Вече и у нас: Кола лети със 130 км/ч на автопилот по АМ "Тракия"

Подобно шофиране е опасно у нас, понеже липсват маркировки
10 май 2023 09:48, Нели Христова
20
Вече и у нас: Кола лети със 130 км/ч на автопилот по АМ "Тракия"
Снимка: Pixabay/qimono

Публикация в социалните мрежи привлече общественото внимание във вторник. Става въпрос за автомобил, който се движи по АМ "Тракия" със 130 километра в час. На пръв поглед в клипчето няма нищо смущаващо, освен факта, че автомобилът се движи на автопилот, докато водачът се намира не на шофьорското място, а на пасажерската седалка.

Клипчето вече е изтрито от социалните мрежи.

Според автомобилния експерт от Bri4ka.com Филип Лазаров абсолютно е възможно да се шофира на автопилот, но е опасно, защото по нашите пътища липсват маркировки, по които се ориентира автопилотът.

"Всяка година автомобилите се ъпгрейдват и всички марки и модели в момента се стремят да придобият автономност. В момента имаме чисто нови автомобили, които могат да се движат сами. Те се ориентират по пътната маркировка, някои модели се ориентират по камери. Затова понякога с тях стават ПТП-та. Причината - по нашите пътища липсва маркировка на места, има дупки и автомобилът не може да отчита правилно пътната обстановка и понякога става беля", обясни Филип Лазаров по NOVA.

Подобни видеа се появяват често в социалните мрежи, но те са заснети главно по американските пътища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: нарушениеавтопилотАМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
3
 
! Отговори
Фанатик преди 1 година
Колата е била управлявана от изкуствен интелект.Като я спрели, катаджиите почнали да търсят шофьор, но като не намерили ,питали колата : " А ***, тебе кой та кара?" Чул се гласът на Про100 Киро : " Ние ,с Кокорчо,другаре . И не ми пипайте дрогата!"
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А имат ли автономна ръчичка която да подава петдесетуни на рушветчиите? Машините ще им изядат хлебеца.
15
5
 
14
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Защо произвеждат коли, които могат да развият 180 км/ч ? Направете всичко до 100 км/ч още при производството- по сигурно, евтино и екологично.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ако автопилотът сбърка и направи беля кой е виновен? Гражданската покрива ли подобна щета?
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С шофьори се изтрепахме !Сега и на автопилот ще спечелим 1-Во място ,по жертви на пътя!На гол тумбак -чифте пищови !
12
2
 
10
 
! Отговори
кристиян преди 1 година
АВТОМОБИЛЕН ЕКСПЕРТ.Дойдох да напиша само това - ФИЛИП ОТ БРИЧКА, АВТОМОБИЛНИЯТ ЕКСПЕРТ.Доста горублянска осанка, лишена от някои технически познания, с беден речник. Ако това е експертът ни... опазил ни Господ.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия глупости, трябва си човешки фактор. Камери трябвало, ами ако им спре тока на камерите. Дайте да спиме в колата все едно сме в спален вагон. Пълни дивотии.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
130 км/ч не е летене и то по магистрала!
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите технологии на са за бг, всеки път като мина с вкл автопилот по околовръстното над бизнес парка, ако не държа волана се пребивам. Защото там има 15 вида маркировки една върху друга и колата винаги се прибира сама в средна лента. На много други места маркировката ту я има, ту я няма, в лошо време съвсем изчезва.
8
2
 
10
 
! Отговори
gogo преди 1 година
ей сега Тесла-рките го втасаха : ) 1-2 катастрофи и ще ги забранят завинаги по родните "магистрали" :D сериозно е доста опасно... тъй като дупките и вълните са налице във всички ленти ;)
7
2
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
За ниво 5 си прав, но в случая с движението по магистрала и 2-3 върши работа. Тоест следваща стъпка на следене на лентите по маркировката.
6
2
 
8
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 година
Щом вече "експерите" са първите тъпкачи на Богданска от "количка", такива ще са ни и шофьорите!!!
5
4
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Всъщност, ти си този, който нито се е качвал на нов автомобил с подобни екстри, нито знае какво говори. Какво е 2-3-5 си виж в интернет с 2 клика. Никой не ти говори за самозавиване по градски улички, а за съвсем по-прости дейности, като шофиране по магистрала.
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този автопилот ако изобщо е читав и анализира пътя, дупките и състоянието след 2 години промяна, веднага трябва да намали на 90 и в най-дясната лента, това вече ще е ниво на автономност 6, след което ще изрита шофьора и ще избяга в Германия.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 - Какво врели-некипеши говориш, бе? Какво е това 2-3, чемдори и 5, ниво на автононмност? 5 знаеш ли какво е? Да сложа децата вътре, то само да ги закаря, като мине през алеята покрай парка, щото им харесва, види, че наоред има ремонт и мине оо друга уличка, а след като остави децата, си намира удобно и безолно място за паркинг, след което идва и ме пака оред работа.
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И?! Всяка среден клас кола с повече екстри не по-стара от 4 години има ниво на автономност 3-4, че дори 5 до 160км/ч. При ниво на автономност повече от 2 системата не следи само маркировката.
1
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Клипчето вече е изтрито от социалните мрежи." - Демек нямате доказателства за това, ковто пишете, кактонКирето нямаше доказателства, като арестува Борисов...