому си го водим грип както си беше преди. Много интересно е с какво набодахте милиони хора които ви се вързаха. Има много случаи на инсулт срес спортисти които са се ваксинирали. А ти си за затвор със целия Ковид щаб.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болниците и по време на пЛандемията бяха празни. Линейките пускаха сирените, а бяха празни - ей така, да ни плашат. Всичко беше едно организирано престъпление!!! Никога няма да забравим гаврата с хората.!!!
9
2
 
9
 
! Отговори
Цар Антивакс Велики преди 1 година
Гледам и не вярвам на ушите си! Ами че точно докторята са тези които най-много реват да се обяви грипна епидемия! От месец насам хленчат че отделенията им (с по 10 легла в области с няколкото стотин хиляди жители) били пълни! Явно още се надяват да им кацне отнякъде някоя "първа линия" и съответно хилядарки към заплатата. Сиреч още живеят в епохата на ковид далаверата.
8
5
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
За преди 40 години верни твърдения. Баба ти текезесарката ли те научи така или?!
7
4
 
11
 
! Отговори
Грипът преди 1 година
не се лекува, той се преболедува..Тъпкането с медикаменти е безполезно, в някои случаи дори е вредно..
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите искат да се върне комунизЪма, искат да победят болшевиките на Путин в Украйна, за каква нормалщина говорим? Ясно е, че в България някои неща не са в ред.
5
2
 
14
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Ти за нормални медикаменти чувал ли си? При първи симптоми Тамифлу или подобно и изобщо няма да се разболееш. Има и за деца
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо давате думата на бъдещ затворник? Харесва ви да бъдете лъгани, или и вие сте от пропагандата?
3
7
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Този грип е много гаден, децата го влачиха две седмици а аз цяла седмица. Днес за първи ден съм О.к. Температура няма, но гърлото леко наболява и постоянно подсмърчане. Този грип е по гаден и по продължителен от короната. Лекуваме го с лук, чесън, мед и чай от лайка. На мен лично чесъна най-много ми помага. През 3-4 часа изяжам по една скелидка чесън на гладно без да пия вода. Малко изгаря, но загрява и лекува безотказно. Поне при мен и децата действа.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
първо почва с новините и с теб