Каква ще е храната на бъдещето? Устойчива, ГМО, екологична...

И сега се произвежда достатъчно храна, за да изхрани населението
Обновена: 1 юли 2023 12:42 | 1 юли 2023 12:42, Анисия Иванова
46
Каква ще е храната на бъдещето? Устойчива, ГМО, екологична...
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещето на храните ще включва все повече храни, които са адаптирани специално към нуждите на конкретните региони, в които се потребяват. Друга основна движеща сила ще бъде преначертаването на световните снабдителни вериги, което има както екологичен, така и икономически ефект. Тенденциите за намаляване и пълно премахване на изхвърляни хранителни отпадъци също ще бъдат изключително важни. Това каза Преслав Райков, пазарен и суровинен анализатор в предаването "Футуризъм" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев.

Хората и сега произвеждат достатъчно храна, за да изхранят населението, просто тя не е разпределена поравно във всички региони. Това е и една от причините в бъдеще да се върви към все по-оптимизирани снабдителни вериги в хранителния сектор. Много важен елемент е и доколко устойчиво ще бъде производството, не само от гледна точка на въглеродни емисии и ресурси, а и от гледна точка на природата, каза Райков. Хората не трябва да изваждат екосистемите от тяхното равновесие, затова и все повече навлизат тенденции като регенеративното земеделие, което не изтощава почвата до такава степен.

Почвеният микробиом на много места е увреден поради прекаленото използване на пестициди, торове и неподходящото използване на вода, допълни той.

Въпросът по-скоро е дали ще успеем да храним планетата, без да вадим от равновесие екосистемите – както на сушата, така и във водата.

На въпрос какво е мястото на ГМО културите, Райков посочи, че те са от изключително голямо значение, защото в някои региони, като Африка, климатът се променя твърде бързо и много култури не успяват да се адаптират към тези промени.

Колко различна ще бъде храната в бъдеще? Колко хора ще ядат отглеждано в лаборатория месо или пък създадено чрез 3D-принтиране. Колко важен ще бъде секторът на храните за животни и какви технологии се използват в отглеждането на риба в естествени развъдници?

Какво представлява ъпсайклинг на храни, как помага за смекчаване на промените в климата и намалява цената на някои храни?    

Вижте цялото интервю във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
5
 
! Отговори
Човешки пържоли преди 10 месеца
Това е бъдещето. Гледайте в Париж - освирепелите от глад и мързел пришълци от Африка и Азия. А БГ-КОПЕЙКИТЕ се втурнали да влизат в Евразия.???
32
1
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 10 месеца
Колкото храната става по-безвкусна толкова повече употребана на наркотици ще расте..
31
1
 
3
 
! Отговори
БубоУчка КЮЧЕК преди 10 месеца
Храната за всеки, който не си произвежда ще е на базата на брашно от бръмбари и червеи по брюкселска рецепта. Вече ви го казаха- СВИКВАЙТЕ. Друга опция е да се емулгират всякакви органични отпадъци от градската среда и да се правят на нещо като колбаси- с десетина подобрителя на вкуса, цвета и консерванти и сте готови.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще е добре да го направят като в "Прекрасния нов свят" - едни хорица затворени в свръх модерните технологични градове и мислещи си, че живеят щастливо, и едни други хора, които в очите на първите са "диваци", но живеят свободно и сами отглеждат храната си. Аз ще съм от вторите.
29
0
 
9
 
! Отговори
Тъпанар преди 10 месеца
"Грета Тунберг какво казва за насекомите и за екологичното равновесие"Грета си изигра ролята, взе си парите и сега може да си яде каквото си иска.
28
1
 
3
 
! Отговори
TTT преди 10 месеца
В бъдеще и сега ще ядеме глифозат
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От какъв зор някакви промити мозъци, ще ми налагат определен маниер на хранене?
26
2
 
