Птицевъд: Пилешкото ни месо и яйца са качествени и евтини

Възможно е ЕС да внася яйца, заяви Ивайло Гълъбов
9 авг 2023 11:04, Анисия Иванова
19
Птицевъд: Пилешкото ни месо и яйца са качествени и евтини
Снимка: Bulgaria ON AIR

За последните две години цената на яйцата е скочила двойно. Едно яйце на дребно струва 47 стотинки.

"В момента има сериозен тренд цените да паднат. Хората са на почивка и потреблението на яйца се измества. По курортите се консумират главно яйца от Украйна. За съжаление, потребителят няма културата и не може да прецени качеството на храната и кое е по-добро. Най-вероятно се манипулират яйцата, които идват от Украйна. Естествено, те са по-евтини. Това са трети страни, които произвеждат продукция при други стандарти. Има съществени различия, но ние в ЕС сме избрали този път, за да вървим към кръгова икономика и да изпълним изискванията на Зелената сделка, и това ще повлияе на цената.", каза председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че трябва да се възпитава култура в потребителите - всички яйца, произведени в ЕС, се отличават с по-високо качество. От думите му стана ясно още, че в Индия яйцата са много по-евтини, но там се използва и детски труд. "В Нидерландия главно работят имигранти по фермите. Това не трябва да се подминава. Когато се правят каквито и да е било изменения, трябва да се отчитат тези факти", отбеляза Гълъбов.

В сайта FoodPrice цената на яйца на дребно е 47 стотинки. "За да анализираме коректно данните, трябва да отчетем първо Евростат. Те дават яйца с код 3. Техните цени са най-точни от всички останали статистики. Оттам гледаме в търговските вериги яйца с код 3БГ, 2БГ и 1БГ. Те са по-скъпи, тъй като са отглеждани биологично, свободно или подово", обясни гостът.

Гълъбов посочи, че яйцата на дребно се движат в широк диапазон. Зависи и от марката, но най-скъпите достигат 47 стотинки. Във веригите има далеч по-евтини, има и промоции, обърна внимание гостът.

"Производителите винаги ще бъдем недоволни от голямата разлика от цената на производител до цена на дребно. Това нещо би могло да се промени, когато конкуренцията се увеличи. Това е начинът", коментира още Ивайло Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпроса дали най-скъпите яйца са в България, председателят на Съюза на птицевъдите отговори:

"Яйцата в ЕС са средно 207 евро, в България без ДДС е с около 15% по-ниска цената. Тя е срещу най-евтините в ЕС. Само в Латвия тази седмица яйцата са по-евтини, тъй като натискът на украинските яйца е по-голям. Украинските яйца се търгуват с около 10% по-евтино от най-евтините. Търговците в Украйна са принудени от войната да продават толкова евтино. Това не значи, че произвеждат с по-ниска себестойност".

Гълъбов допълни, че до края на 2023 г. Европейският парламент трябва да отговори дали ще промени законодателството по отношение на клетките. Тогава цената ще скочи рязко и най-вероятно ЕС няма да може да задоволява собствените нужди и ще трябва да внася яйца, предупреди той.

Същият проблем с цената се забелязва и при пилешкото месо у нас.

"Съвсем естествено е вносното да пристига по-евтино в България, когато имаме стабилно производство. Това е възможно при замразеното месо. При охладеното не бих казал, че е толкова по-ниска. Цената на месото в ЕС е средно 267 евро/тон а в България е 209 евро/тон. Това показва, че имаме изключително благоприятна цена. От Украйна влиза замразено месо. Нашите апели към българската администрация са да се започне кампания, която да използва закона за етикетиране и произходът на продукта да бъде ясно посочен", каза Гълъбов.

Според него е естествено да се вдигне цената на пилешкото филе, когато потребителското търсене се измества към курортите. А родното производство се предпочита, когато сравняваме охладено и замразено месо.

