Застраховат срещу агресия спешните медици

Над 55 на сто от лекарите са били подложени на агресия
1 юни 2023 11:45, Стела Стоянова
17
Застраховат срещу агресия спешните медици
Снимка БГНЕС

Безплатна застраховка за агресия от пациенти ще получат всички спешни медици в София и областта. Това съобщиха от Българския лекарски съюз днес.

"Искаме да подсигурим добри условия за застраховане, които да ползват колегите, ако срещу тях има агресия", обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

"666 спешни медици ще се възползват от застраховката, която влиза в сила от днес и е до края на годината", уточни шефът на Центъра за спешна медицинска помощ в столицата д-р Георги Гелев.

Още по темата
"Агресията е физическа и вербална. Особено изнервящо е вербалната агресия. Тези, които приемат сигналите, чуват какви ли не думи", посочи д-р Гелев.

По думите му от началото на тази година само в Самоков заради агресия са напуснали две сестри, лекар и парамедик. "Всички, които са проявили агресия, са били в нетрезво състояние", добави шефът на ЦСМП-София.

Д-р Иван Маджаров пък припомни, че над 55% от медиците у нас са подложени на агресия. „Ако някой агресира срещу лекари и сестри, ще бъде преследван от закона“, закани се председателят на БЛС. Според него често срещано е насилието във входа на приемно отделение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: агресияспешна помощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
DO 11. С тази липса на лекари скоро ще чакаш и по 30 часа. И който разкарва линейка за едни сополи- 1000 лв глоба.
12
0
 
4
 
! Отговори
Урсула преди 11 месеца
Застраховка трудова злополука :)))
11
1
 
1
 
! Отговори
..медиците отЛинейка преди 11 месеца
отзовала се за минути вследствие на повикване заради това, че прилошало на някаква 15-ГОДИШНА въртиопашка, която дошла на веселбата като приятелка на 30-годишен nepгuш и се напила! После по TV един npъдлю-млад социален работник, който лигаво ни обясни, че това било "едно съвсем нормално момиче, което дошло на разговор с него, придружено от майка си"! За npъдлюто е нормално поведението на тази и той получава заплата, за да работи с такива! За майка й това също е нормално, а ние да плащаме щетите!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Агресията е само поради това, че не си вършат работата. Не е нормално да чакаш бърза помощ по три и повече часа, а понякога и въобще да не дойде! Да те размотават по телефона и да ти казват, че и без бърза помощ ще се оправиш, а когато сам отидеш в болница, да се окаже че си с инсулт и всяка минута е важна за да оцелееш. Въобще не само бързата помощ, но и цялата система на здравеопазване е пълно падение!
9
1
 
2
 
! Отговори
Подкрепям,но и предл преди 11 месеца
но и предлагам, след като се определи размерът на щетата, заради която трябва да бъде парично компенсиран пострадалият медик, тази сума да се удържи от помощите, които се полагат на агресора и на цялата подкрепяща тумба около него. Ако пък случайно е на заплата, да се удържи от заплатата му или от заплатите на тези, които са го отгледали и онези, които го защитават. За последното ще дам пример - ще припомня случаят, при който НЕекзотична пийнала компания беше налетяла да бие .............
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато си вършиш съвестно работата не вярвам някой да упражнява върху теб агресия ама когото не ти пука за пациента той да умира ти да си пиеш кафето естествено че ще те бият поставете се на мястото на роднините
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В белите държави работещите в спешната помощ са служители под пагон и защита на държавата, като полицаите и пожарникарите. Докога ще ги бият и пречат да изпълняват дълга си, като медици. Време е отговорни дАржавници да го въведат и у нас. Медиците да настояват за защита а не разни тарикати да печелят от застраховките.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
когато няма държава е така, после няма да има лекари и ще се лекувате с молитви. Сомалия е по добре от БГ
5
6
 
6
 
! Отговори
Спокоен преди 11 месеца
А безплатна застраховка за пациенти умрели от лекарско безхаберие ще има ли?
4
7
 
8
 
! Отговори
666 преди 11 месеца
Ами ще ги застраховате.......те са си за бой. Направо има потресаващи случай на некомпетентност, нахалство и липса на всякаква човещина.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
това е един вид имунитет да вършат поразии безнаказано
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
'666 спешни медици ще се възползват от застраховката' --- слуги дяволу!
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А може ли да се гласува да е 30 хиляди лева глобата за нападение на медик плюс престой в затвора ?