БНБ чака ускорен ръст на лихвените проценти

Това ще стане още през следващите месеци
25 апр 2023 19:45, Стела Стоянова
15
БНБ чака ускорен ръст на лихвените проценти
Снимка БГНЕС

Процесът по повишаване на лихвените проценти в страната ще се ускори през следващите месеци, прогнозира БНБ в традиционното издание „Банките в България“. От Централната банка предупреждават, че има предпоставки за акумулиране на риск в баланса на банковата система.

Банковият сектор работи в условията на висока инфлация и значителна несигурност, пише в анализа на управление „Банков надзор“ на БНБ за последното тримесечие на миналата година.

Оттам прогнозират, че глобалният процес по покачване на лихвените равнища ще се усети по-сериозно у нас през следващите месеци.

„Макар в непосредствен план бързото нарастване на кредитните обеми да се отразява положително върху доходността на банковия сектор, продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система“.

Това може да доведе до влошаване на кредитния портфейл на банките. Като цяло те са много ликвидни и добре капитализирани.

„Независимо от това кредитните институции следва да управляват ликвидността си в съответствие с високата степен на несигурност и вероятността от изменения в обема и структурата на депозитите, породени от неблагоприятни промени във финансовото състояние на предприятията и домакинствата“, пишат още от БНБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде го чака този ръст? От Луната ли да падне, в цял свят вече от една година лихвите постоянно се вдигат и озаптяват инфлацията, а нашенците тука си бъркат в носа и "чакат" някой да започне да мисли и да взима решения!
12
0
 
1
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 1 година
До Анонимен Не от инфлация я от лихви
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В превод на нормален човешки език: ще ни разцепят петата точка от ИНФЛАЦИЯ!!!
10
0
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
3% в мечтите ти, максимум за 1% имат буфери, ако изобщо нещо наистина имат. Кой две години ти подарява пари на 2% ипотечна лихва при инфлация 20%? Освен хартийките да са само хартийки и всичко да е изтърбушено. Не знам.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече от година БНБ си чеша макарите да натисне търговските банки да вдигнат лихвите. В цял свят лихвите се вдигнаха. В цял свят цените на жилищата паднаха, дори някъде започнаха да се повишават отново, само ние тук ни лук яли ни лук мирисали. Не разбирам причината за това. Да кажеш, българина ще излезе на протест да сваля правителство, ами то такова няма и никой няма интерес да организира платени протести. Да ревнат, че при съседите лихвите са ниски, а то и това вече не е така. Какво изпускам?
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мали, и ся ко праим? Останаха ли още панелки на промоционално ниски лихви?
7
1
 
10
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 1 година
А кой тегли евтини ипотеки да си ги плаща
6
1
 
5
 
! Отговори
До 77777 преди 1 година
Те и швейцарските бяха много сигурни.
5
2
 
14
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Вдигането на % ..ще доведе до рецесия в икономиката и спад в цените на имотите ,а те са 30-40% от БВП на страната ни ..тази мярка не необходима за да се изпусне малко въздох от надуването на балона и в строителството,и в икономиката,и в заплати и пенсии.. .
4
1
 
20
 
! Отговори
09 преди 1 година
Банките били ликвидни..... колко да са ликвидни. Ако 3 % утре отидат да си искат парите и ще се види колко са ликвидни. С други думи ако една варна утре се исиое пред банките и край с банките. Ликвидни са докато доверието на хората е налично. 97 година знаем колко бързо се губи доверието в тея банки
3
1
 
17
 
! Отговори
Tomorrow преди 1 година
Тишката, Шопов, Полинчето и Тенекеджиева друго говореха. Май не им се нрави, че вятъра рязко сменя посоката си и ще духа силно, поне няколко години. Горе изброените съветници как българина да спасява спестяванията си, как ли ще се оправдаят след една година, когато кризата и ефекта от лихвите яко ще се е разгорял. Пак ще има драма и призиви държавата(всички данъкоплатци) да спасяват закъсалите "Инвеститори", направи "Покупката" на живота си.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пп и герб ще одерът яко истрадалите бьлгари имали нещастието да теглят кредит преди да им наложат плащане в евро на взетите левчета
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топ новина от която българина не разбира защо ще стане по беден . Нито един коментар показва грамотността ни по икономика