11
 
! Отговори
До 26 преди 10 месеца
Не си мислете, че ще ни оставят да си отглеждаме домашна продукция. С налагането на въглеродния отпечатък, всичко, което си засадил в двора ще бъде обявено за замърсяващо околната среда и съответно забранено! Може да ни изглежда като фантастика, но само преди три години целият ковид терор също ни изглеждаше като дълбока конспирация докато не ни дойде до главите. Сега обаче първо ще падне кеша. Вече са готови!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Грета Тунберг какво казва за насекомите и за екологичното равновесие.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма как да има изцяло екологична храна. Съвсем наблизо денонощно взривяват огромни количества отрови (Украйна, и България допринася за отравянето), ежедневно във въздуха авиацията изпуска огромно количество отрови (от февруари 2022 непрекъснато във въздуха има натовски разузнавателни самолети в района на Средиземно море), по света има огромно количество пожари, не знам защо не се информира достатъчно, например от Канада чак до Европа - смог сега. Кой отчита тези емисии?
23
3
 
12
 
! Отговори
в Русия преди 10 месеца
В Русия храната винаги ще бъде изобилно пресни плодове, зеленчуци, месо, мляко, млечни продукти, яйца - Русия е най-богатата страна в света. А в ЕС като свършат насекомите ще минат на въздух, като патките.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да бе да. Точно ние пък ще ядем изкуствени храни. В България където имаме най добрите условия в Европа за земеделие и животновъдство и сме една шепа народ, само 6 милиона колко един средно голям град в Китай. Оставете ги тия на запад да си ядат каквото си искат. Нека ние да си подредим нашата градинка и да си гледаме кефа.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо не пишете, че от ЕС искат намаляване с 20% на обработваемите площи??? Защо господинът говори за местни видове и сортове, като законите реално спъват това, закони за семена, за лицензи, търговски изисквания? Нидерландия, която почти няма истинска почва, е сред най-големоте износители на селскостопанска продукция в света, изразено в пари. Канада, чийто климат също не е особено благоприятен, компенсира с огромни площи и огромно количество торове, както и ГМО и пуска евтина стока...
20
0
 
7
 
! Отговори
Бъдещето преди 10 месеца
Храната на бъдещето - Иване отиди до магазина да купиш 2 кила 3D пържоли
19
4
 
6
 
! Отговори
Исторически парк преди 10 месеца
До 18 ми връщай се на село бе ;)
18
1
 
4
 
! Отговори
детски глист преди 10 месеца
Във бъдещето храната ще се продава в аптеките под формата на хапчета и прахчета.Повече подробности може да намерите от световният икономически форум.
17
0
 
11
 
! Отговори
Demonaz преди 10 месеца
Все ми е едно в африка какво ще ядът. И без това какво произвежат освен други афроафриканчета и спин?! А, да изнасят начина си на живот във франкистан и белгистан. Даже най-добре да се спрат помощи и т.н за там. Да се спасяват,както намерят за добре.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В еврЕоатлантическия(рай) ще ядем скакалци,*** и стоножки и за тях ще плащаме прескъпо с дигиталното евро и който си и помисли да изкаже негъгласие срещу този подготвян ни ад ,на такъв ще му бъде блокирана от еврейския му господар -банкерина дебитната карта и тогава и скакалци няма да има да яде и ще пукне от глад.Единствените щастлияи в този оруелов кошмар ще са само тия които дефилират на София прайда за които демоНОкратичната власт ще предоставя обилно вибратори и захаросани ***
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Храната не трябва да е разпределена поравно.Какво означава това.Половината Африка друса дрога която си бъркат в гърне ,дишат лепило и пият като разпрани.През останалото време -производство на деца и танци със забава.Поради каква причина тези хора трябва да имат храна и вода?Ми те утре и мерцедеси ще поискат ми така де черната кожа отива на бело АмГ с 600 коня кабрио. Кой ще им осигурява тия блага и защо безплатно ?
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно време, на село, баба и дядо гледаха крава, кон, 18 кокошки, пуйки имахме, патици, теле, кози, овце. Храната беше естествена. Месото също