"Българското винаги е по-евтино. Статистиките не правят такава разлика и така се заблуждава потребителят. В сравнение с евространите нямаме по-високи цени. Нашето е и с високо качество. Апелирам към всички търговци да популяризират продажбата на свинско и пилешко месо, защото те са най-здравословни за потребителя", изтъкна Гълъбов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
През соца преди 9 месеца
яйцата бяха качествени и евтини по 6 ст и бяха родно производство! Но пък нямахме банани и демокрация :)Сега си имаме банани,на картинка да ги гледаш,но все още чакаме 33 г. тая пуста демокрация... Дано я дочакаме някой ден :)
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За последните две години цената на яйцата е скочила двойно. Едно яйце на дребно струва 47 стотинки...."В момента има сериозен тренд цените да паднат".... Е на кой да вярваме сега?
15
0
 
3
 
! Отговори
скъпо е преди 9 месеца
китайската храна скочи с 20 процента . На промоция трудно се живее . Морето скъпо . На пътя пяни и дрогирани .
14
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 9 месеца
посещаването на мсатското читалище до пладне ме кара да си мисля., че живея в паралелна вселена
13
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
само олиото е надолу къде са храните които уж са подбивани от украинския вностакива не видях както и македонското агн месо ориз от виетнам къде е ценитеса вдигнати няма значение от кои краи на света са докарани и на колко години сакато св месо от испания
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Единственото евтино пилешко, което може да се купи на дребно е дълбоко замразено и с произход ЕС или другаде, но не и с етикет на произход от България. Препакетирането му, или разфасоване у нас и надписът на плика с името на български фирми не променя факта на произхода.
11
1
 
10
 
! Отговори
В ТУРЦИЯ преди 9 месеца
ЯЙЦА 0.14 - 0.22ст СПОРЕД РАЗМЕРА П. ФИЛЕ 6-7 лв ЗА КИЛОГРАМ. ТУКА НА ДОЯТ КАТО ЗА СВЕТОВНО ЧЕРВЕНИТЕ ВНУЧЕТА НА БИВШИТЕ ПАРТИЗАНИ
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
качествено натъпкано с ГМО, антибиотици и набухватели за пилета
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Печена кокошка у Била - 10 лв. Кеф :)))
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българско няма, а и темата с т.нар. "бъгларско" отдавна е маркетингов трик, скъпо като за такова, често дори не е и българско но модерната търговия го експлоатира това с цел печалба.
7
2
 
10
 
! Отговори
Deep Zone преди 9 месеца
Да се посмеем сега на "качественото" пилещко, набухано с инжекции и яйцата от бройлери, на които жълтъкът е безвкусен, a белтъкът- буквално негоден за ядене :D :D
6
1
 
7
 
! Отговори
hjhj преди 9 месеца
До АнонименТо Българско меско почти няма. Бутчетата, крилцата и т.н е внос, а тук се слага БГ печат. Всичкия *** от запада се вкарва тук.
5
1
 
12
 
! Отговори
ГМО правителство преди 9 месеца
И те са като нас. Ала бала е всичко.
4
1
 
12
 
! Отговори
Оня ден се разхождах преди 9 месеца
по пазарчетата в квартала - яйца 60 стотинки. Ако щете! Иначе инфлацията е овладяна! Преди панаира наречен "санкции" яйцата бяха по 25 стотинки, 30 в лидъла. Няма какво да коментирам повече.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Качествено беше месото от кокошките на баба и дядо навремето. Гледаха 18 кокошки. Кокошарника беше пълен. Имахме и малки пиленца, тогава не купувахме селаж и пшеници, а ги садеха и с тях ги хранеха. Всичко беше качествено. Баба заколи кокошката, оскубе я, изпече я и тъй.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
имам един познат и се занимава с яйца - има имение (няма да кажа къде), има няколко топ апартаменти в центъра (няма да кажа града) и е горе долу като мафиотски бос с охрана и ескорт от поне 2 джипа. И така драги роби се става милионер само с продажбата на яйца защото са евтини. Замислете се над написаното.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въх мали, аз по-гадно пилешко от българското не съм виждал. ГМО там с вода и антибиотици. Като цяло български продукти в магазина заобикалям отдалеч.

Спонсорирани публикации