Два пъти са намалели осиновяванията, ГЕРБ и ПП-ДБ променят правилата

Предлагат да отпадне тайната на осиновяването
52
Два пъти са намалели осиновяванията, ГЕРБ и ПП-ДБ променят правилата
Снимка: БГНЕС

С промени в Семейния кодекс ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще улеснят процедурата за осиновяване.

Промените се отнасят до националната система за осиновяване, като предложенията целят да се подобри начина, по който тя работи.

"Прави впечатление, че в последните години почти два пъти е паднал броят на осиновяванията. Има редица оплаквания, че процедурата е дълга, тежка и няма достатъчно информация", обясни Деница Сачева от ГЕРБ, която е един от авторите на поправките.

С измененията се предлага много по-бърз процес по осиновяване на деца, с въвеждане на механизъм за проследяване на всеки детайл от процедурата.

Предложенията за промени предвиждат оптимизация на тази процедура чрез създаване на национална информационна система.

"Тя трябва да дава възможност както за електронно кандидатстване, така и всички, които са кандидатствали, да могат да проследят какво се случва с техните документи, да може да се прави първичен електронен подбор, така че да бъдат осигурени най-добрите възможностите за детето и да има възможност за проследимост за всичко, което се случва в съветите за осиновяване", обясни Сачева.

Поправките предвиждат още да отпадане на възможността за разсиновяване.

"Въпреки че тези случаи са много малко, предлагаме да отпаднат всички възможности за разсионовяване, така че децата да не преживяват травми от един подобен акт. Родителството е нещо много отговорно", каза тя.

Друго предложение е да отпадне тайната на осиновяване.

"За нас е важно детето да има право да разбере своя произход. Предвижда се невъзможност да се откаже да бъде намерен произходът", посочи Сачева.

По думите й почти 2 милиона души в България са засегнати от осиновяване, макар и не пряко, а като разширени семейства, родни или близки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
6
 
! Отговори
Столипиновски Бос преди 10 месеца
Добре , бе! Няма проблем! Дайте да осиновя 10 - 15 девойчета! Ша ги гледам , като писани яйца! И после ще ми изкарват парички по околовръстните в Нидерландия , Швеция , Дания , Норвегия , Великобритания .......
15
7
 
6
 
! Отговори
Уди Алън преди 10 месеца
... Колко ще трябва да се изръся - за да осиновя Българско момиче... И като поотрасне да се оженя за него?!?! Да не съм чул "гък" от някой!!!!! Това са новите "Евро - Американски ценности" и "Морални Устои" !!!!!!! ...
14
0
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 10 месеца
Всеки депутат да осинови по 5 дечица. С тия големи заплати и надбавки - само те могат....
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И "случайно" в новия закон да не се прокрадне идеята еднополовите да могат да осиновяват? Та затова да отпадне тайната за биологичните родители.
12
0
 
0
 
! Отговори
В.Узунов преди 10 месеца
Некое украинче да си взема тогава. Ще си го отгледам и после ще се оженя за него ,оти то не миже да го изхраниш и да ти серее в паницата.
11
3
 
13
 
! Отговори
тТт преди 10 месеца
Хората спряха да раждат, тя за осиновяване ни говори! Това са хора без визия за бъдещето но държавата!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз искам да осиновя едно синьо-зелено.Може ли...
9
1
 
16
 
! Отговори
ЛОША ИДЕЯ преди 10 месеца
Поправките предвиждат още да отпадане на възможността за разсиновяване. Заради това условие осиновяванията и раждаемостта ще спаднат още ! ! ! Родителството е нещо много отговорно", каза тя. Добре , но правата и задълженията на родители и деца не са за подценяване ! Не е редно така на едро да се работи срещу осиновителя когато осиновеното дете върши недопустими неща с осиновителя си . Трябва да се увеличи възможността за разсиновяване . И за родни деца също . До 1960 някъде е било така !
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От тук на татък който купи къща за милиони и стане министър председател , да се счита за баща на детето.Но от тук нататък а.Дето вика народа...,,кой е.л, е.л, , Мара се ожени"
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко хубаво замислено,но пак няма да се осъществи! Лъжат и мажат и всичко е по старо му... и черни или бели пак децата на България страдат.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъв пример дава Борисоф който бяга от бащинство.Сега същия ли ще гласува законите ни
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Два пъти са намалели осиновяванията, защото рязко се покачва процентът на оставени за осиновяваане деца от вид, за какъвто кандидат-осиновителите в повечето случаи изрично заявяват, че не го желаят.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предложенията не са лоши, дано не се стигне до спекулации с информация с цел изнудване.
3
3
 
23
 
! Отговори
Вярвате ли им? преди 10 месеца
Колко са мили загрижени за децата! Просто да се просължиш от умиление..
2
2
 
27
 
! Отговори
a преди 10 месеца
Хайде сложете сега еднополови двойки да могат да осиновяват. То е ясно
1
1
 
21
 
! Отговори
Муахаха преди 10 месеца
ами 2 пъти Скочиха и Цените на Храните - ние Осиновителите да не сме БНБ, т.е. да не ги Печатиме банкнотите, че да можем да си Позволим такива Разходи?!