До €10 000 плащат мигранти за прекарване през границата

Повдигнати са обвинения на 92-ма души за "каналджийство"
17 яну 2023 16:38, Елка Василева
25
До  €10 000 плащат мигранти за прекарване през границата
Снимка: архив, БГНЕС

До 10 000 евро са плащали мигранти за незаконното им прекарване през границата, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя оповести данни от започналата вчера акция, насочена срещу нелегалната миграция и каналджийството. В резултат на акцията общо за страната са повдигнати обвинения на 92-ма души за "каналджийство", на хора от високите етажи от групите, трафикирали мигранти. Претърсени са над 30 адреса.

Още по темата
Стандартната цена за преминаването през България до границата със Сърбия е била между 2000 и 3000 евро, като престъпната група, занимавала се с каналджийството, е предлагала и т.нар. ВИП услуги на малки групи от по пет-шест души. В тези случаи се плащало до 10 хил. евро.

Има данни, че са ползвани линейки с включени светлини и сирени, както и катафалки, в които са откривани мигранти. От МВР допълниха, че все по-често са намирани ножове в мигрантите, залавяни на територията ни.

Все по-често трафикантите са ескортирани от пилотни автомобили, шофирани от жени, с цел да не будят подозрение.

Във всяка страна има организатор, който разполага с мрежа от хора. Такава е била и схемата у нас, като основният организатор е имал под себе си отговорници за транспортирането и престоя на мигрантите в България. След като пристигнат у нас и останат няколко дни, тогава започва транспортирането им до границата със Сърбия, каза Милева. Там ги поемат сръбските организатори на канала. Плащането става по методът "хавала".

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е "разбила" една такава група, като е задържан основният организатор - чужденец, съобщи заместник-директорът на службата Любомир Николов. Общо арестуваните са шестима - иракчанин, ливанец и четирима българи. Претърсени са четири адреса. Групата е наблюдавана от около година. Прокуратурата и МВР работят и по други престъпни групи, занимаващи се с трафик, казаха още по време на пресконференцията.

Заместник-главният секретар Станимир Станев заяви, че действията на българските власти в борбата с трафика на мигранти ще продължат. Той посочи, че България си взаимодейства тясно с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.

Сийка Милева каза още, че наказанията за трафик на хора са ниски и отправи апел към парламента за бърза промяна на законодателството, за да се отговори на обществените очаквания и да има справедливост. По думите й към момента "каналджиите" получават основно условни наказания.
(БТА, Димитър Абрашев, Константин Костов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
Толкова емигранти штъкат из страната,много се хранят от тяхните пари и,много време се наблюдават,което навежда на мисълта,че само кой не се издължава бива хващан,а интересно как съда дава условни присъди и си ги пуска да си ходят...тая схема намирисва и ще избие на някаде да дойда отвин да ни дърпат ушите!!!.???
22
0
 
1
 
! Отговори
Ехеееей преди 1 година
От къде толкоз пари?Ставате смешни вече.Червени баби с милиони фърлят пачки през балкони,да живей куманизъма!
21
0
 
9
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
никой не се интересува и не коментира,КОЙ ИМ ПЛАЩА РАЗХОДИТЕ НА ТЕЗИ МИГРАНТИ,НИКОЙ ЛИ НЕ ВИДА ЧЕ ЗАД НАГЛЕД БЕЗОБИДНИТЕ БЕДНИ МИГРАНТИ СТОИ СИЛНА И БОГАТА ОРГАНИЗАЦИЯ,
20
0
 
3
 
! Отговори
Лол преди 1 година
В моя блок двама хай мани прекарват тия през България - и двамата ултра интелигенти, и двамата лежали по затворите за други прояви- целия блок се молим на Бога да ги арестуват накрая, да мирнем защото всички се страхуваме от тях, а никой не вярва на полицията. Ужас
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво може да се очаква , от най-КОРУМПИРАНАТА държава в ЕС ???
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тарикатите ги усещат от ЕС , докога ще сме тарикати !?
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Imali dalavera idvam
16
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
И ЗАЩО трябва да ги задържаме?
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10000 евро е "елитния пакет", където идва хуабва кола, ще спрат дахапнете някъде, ще преспиш, за да се срещнеш с човек, деот ще ти даде документие. Повечето дават 1000 долара, на границата си делят половината с таротра, другата половиа отива за митничаря и каквото остане, отива за шофъра и връзката. Пак 300 лева за парче. Айде бусчето 20 парчета отзаде, опаланкаа 6000 лева!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали протестират постоянно,,че са им малко парите. Явно основно шефовете на полицаите се възползват от офертата, а подчинените само изпълняват.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво стаНЪ , от ЕС са прави , че сме каналджийска държава и с/у 50 евра се преминава Бг-граница , а ние отричахме . Сега няма ли да се срамуваме , или срамът за българина нищо не значи !
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трайте СИ , от ЕС знаят само за 50 евра , иначе ще ни приспаднат европейските пари за Бг , от каналджийството !
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Набирам мигранти. За предпочитане украински, че говорят руски и ще се разберем лесно на майчиния им език. Цената подлежи на предоговаряне.
10
0
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Гледам в последно време Сийка не е пипана качествено!Една такава като увяхнала ми изглежда!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И накрая полицаите милионери,те така те.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те като ги хванат и почват -от Сирия съм,от Афганистан,на колегатати преди тебе 10К съм платил снощи ....и вече имаме новина😀
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой им дава тези пари и каква е целта?
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
200-400 лева на човек е преноса. Три курса на денонощие, голям бус, за 3-4 дена едно 200-300 души ги прекарваш от раз. Абе едно 40 бона на седмица. Аде сега, да караш през седмица така. Па кога има силен сезон - по 100 бона се правят на седмица, всяка седмица. Ти карай 1година така, да те фанат, па голяма рабтоа, че ще лежиш 5 месеца.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а на рушветите към бг ушев колко е тарифата?
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
видяхте ли! не било 50 евро, а 10 000 евро!