Велев: Липсата на хора е причина, че няма чужди инвестиции у нас

Икономиката ни расте, огромен дефицит е недопустим
Обновена: 5 юни 2023 19:54 | 5 юни 2023 19:33, Анисия Иванова
199
Велев: Липсата на хора е причина, че няма чужди инвестиции у нас
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако продължаваме с този бюджет, ще финишираме годината с бюджетен дефицит от 6% при условие, че се изпълнят планираните инвестиции. Това никак не е добре и ни отдалечава от постигането на националните цели, коментира Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

С удължаването на бюджета се запазва грешната траектория. Очевидно трябва да се направят необходимите  корекции в бюджета, така че да постигнем дефицит от 3%, допълни Велев.

"Икономиката, въпреки че се забавя, продължава да расте. При растяща икономика такъв огромен дефицит - при това заложен за средносрочен период, е абсолютно недопустим. Той изстрелва задлъжнялостта на страната, прави по- трудно финансирането на този дефицит и е едно харчене не според чергата...Затова може би по-добрият начин за процедиране е да няма удължаване, а да се харчи до размера на събраните приходи ”, каза още Велев.

По думите на събеседника всички тези, които искрено и убедено споделят целите за присъединяване на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие трябва да направят по-широка подкрепа, за да бъде възможно постигането на тези цели.

"За депутатите, които са в момента в парламента, са гласували само 35% от избирателите. Като се изчислява 40 процента активност, 5% са се разсеяли при тези, които не са влезли. Тоест те представляват около 1/3 от избирателите и като го разделим още на две мнозинство на ръба на 50-те процента става 1/6. Не може с подкрепата на 1/6  - а много от тях са вече и разочаровани от тази коалиция, да се предприемат непопулярни мерки”, заяви Велев.  

Според него усилия за свеждане на бюджетния дефицит в границите на 3-те процента може да ни върнат на пътя към еврозоната, което би било добре - средносрочно и дългосрочно, не само за бизнеса, а за всички в тази страна.

"Но за това са необходими усилия  - трябва да се загърби популизмът и да се предприемат мерки”, категоричен бе събеседникът.

Коментирайки необходимостта от реформи в българското законодателство, които не търпят отлагане, Велев посочи, че в България всъщност сме развалили пенсионния модел.

"На практика го счупихме и сега близо половината пенсионери получават една и съща пенсия независимо от това дали са се осигурявали на реални доход, дали са били със средна квалификация или са укривали доходи и са били без никаква квалификация. Това е мощен стимул за сивата икономика, защото хората си казват  - защо да плащам осигуровки и данъци върху реалните си доходи като накрая ще получавам същата пенсия като тези, които не ги плащат. Това непременно трябва да се излекува”.

Според Велев трябва да възстановим и реформите в образованието, които бяха започнали и целяха насочване на повече млади хора към природо-математически специалности, а сега има отстъпления от започнатите реформи в тази област.

"Облекчаването на трудовата емиграция и възприемане на най-добрите европейски практики е друга важна реформа, тъй като ние всяка година губим от порядъка на 50,000 души на пазара на труда”, посочи Велев.

По думите на събеседника - за да няма инвестиции в България, първата причина е липсата на човешки ресурси и високите цени на енергията.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То пък тази мутра като внесе полуххора ще се избият да инвестират в Тиквостана.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А що няма хора това е политикс на ЕС хората са там у нас няма щото и у нас заплатите са ниски а цените на имотите по-високи от тез в ЕС изкривяване на реалността
12
1
 
6
 
! Отговори
бг преди 11 месеца
На интелегентен човек х се набива. На прос акъл и уиски се долива.
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Недопустимо е държавата да раздава субсидии за бизнеса,само за миналата година са налети 13 милиарда лева на червени "сиромаси бизнесмени"като тоя,кога същата държава ще си прибере тия средства?
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чуждите инвеститори изнасят печалбата и не плащат данъци в България.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
е не точно, не идват щото мафията се шири изнудват ги и наште крадат бизнеси и са много алчни и искат много високи такси спокойствие... и ако започнеш да плащаш и се успокоиш вдигат цената. и не те изнудва един а няколко поотделно.
8
1
 
4
 
! Отговори
Mersi преди 11 месеца
за бруго лв вече нема, изчерпаха се ресурсите!
7
1
 
28
 
! Отговори
родител преди 11 месеца
Ама питайте боко защо изгони над милион млади за 12 години.
6
2
 
20
 
! Отговори
Байдън преди 11 месеца
Народ нее нужен а теротория за бази и фронт
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мръъсен червен оtпадък,нима не бяхте вие хората които прогонихте близо три милиона наши сънародници от България,нима не бляхте вие същите червени крадци 30+ години,че ниското заплащане ще ни направи конкурентно способни,че ниското заплащане и ниските данъци ще са магнит за инвестициите?Вие сте за избесване!
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ние сме хора, а не "човешки ресурси" бе извратеняк
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че що нема ора бе ? Аз кат гледам е пълно. Де живееш ?
2
1
 
26
 
! Отговори
Безимен. преди 11 месеца
хора липсвали!Ми липсват при толкова политици и партий държавата без хора остана.
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е как да липсват хора? Вижте колко сгради се построиха последните години. Кой ще строи, ако няма хора да купуват?