Строители прекратяват договори "на зелено", ако клиентът не приеме по-високи цени

Мнозина качват сумите заради инфлацията и войната в Укрйна
26 юни 2023 20:30, Стела Стоянова
82
Строители прекратяват договори "на зелено", ако клиентът не приеме по-високи цени
Снимка БГНЕС

Строителни компании започнаха да прекратяват едностранно договори за покупката на жилища "на зелено", ако клиентът откаже да подпише анекс с актуализирана нагоре цена. Нарушението в случая е това, че в договора няма инфлационна клауза. От "Асоциацията за защита на потребителите" са сезирани за много такива случаи, съобщава "Сега".

Собствениците на имоти са сключили договорите на зелено още преди войната в Украйна и голямата инфлация, а сега строителите настояват за индексация на договорената в тях цена заради повишени разходи за енергия, горива и строителни материали вследствие на тази война.

От "Асоциацията за защита на потребителите" дават пример с изграждането на жилищен комплекс в София от конкретна компания. "Ако откажеш анекс на договора, в който е актуализирана цената на имота нагоре, от фирмата директно прекратяват договора едностранно и информират, че ще върнат парите. Това е неравноправно действие при положение, че липсва подобна клауза в споразумението, която да е свързана с инфлационни процеси. Клиентът или потребителят е ощетен, тъй като реално се явява първоначален кредитор на строителната компания", коментира Пейо Майорски, председател на АЗП.

От АЗП настояват Комисията за защита на потребителите да се заеме с тези случаи, защото са нарушени правата на гражданите.

Според тях, най-често става въпрос са хора без търговски опит, а договорите на "зелено" са едни от най-сложните в правния и търговския мир в страната. Много често строителите или брокерите на недвижими имоти залагат клаузи, които понякога не влизат в действие, но в извънредна ситуация като тази с пандемията, войната или инфлацията, показаха слабостите в тези споразумения. Затова е необходимо потребителите да бъдат защитени при покупката на ново жилище на много ранен етап, смята Майорски.

Потребителите трябва да знаят, че когато строителят не е изпълнил свое задължение по договора с купувача, в зависимост от вида на неизпълнението, купувачът може да развали договора и да иска от съда да му присъди уговорените неустойки. Още при подписване на предварителния договор трябва да се внимава по какъв начин са уговорени неустойките за неизпълнение.

За предпочитане е да се уговарят твърди цифри, като например 10 лева на ден за всеки ден забава, или наемната цена на закупувания недвижим имот, например 500 лева на месец. В практиката уговаряните неустойки обичайно са в процент от стойността на „неизвършените строителни работи", а каква е тази стойност е трудно да се установи.

Според Майорски е добре да се ползва услугата на специалисти по вещно право - адвокати,  в процеса по сключване на сделки с недвижими имоти. Това осигурява в най-висока степен сигурност, че сделката ще бъде сключена при максимално ясни, прозрачни и добри за клиента условия.

В момента повечето строители и брокери, които предоставят консултантски услуги на пазара на недвижими имоти, не притежават нужната квалификация да консултират клиенти по всякакви правни въпроси, свързани с придобиването и разпореждането с недвижими имоти, посочват от АЗП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
2
 
! Отговори
про преди 10 месеца
все някой трябва да плати милиардите изхарчени от европа за войната.
72
0
 
2
 
! Отговори
Петър преди 10 месеца
Купувайте къщи, има все още места дворове и/или къщи в София, някои са на цена на панелка.
71
2
 
2
 
! Отговори
РРР преди 10 месеца
До АнонименАко чакаш да купиш вече построено, дори да приемем по-високата цена, реално няма нищо свободно. Рядко в една сграда има повече от 2-3 хубави апартамента и се купуват още на идеен проект.
70
1
 
8
 
! Отговори
Лакомията преди 10 месеца
Лакомията на строителите и безполезните брокери не знае граници. Няма как да не паднат при вдигане на лихвите. Цикълът е един и същ от Америка до Япония. Нищо не може да ви спаси от това, което идва. Японците също са очаквали вечен растеж, а сега ядат дървото от 30 години. Лакомията не е добродетел с причина.
69
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Строителен техник, продължавайте да си мислите, че цените ще паднат :) От тук насетне ще са само нагоре. Подобни съвети да се чака са....... дадени от хора, които или са късогледи и не виждат какво се случва в германия и Португалия(например), или са смехотворен опит за влияние на пазарите. 90% от сделките са чрез кредит. Никой няма да ви продаде жилище, ако не платите кредита+лихвите на предишен собственик. Дори само това ще държи цените високи ;) Мислете.
68
8
 
