Социалната пенсия се повишава на 276 лева

Това ще вдигне доходите на 126 000 души
27 юни 2023 13:18, Стела Стоянова
27
Социалната пенсия се повишава на 276 лева
Снимка БГНЕС

Социалната пенсия за старост се увеличава на 276,64 лв. от 247 лв. Това обяви след заседание на МС социалният министър Иванка Шалапатова, предаде БНТ.

Увеличението е с 12%, с колкото се планира да бъдат актуализирани и пенсиите по т.нар. "швейцарско правило", считано от 1 юли тази година.

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия.

Увеличението на социалната пенсия за старост ще повиши доходите на близо 126 хил. души.

Още по темата

Лицата, които получават пенсия, която не е свързана с трудова дейност, са близо 60 хил. души, а лицата, които получават добавки към пенсиите, определени в процент от социалната пенсия за старост, са над 66 хил. души.

Повишават се и добавките към пенсиите за чужда помощ, каквато се полага на ветераните от войните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: увеличениепенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
130 евро или една пържола в хубав ресторант в Европа. Голяма пенсия, да не се разгледат.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Все повече ще са хората на социална пенсия, поради недостигащ трудов стаж. Примерно има 38 години стаж, но му трябват 40 години и хоп, на социална пенсия.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
министърката ги взема на час тия кинти ........... не ви ли е срам бееее?
21
8
 
0
 
! Отговори
абе преди 10 месеца
е още ли има живи така наречени ветерани от войната ? всъщност срещу кого са воювали ?! в България не е имало война нито са ходили на война . просто са били членове на бкп :)
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 9, точно с такова мислене на кухх касскет, СОЦА фалира. Защото всичко куцо и сакато "работеше" уж. А всъщонст само се чудиха какво да краднат или часпром да свършат - по възможност с държавните материали и в работно време. След това 1 заплата=5 долара. А пенсионния фонд го усвои другаря Дойнов.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 16, абсолюто не е честно! Искам лична партида за пенсия и здравеопазване. Писна ми да плащам по 270 лв всеки месец за здравеопазване и някой друг да се лекува! Също ми писна да ми спират 3 000 данъци и осигуровки и да се плаща на неставащи и неможещи. Да, не е честно! Аз внасям, но съм против невнасящите да получават песния. Хайде стига с тези хранилки! Време е да се спрат всякакви плащания без за болните хора. Всички останали да се оправят! И мен никой не ме пита как изкарвам пари!
18
1
 
5
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 10 месеца
Тази пенсия ще се придружава с препоръка от ГЕРБ ,как да се харчи!
17
1
 
8
 
! Отговори
не се осигурявам !! преди 10 месеца
На стари години е важно да си във кондиция ,те кога са ти ,изпили водата,, и не можеш да идеш до банкомата и магазина а децата ти ги няма ще ти кажа едно ,,,,да си жив и здрав да си харчиш голямата българска пенсия ,,, Виждали сте хора над 70 + години без роднини нали ? Не всичко а нищо няма да те оправи тази милостиня като почнеш да забравяш и се разтрепераш !!! Ама си пишете тука глупости по инерция !Разни наперени хлапаци,който не знаят че живота е сурав и курав !
16
2
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 10 месеца
А честно ли е да няма натрупване ,аз например доктори не съм ползвал ,къде ми са парите ,ти може и повече да си внесъл .ама да си имал 5-операци и да си изхарчил един милион ? 14 -твойте сметки са бимбашка ! Баща ми внася цял живот осигуровки пенсионира се и умря ,защо не би извикаха наследниците и да ни дадат всичките внесени пари със лихвите,ние не искаме повече искаме си нашето---ама НЯМА ! Затова аз не внасям ,какво ще става не знам ,като доживея кошовете са свободни ( някои )
15
2
 
7
 
! Отговори
не се осигурявам !! преди 10 месеца
Навремето имаше жени по -- най различни причини не можеха да идат на работа защото имат деца и някой трябва да ги гледа и сега при този постояно увеличаващ се стаж какво да ги наричате безделници ли трябва ами от 89 до към 2005 като държавата спеше и никой не плащаше осигуровки на работниците ,хората какво бяха виновни ? Държавата си беше виновна ,а сега и стажа вдигна и онези тогава останаха сега без стаж ,а работеха ,ама без осигуровки ,за едното ядене !
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Славка, колко стаж ви трябва за да полузавате пенсия, а не минимална, а? Кой да ви плаща сега? Всички останали? Не е ли нечестно да се взема от едни и да се дава н а други?
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога ще видим политик с такава пенсия , това е само за нормалните хора, на който не им пука дали ще зимат тия пари, щот няма да идат да направят проблем.
12
1
 
6
 
! Отговори
не се осигурявам !! преди 10 месеца
Само че за да вземете големите си пенсии трябва и да доживеете ! Много е важно и кой колко време ще ги получава после !
11
2
 
3
 
! Отговори
не се осигурявам !! преди 10 месеца
Ако искате и по 1000 лв на месец внасяйте осигуровки ! Даже и здравни !!! Не ви карам да не внасяте ,кой каквото му е угодно !
10
3
 
11
 
! Отговори
Славка преди 10 месеца
Без трудов стаж-276 ,лева,с трудов стаж 38 години, цели 396 лева.!Работи и блъскай,народе!
9
2
 
5
 
! Отговори
до зозо преди 10 месеца
По времто на Соца нямаше безработни лентяи дори сред ромите, МВР-то не се шегуваше, всички бяха на отчет, дори далавераджиите по морето работеха по няколко часа на ден, щото у паспортите имаше печати дали работиш или не, плюс жителството! Който не работеше по зравословни причини повече от Три Месеца много бърззо му намираха работа, вервай ми! А, от края на Соца са минали 33 години, тъй, че смятай...
8
6
 
9
 
! Отговори
Рендету преди 10 месеца
Знаете ли кое му е смешното на това, че тази "социална пенсия" се полага на хора без трудов стаж и то след 72 годишна възраст! Това са най-вече възрастни жени, които са отгледали по 3-4 деца и не са работили - домакини. Пита се колко от тях ще доживеят, за да я получат и колко дълго биха я получавали!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 6, минималната пенсия е 523 лв. Колко искаш за човек, който се е осигурявал на минимума?
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А онези които са се осигурявали и имат трудов стаж по 40 години и получават колкото тези дето хич не са работили това не е ли подигравка с честните пенсионери с мизерни пенсии Поредната подигравка от страна на Държавата ПП и ГЕРБ и всичко това поднесено с поредната лицемерна усмивка
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То, че е малко и недостатъчно е ясно. Но това е и пенсия за старост, за хора без особен принос към осигурителната система през годините, когато са били работоспособни. В момента работя и ежемесечно внасям осигуровки, едни тарикати, ходят по за 2-3 месеца в чужбина и после не работят. И накрая държавата еднакво ли ще ни обезщетява?