Транспортният министър спря 4 обществени поръчки за влакове

Те бяха изготвени от служебния кабинет
22 юни 2023 17:37, Стела Стоянова
12
Транспортният министър спря 4 обществени поръчки за влакове
Снимка БГНЕС

Нови четири обществени поръчки за доставка на железопътен подвижен състав са спрени от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Те бяха стартирани по време на служебното правителство и са по Плана на за възстановяване и устойчивост.

Гвоздейков вече прекрати процедура за доставка на 18 електрически локомотива с прогнозна стойност 93 млн. лв. без ДДС заради нецелесъобразно заложени изисквания, пише "Сега". 

Този път общата сума е много по-сериозна - над 2,6 млрд. лв.

Още по темата
Става въпрос за закупуване на 7 двуетажни мотриси (прогнозна стойност 410 млн. лв.),  35 едноетажни мотриси (1,1 млрд. лв. прогнозна стойност) и 20 пуш-пул състава (1,2 млрд. лв.). Проверка в регистъра на обществените поръчки показва, че и трите процедури са прекратени със сходни мотиви на 21 юни. И в трите решения се изтъква като непреодолим проблем изискването поддръжката на състава да се извършва в ремонта база, посочена от възложителя. Изграждането на базата ще бъде след провеждането на отделна обществена поръчка, отново с пари от хазната. Именно липсата на гарантирано финансиране за ремонтните бази е посочено като причина за спиране на процедурите. Транспортният министър Георги Гвоздейков има и писмо от МФ, че в проектобюджет 2023 и в прогнозата за следващите години няма заложени такива разходи.

Възможно е отлагането на процедурите да доведе до допълнителни проблеми със сроковете за плащания по плана за възстановяване. Отчитането на тези договори като сключени е условие за извършаване на трето плащане по плана.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
тез пък преди 11 месеца
Ще купим нещо, което няма нито поддържка нито релси, но важното е да откраднем едни пари.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Еее, мотриси, двуетажни? Разочарован съм, аз искам триетажни да са, да се вижда отвисоко колко сме зле.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Споко, пак ще пусне поръчките, ама на тройна цена. Да може да краде много.
6
0
 
6
 
! Отговори
Всички ние-целият преди 11 месеца
народ сме жертви на злобната война на олигарх. кръгове чрез хранениците им -корумпета политици.След като някакво решение за общесв. поръчки не може да бъде взето и е постоянно оспорвано от най-различни интересчии,това говори,че основната идея на такива поръчки е кой "наш човек"да ги спечели,а после да се отблагодари,а не хората най-бързо да се възползват от готовия продукт.То не са трасета,строежи,туристически обекти...Отвратителната корумп-полит хидра хидра няма насита.А няма и съд.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 4 - Ба за ко той ваз варазка ба .. света ни стааа
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Усеюам пипалата на Събев и Пеевски :)
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бях в Швеция супер мотриси с малко хора но там явно държат на връзките на отдалечени места с града У нас на село никаква връзка със света няма автобуси хората се чудят на кого да се молят да ги закара до града за лекарска пимощ или да си закупят лекарства Това нормално ли е Ами Не не е нормално хората от селата да са откъснати от света у нас
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Що тъй тези мотроси по лошите ли са ит сегашните или някой е заинтередован да ги спира поради причината че няма да вземе процент
1
2
 
7
 
! Отговори
Политкоректен преди 11 месеца
Е, да. То там не са хората на Баце и затова са ги спрели.