2
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Договорът за строителство е един вид договор за изработка. Съгласно Закона за договорите в РБ при договор за изработка, ако има повишаване на цената на материалите и суровините, това се отразява в крайната цена. Това е законодателството в България, това, че купувачите не познават законите не ги оправдава.
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ТОВА СА РИСКОВЕТЕ НА БИЗНЕСА. РЕШЕНИЕТО СЕ НАРИЧА ФАЛИТ И ГЛОЗГАНЕ НА КОСТИ!!!...
66
1
 
9
 
! Отговори
ЯкоФакоУдупако преди 10 месеца
Много хора Изгоряха така с пари на зелено на червено и айде
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Затова първо се построява обекта и тогава плащаш. Строителните предприемачи да събират пари от банките, не от баламурниците
64
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре де, ми на мен ако ми намалят заплатата без да съм го очаквал (заради Украйна примерно)?Що тогава едностранно не информирам строителя, че вече ще е по-малка цената на жилището, щото не мога да го плащам?
63
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Купуваш на зелено и след това си на червено.
62
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хахаха, капаните започнаха да щтракат !
61
5
 
29
 
! Отговори
Строителен техник преди 10 месеца
Строителите им правят услуга! Ако на някой не му е супер спешно, въобще да не купува сега! Тези цени са нереални, а себестойността е завишена между 2 и 3 пъти! В един момент баламите, готови да дадат по 2000 евро за имот в Малинова долина, Витоша, Манастирски Ливади и Кръстова вада! И тогава ще видите как цените ще се нормализират пак на ниво около 1000 евро!
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
това си го има от година, че и повече.Като нямате адвокат при подписване на договор а брокер, се получават "пропуски" в договорите.Гледайте да не подпишете само с фирма с капитал 2000 лв, че тогава зле.
59
1
 
19
 
! Отговори
Joko преди 10 месеца
Договорите на "зелемо" са перфектната схема " с чужда пита помен прави". Мошеници - бол , наивници - пще повече , НО идва на моментът на истината ......
58
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Богатството не е в това с какво кожено палто си облечен, нито каква кола караш, нито какъв модел е твоят телефон. Богатството това са живите родители, здравите деца, верните приятели и силното рамо на любимия човек. Ако вие можете да виждате, да ходите, да говорите, да обичате и всяка сутрин да ставате от леглото, вие сте приказно богати! Когато се оплаквате от живота, помислете за тези, които рано го напуснаха!
57
1
 
21
 
! Отговори
до Stoyanov преди 10 месеца
Съда ще ти зададе въпроса, как този 1 милион е излязал от фирмата ти и е попаднал в твоите ръце. Ако не си платил данък дивидент, автоматично ставаш обвиняем в присвояване в особено големи размери и укриване на данъци. Ще те пита и за всяко едно нарушение, което нападжийските ревизори са открили в цялата документация. Ще те пита за всяка липса на документация. За всичко. Фалит могат да си позволят да обявят само абсолютно прозрачни фирми. Затова 99.97 от фирмите просто се замразяват без фалит.
56
1
 
12
 
! Отговори
Stoyanov преди 10 месеца
До до Stoyanov---- И не збравяй че и съда е подкупен, живееш в Бълагария.
55
3
 
4
 
! Отговори
Stoyanov преди 10 месеца
До до StoyanovДа и какъв е проблема? Фалирах, съд мъд все тая , ФАЛИРАХ! Имам разписка , изиграх 1 000 000 на комар, съда ли ами фалирах пред съда. Какво СЪДА ще ми върне парите ли?
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Где е нашето богатство? - пак си пита наш'то папство. Пак продадено в чужбина! В чужди каци пак премина! Де са ни сега хотелите, де ни е сега земята на нашите деди лежейки под земята? Народът гладен, беден - той кому ли е потребен? Само данъчните власти го залъгват с празни ясли. Леят пак в калъпи нови стари данъчни окови. Който имаше преди, той и днес се нареди. Ей в близката чужбина, кой ли веке не замина! Уж, ке одиме в Европа, а опело пее попът, че след някоя година - веке няма да ни има!